WRC

A litván versenyző, aki teljesítette a Montét

Ki az a Deividas Jocius? Egy igazi úrvezető, akinek teljesült álma, amikor vasárnap délután átgurult a Ford Fiesta WRC-vel a Monte-Carlo Rally céldobogóján.

 
Deividas Jocius egy igazi gentlemen driver, vagyis magyarul úrvezető. Sok tapasztalattal rendelkezik a rallysportból, autójával látványosan közlekedik, ugyanakkor tudja, hogy mi kell a célba éréshez. Tempója azonban nem az élversenyzők tempója. Mindezek igazak Deividas Jociusra is, aki az M-Sporttól bérelt Ford Fiesta WRC-vel teljesítette az idei Monte-Carlo Rallyt.
Deividas Jocius eddig több mint 80 rally versenyen indult már, azonban ezek többsége litván versenyeken, a litván bajnokságban voltak jobbára Mitsubishi Lancer Evo-val.
 
Ugyanakkor a WRC-ben sem először állt rajthoz, utoljára 2018-ban indult a Montén, Svédországban és Mexikóban is, de Peugeot 208 R2-vel, mellyel a Montén kategóriája 5. helyén zárt.
 
Jocius azonban idén először indult WRC-vel egy WRC futamon, mely talán a legnehezebbek közé sorolható, ő mégis teljesíteni tudta a Monte-Carlo Rallyt. A litván pilóta végül a verseny 17. helyén zárt, 24 perccel elmaradva a győztes Thierry Neuville-től, azonban rengeteg élménnyel gazdagodva.
 
“Nagy kihívás volt beülni egy WRC-be! 2017-ben már indultam ezen a versenyen 4WD autóval, Mitsubishivel, majd 2018-ban 5. lettem Peugeot 208 R2-vel, de most indultam először WRC-vel. Nagyon nagy kihívás volt, de sikerült teljesíteni saját céljainkat.” – mondta Deividas Jocius.
 
A 39 éves litván versenyző fő célja, hogy még ismertebbé tegye hazájában a rallysportot. A litván bajnokságban hat futamot szoktak tartani, a mezőnyben pedig sok R5-ös autó és R2-es áll rajthoz. Ugyanakkor kevés információ szerezhető a bajnokságról. Deividas egyik célja ezen változtatni.
 
“Nagyon kis országból jöttünk. Mindenkinek nagyon nehéz szponzorokat találni, hogy a bajnokságunkban egy teljes évet végig csináljon. A versenyek élmezőnyeinek küzdelmeiről beszámol a TV, ami némi elégedettséget ad a szponzoroknak.” – mondta Deividas Jocius.
 
Jociusnak azonban sikerült szponzorokat találni, és mellé állt a litván szövetség is, így Mindaugas Varza navigátorával sikerült indulnia a Montén idén is, mégpedig a legerősebb kategóriában. A litván páros következő versenye pedig a Svéd Rally lesz.
“A tervünk, hogy még több WRC futamon induljunk, amihez nagyon fontos a szövetség támogatása is. Nem könnyűek a WRC futamok, mindenhol nagyon sokat kell tanulnunk. Ráadásul elsőre nem túl könnyű megismerni egy WRC autót sem.” – mondta a litván pilóta.
 
Az M-Sport azonban tökéletes hely Jocius és Marza számára, hiszen korábban már foglalkoztak úrvezetőkkel, az olasz Pedroval, vagy a görög Jourdan Serderidis-szel, így tudják mit hogyan kell megtanítani az ilyen versenyzők esetében.
 
Jocius sok örömet okozott látványos autózásával a Montén is, ahol sokan azt várták, hogy mikor esik le az útról, ő azonban végig ért minden szakaszon és eljutott a céldobogóig is.
 
“Mindig magabiztosan vezettünk. Egy új történetet nyitottunk a litván autósportban, mi lettünk az első litván versenyzők, akik WRC-vel versenyezhetünk.” – mondta Jocius.
Egy litván élversenyzővel pedig már találkozhattunk az idei január során, amikor Vaidotas Zala megnyerte a Dakar első szakaszát, hatalmas meglepetést okozva.

Érdemes elolvasni

Rovanpera: Ez most nem tetszett

Hund Gábor

Makinen javaslatot tett utódjára

Hund Gábor

Makinen: Tanak teljesen hülye és sportszerűtlen volt

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!