WRC

4 teljesen új pálya az Ypres Rallyn

A szervezők nyilvánosságra hozták az első belga WRC futam, az Ypres Rally programját, melyben négy teljesen új szakasz is szerepel.

 
A belga Ypres Rallyt hagyományosan június utolsó harmadában szokták megrendezni, de a járvány miatt idén eleve ősszel, október elején rendezték volna. Miután azonban lehetőség adódott a WRC mezőny Belgiumba vitelére a végső dátum november 20-22. lett, így az Ypres Rally zárja az idei WRC szezont.
 
A méltán híres és nagyszerű múlttal rendelkező verseny várhatóan nagyszerű befejezése lesz a szezonnak, a szervezők 23 szakaszt tettek a három napos programba, az utolsó napon pedig kétszer is áthalad a mezőny a legendás Spa-Francorchamps F1-es pályán, valamint annak leghíresebb Eau Rouge kanyarján.
 
Az Ypres Rally shakedown szakaszát a megszokottól eltérően péntek reggel rendezik, míg az első éles szakaszra péntek délután kerül sor. Az első napon, pénteken négy pálya kétszer, valamint egy egyszer szerepel a programban. A kilenc szakaszból álló nap 13:38-kor indul, az utolsó szakasz pedig 21:27-kor. Már ezen a napon sorra kerül egy teljesen új szakasz, a Wijtschate, mely 12.61 km lesz. Pénteken az utolsó négy szakasz már várhatóan sötétben kerül megrendezésre, ami külön izgalmakat rejt.
 
A pénteki 104.87 km után szombaton 138.4 km versenytáv vár a mezőnyre, mely 10 szakaszt, öt pályát kétszer, takar. Az utolsó két szakasz ismét várhatóan sötétben kerül sorra.
 
Az Ypres Rally hagyományosan két napos szokott lenni, ám idén a Flandriai első két nap után, a harmadikre Stavelot régióban kerül megrendezésre, ahol négy különböző szakasz került kijelölésre. A nap első és utolsó, Power Stage szakasza pedig előbb 10.59 km, majd 11.81 km hosszan érinti a belga F1-es pályát, a Spa-Francorchamps-t. A legendás pályán pedig a WRC futammal egy napon kerül sor a belga WRX versenyre is.
 
A teljes versenytáv 289.54 km lesz, vagyis Belgiumban rendezik az őszi menetrend leghosszabb WRC futamát.
 
A jelenlegi WRC mezőnyből Thierry Neuville, Craig Breen és Esapekka Lappi versenyzett csupán az Ypres Rallyn korábban. Neuville 2018-ban R5-ös Hyundaijal zárt az első helyen, tavaly pedig az Ypres Master Rally mezőnyében nyert i20 Coupe WRC-vel, míg Craig Breen tavaly szintén győzelemmel tudott zárni R5-ös Volkswagennel.
 
Esapekka Lappi pedig 2014-ben indult a belga versenyen S2000-es Skodával, de a kilencedik szakaszon kiesett.
 

Érdemes elolvasni

Sordo bővíti tesztprogramját

Hund Gábor

Rovanpera: Ez most nem tetszett

Hund Gábor

Makinen javaslatot tett utódjára

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!