ERC F1 ORB ORC Rally Rally 2 Rally 3 Rallye2 Rallye3 WRC WTCR

2019, a generációváltás éve

Idén több autósport bajnokságban is fiatalodott a bajnokok életkora, nem egy esetben pedig generációváltás is történt. Íme, néhány példa.

 
Mindjárt egy olyan bajnoksággal kezdeném elsőként, ahol nem történt generációváltás, hiszen ugyanaz lett az idei bajnok, mint tavaly, ő pedig a 34 éves Lewis Hamilton és az F1.
Itt a fiatalabb versenyzők csupán észrevétették magukat, legyőzni még nem tudták a brit pilótát.
A bajnokság második helyén záró Valtteri Bottas 4 évvel fiatalabb csak Hamiltonnál, viszont a harmadik helyezett Max Verstappen és negyedik Charles Leclerc egyaránt 12 évvel fiatalabb. Bottas és Verstappen 3, Leclerc pedig két győzelmével mutatta meg, hogy hamarosan az F1-ben is fiatalodhat a világbajnok.
A WTCR-ben ugyanakkor már generációváltás történt, hiszen a tavaly bajnok 56 éves Gabriele Tarquini 22 évvel volt idősebb az idei bajnok Michelisz Norbertnél.
A WRC-ben a 32 éves Ott Tanak révén 4 évet fiatalodott a bajnok, Sébastien Ogier ugyanis ennyivel idősebb. Ez még nem számít generációváltásnak, de fiatalodás itt is történt.
Az ERC-ben ugyancsak tanúi lehettünk a generációváltásnak, hiszen a 25 éves Chris Ingram 14 évvel fiatalabb, mint a tavalyi bajnok Alexey Lukyanuk.
Végezetül pedig a hazai bajnokságok.
 
A Rallye1-ben a 28 éves Vincze Ferenc 17 évvel fiatalabb a tavalyi bajnok Hadik Andrásnál, így a magyar rallysport legmagasabb szintjén is generációváltásnak lehettünk tanúi.
Az ORC esetében is kijelenthető ez, hiszen a 23 éves Dudás Gergő 16 évvel fiatalabb, mint a tavalyi első Gyarmati Ariel.
A Rallye2-ben is fiatalodott a bajnok, igaz az idei első Trencsényi Vince csak 1 évvel fiatalabb a tavalyi bajnok Krehlik Nándornál.
A Rallye3-ban viszont csak négy hónappal lett fiatalabb az idei bajnok, mint a tavalyi, hiszen pont ennyi a különbség a 26 éves Janovich Roland és Horváth Attila között.
Az utánpótlás, a fiatalabb korosztály tehát idén komolyan jelezte jelenlétét az autósport több sorozatában is.
2020-ban még fiatalabb versenyzők lesznek bajnokok, vagy az idősebbek visszaveszik az irányítást? Egy év múlva ilyenkor már tudni fogjuk a választ, addig pedig
Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!
 
Hund Gábor
 
 
 

Érdemes elolvasni

Östberg: A Citroen vissza fog térni a WRC-be

Hund Gábor

Lappi már a rajt előtt kiesett visszatérő versenyén

Hund Gábor

Angyalfiék kalandos kétkerekezése Miskolcon – Best of onboard

Hund Gábor