WRC

A WRC legrövidebb versenye

A Svéd Rally idén rekordot dönt, az útvonal jelentős csökkentése miatt a WRC történelmének legrövidebb versenye lesz. A kihívás azonban ugyanakkora, ha nem nagyobb, mint máskor.

 
Thierry Neuville azt követően, hogy megnyerte a Monte-Carlo Rallyt, Svédországban elsőként kell rajtolnia pénteken, ami nagy hátrányt jelent számára a később rajtolókkal szemben. A belga versenyzőnek nehéz lehet megismételnie 2018-as győzelmét.
Ott Tanak a Montén elszenvedett hatalmas baleset után tér vissza, és ezúttal nem hibázhat, ha nem szeretne a jelenlegi 30 pontnál is nagyobb hátrányba kerülni. Az észt világbajnok tavaly ezen a versenyen szerezte első 2019-es győzelmét, még Toyotával.
A Hyundai harmadik autóját ezúttal Craig Breen vezetheti, aki 2018-ban még Citroennel zárt a második helyen.
 
A Toyota ezúttal öt autót állt csatarendbe, a háromszoros svéd győztes Sébastien Ogier, Elfyn Evans, valamint Kalle Rovanpera mellett Takamoto Katsuta indulhat gyári versenyzőként, míg a négyszeres svéd győztes Jari-Matti Latvala ezúttal privát Toyotával áll rajthoz.
 
Az M-Sport szintén erős lehet Svédországban, hiszen Esapekka Lappi tavaly Citroennel második volt, míg Teemu Suninen az első napot követően a verseny élén állt 2019-ben.
A harmadik Fordot a Montéhoz hasonlóan most is a litván Deividas Jocius fogja terelni.
 
A WRC2 mezőnye Svédországban kiegészül Pontus Tidemanddal, aki a Toksport Skodájával áll rajthoz privátként, a gyári támogatású Mads Östberg (Citroen), Nikolay Gryazin és Ole Christian Veiby (Hyundai), Adrien Fourmaux és Rhys Yates (M-Sport) mellett.
 
A WRC3-ban további 15-en indulnak R5-ös autóval, köztük Oliver Solberg, először a Skoda támogatásával, Filip Mares pedig a tavalyi ERC junior bajnoki cím után.
 
A Junior WRC szezon is Svédországban kezdődik 16 párossal.
 
Az útvonal
A program szokás szerint csütörtök este, a Karlstadi szuperspeciállal kezdődik.
A folytatás azonban jelentősen eltér a megszokottól. Pénteken egyszer teljesíti a mezőny a négy norvég szakaszt, majd szombaton másodszor. A Finnskogen szakasz 2012 után tér vissza a versenyre, míg a Nyckelvattnet szakasz teljesen új a Svéd Rallyn.
Vasárnap a Likenas szakaszt kell kétszer teljesíteni, másodjára pedig bónuszpontokért.
A jelentős hó hiány miatt az eredeti 300 km-ről 178 km-re lett rövidítve a verseny, így a WRC történelmének legrövidebb versenye lesz, de még így is teljes pontszámot lehet kapni.

Érdemes elolvasni

Latvala rövid időre tervez, de maximumot nyújt

Hund Gábor

Huttunen nagy csatában nyert Lengyelországban

Hund Gábor

Észtország szurkolók nélkül is tervez

Hund Gábor