Rally Sajtóanyag

A legforróbb hétvégén is több, mint 450-en szimulátoroztak a BuildIT Mecsek Virtuális Rally-n!

Sajnos az idei évben elmaradt az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró magyar rallyverseny, a pécsi környéki aszfaltos pályákon zajló Mecsek Rally, de a Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship sorozat indulói – tisztelegve a patinás versenynek – BuilldIT Mecsek Rally néven megtartották a bajnokságuk harmadik fordulóját.

A rendezők most is nehéz körülményeket, poros pályákat választottak, a naplementében a fényviszonyok is zavarták a versenyzőket és a rövid szervizidők is gondot okoztak azoknak, akik azt remélték, hogy majd a rendbe rakhatják megtört autóikat két szakasz között. A győzelmet nem adták könnyen, a sorozat élmenői sorra elvéreztek és a futamot a navigátor kategóriában induló Bartók Vince nyerte.

A nyár első igazi kánikulai hétvégéjén mindenki örült, hogy már kiszabadulhatott a négy fal közül és rengetegen menekültek a strandok, vízpartok hűsítő habjai közé. Éppen ezért a Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship rendezői is hosszabb intervallumot hagytak játékosaiknak, hogy a bajnokság harmadik fordulójának 12 gyorsasági szakaszát lefussák. Június utolsó péntek reggelétől egészen hétfő estig volt lehetőség teljesíteni az aszfaltos gyorsaságikat.

A nagy meleg ellenére összesen 470-en rajtoltak el a futamon, ahol a hatalmas tempó és a hirtelen ritmusváltások miatt rengeteg lehetőség volt a hibázásra. Az első két futamot megnyerő Suborits Péter a harmadik szakaszon érintett egy sziklát, szerencséjére így is a 10. helyen tudta befejezni a viadalt. A kisebb versenyeken és a shakedown-on is győztes Kasza Kristófnak kevesebb szerencséje volt, ő egy kicsúszás után defektet kapott és két szakaszt is felnin kellett végigautóznia, mivel nem vitt magával pótkereket a súlycsökkentés miatt.

A Rally3-ban a testvére mellett navigátorkodó Bartók Vince viszont végig brillírozott, hat szakaszon, köztük a PowerStage-en is a legjobb időt autózta és behúzta a versenyt. A fiatal tehetség jól vette a ritmusváltásokat, hiszen jazz szakon tanít basszusgitározni és emellett együttesekben is játszik. „Szeretem az autósportot, de gyakran kell dolgoznom hétvégenként, ami miatt nem tudok eljárni versenyekre. A szimulátorozással próbálom kompenzálni, hogy ne bolonduljak meg a rally nélkül.” – nyilatkozta a győztes, aki a bajnoki ponttáblázatban is felugrott a második helyre.

Érződik, hogy elkezdődött már a valós rally is, hiszen a Rally1 pilóták kevesebben indultak, mint korábban. Hevesi István és Ranga Péter sem tudtam befejezni a versenyt, amit végül Szabó Zoltán nyert, a korábban versenyző Mucsina Tamás és Karsai Zsolt előtt.

A következő bajnoki futam a murvás virtuális Veszprém Rally lesz, de minden hétvégén lehetőség van bárkinek elindulni a kisebb Sprint futamokon is. 

A BuildIT Mecsek Virtuális Rally végeredménye :
1. Bartók Vince Navigátor 50:39.599
2. Fónagy Kristóf Rallyongó +50.217
3. Somogyi Máté Rallyongó +58.853
4. Szekeres Gábor Rallyongó +1:05.924
5. Budai Csaba Rallyongó +1:13.028

A verseny eredményei, versenyzői nyilatkozatok és videók: https://rallylive.hu/builditmecsekrally

A bajnokság hivatalos honlapja: https://www.duen.hu/bajnoksag/hungarian_virtual_rally_championship_2020

A Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship 2020 partnereinek köszöni a segítséget!

Dudás Endre / DuEn.hu

Érdemes elolvasni

Pech jr hatalmas csatában verte meg ismét Kopeckyt

Hund Gábor

Azt a fékutat az elején! – Best of onboard

Hund Gábor

Miskolc Rally 2020 nevezési lista

Hund Gábor