WRC

A WRC legrövidebb versenye

A Svéd Rally idén rekordot dönt, az útvonal jelentős csökkentése miatt a WRC történelmének legrövidebb versenye lesz. A kihívás azonban ugyanakkora, ha nem nagyobb, mint máskor.

 
Thierry Neuville azt követően, hogy megnyerte a Monte-Carlo Rallyt, Svédországban elsőként kell rajtolnia pénteken, ami nagy hátrányt jelent számára a később rajtolókkal szemben. A belga versenyzőnek nehéz lehet megismételnie 2018-as győzelmét.
Ott Tanak a Montén elszenvedett hatalmas baleset után tér vissza, és ezúttal nem hibázhat, ha nem szeretne a jelenlegi 30 pontnál is nagyobb hátrányba kerülni. Az észt világbajnok tavaly ezen a versenyen szerezte első 2019-es győzelmét, még Toyotával.
A Hyundai harmadik autóját ezúttal Craig Breen vezetheti, aki 2018-ban még Citroennel zárt a második helyen.
 
A Toyota ezúttal öt autót állt csatarendbe, a háromszoros svéd győztes Sébastien Ogier, Elfyn Evans, valamint Kalle Rovanpera mellett Takamoto Katsuta indulhat gyári versenyzőként, míg a négyszeres svéd győztes Jari-Matti Latvala ezúttal privát Toyotával áll rajthoz.
 
Az M-Sport szintén erős lehet Svédországban, hiszen Esapekka Lappi tavaly Citroennel második volt, míg Teemu Suninen az első napot követően a verseny élén állt 2019-ben.
A harmadik Fordot a Montéhoz hasonlóan most is a litván Deividas Jocius fogja terelni.
 
A WRC2 mezőnye Svédországban kiegészül Pontus Tidemanddal, aki a Toksport Skodájával áll rajthoz privátként, a gyári támogatású Mads Östberg (Citroen), Nikolay Gryazin és Ole Christian Veiby (Hyundai), Adrien Fourmaux és Rhys Yates (M-Sport) mellett.
 
A WRC3-ban további 15-en indulnak R5-ös autóval, köztük Oliver Solberg, először a Skoda támogatásával, Filip Mares pedig a tavalyi ERC junior bajnoki cím után.
 
A Junior WRC szezon is Svédországban kezdődik 16 párossal.
 
Az útvonal
A program szokás szerint csütörtök este, a Karlstadi szuperspeciállal kezdődik.
A folytatás azonban jelentősen eltér a megszokottól. Pénteken egyszer teljesíti a mezőny a négy norvég szakaszt, majd szombaton másodszor. A Finnskogen szakasz 2012 után tér vissza a versenyre, míg a Nyckelvattnet szakasz teljesen új a Svéd Rallyn.
Vasárnap a Likenas szakaszt kell kétszer teljesíteni, másodjára pedig bónuszpontokért.
A jelentős hó hiány miatt az eredeti 300 km-ről 178 km-re lett rövidítve a verseny, így a WRC történelmének legrövidebb versenye lesz, de még így is teljes pontszámot lehet kapni.

Érdemes elolvasni

Evans: Ezzel az autóval csak nyerni lehetett

Hund Gábor

Rovanperä megdöntötte Loeb rekordját

Hund Gábor

Evans svéd győzelmével a vb élén

Hund Gábor