WRC

A WRC pilótáinak félévi bizonyítványa

Hat futam eltelt, és még ugyanennyi van hátra a 2021-es WRC szezonból, így Colin Clark, a Dirtfish újságírója értékelte a WRC pilótáinak teljesítményét.

 
12. Pierre-Louis Loubet
Dobogó: 0
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 0
Pont: 0
Csúcs: Év elején lehetőséget kap minden WRC futamon indulni
Mélypont: Öt versenyéből egyet sem fejezett be
 
Azok a versenyzők, akik igyekeznek minél feljebb jutni a rallysportban, megérdemelnek minden támogatást. A fiatal Pierre-Louis Loubet valóban támogatott versenyző, és év elején egy komoly lehetőséget kapott azzal, hogy minden WRC futamon elindulhat. Loubet 2016 óta kisebb kihagyásokkal, de szinte folyamatosan versenyzett R5-ös autóval a WRC-ben, így ismeri a versenyeket és tudja, hogy miként lehet azokon gyorsnak lenni. Ahhoz azonban, hogy a WRC-vel a lehető legtöbbet hozza ki a lehetőségekből, az úton kell tartani az autót. A sebessége fejlődik, de ha egy árokban végzed minden versenyen, akkor nem jutsz előrébb. Colin Clark reméli, hogy a kenyai Szafari Rallyt kihagyva sikerült Loubénak olyan megközelítést találnia, mely jelentősen segít neki a számára.
 
11. Teemu Suninen

Dobogó: 0
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 0
Pont: 9
Bajnoki helyezés: 13.
Csúcs: Még várunk rá
Mélypont: Kétszer is az 1. szakaszon esett ki
 
Teemu Suninen szezonja eddig igen nyomasztó. A Montén és Szardínián történt első szakaszos kiesés megengedhetetlen. Az Arctic Rallyn nyújtott kiábrándító szereplése, ugyancsak elszomorító. A fiatal finn versenyzőnek sokat kell javulnia, hogy meggyőzze Malcolm Wilsont a 2022-es szerződéssel kapcsolatban.
 
10. Craig Breen

Dobogó: 0
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 0
Pont: 24
Csúcs: Második hely az Arctic Rally nyitó napján
Mélypont: Gyenge horvát szereplés
 
Craig Breen nagyszerűen mutatta meg jó tempóját és teljesítményét az Arctic Rallyn, ahol több hónap szünet után ült be ismét a Hyundai WRC-jébe. Az ír versenyző ugyanakkor nagyon gyengén szerepelt Horvátországban, ahol az első nap végén már majdnem 1 perc hátrányban volt, majd még egy defektet is összeszedett. Breennek csupán nyugodt versenyzésre van szüksége és képes lesz megmutatni, hogy mire képes.
 
9. Dani Sordo
Dobogó: 1
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 8
Pont: 31
Bajnoki helyezés: 8.
Csúcs: Dobogós helyezés Portugáliában
Mélypont: A szardíniai 15. szakaszon történt baleset, mellyel elvesztette a zsinórban harmadik győzelem esélyét Olaszországban.
 
Dani Sordo eddig saját kvalitásához és teljesítményéhez képest gyenge szezont fut. Feladata idén is, hogy a Hyundai számára a harmadik pontszerző autót biztosítsa. A Montén és Portugáliában pedig nagyon jól is vezetett, erős pontokat hozott a gyártónak. Szardínián, ahol az elmúlt két évben nyert, hibázott. A Szafarin pedig nem volt szerencséje.
 
8. Kalle Rovanpera

Dobogó: 1
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 5
Pont: 56
Bajnoki helyezés: 6.
Csúcs: A valaha volt legfiatalabb WRC éllovas lett az Arctic Rally után
Mélypont: Kiesés az első horvát szakaszon
 
Nagyszerűen indult Kalle Rovanpera szezonja, azonban hamarosan minden el is veszett. A fiatal finn tehetsége nem kérdéses, de az utóbbi idők rossz eredményei megviselhetik lelkivilágát. Eddig minden nagy bajnok komoly nehézségek árán jutott el a csúcsra. Most Kallénak azt kell megmutatni, hogy a hullámvölgyből ki tud mászni és a nehéz idők tapasztalatait az előnyére tudja fordítani.
 
7. Gus Greensmith
Dobogó: 0
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 0
Pont: 34
Bajnoki helyezés: 7.
Csúcs: A kenyai 4. hely
Mélypont: Saját bevallása szerint a karrierjének legrosszabb teljesítményét a Montén nyújtotta
 
Gus Greensmithnek nem indult jól a szezon, de Chris Pattersonnal már elindult a jó irányba. Az elmúlt négy versenyen mutatott javulást folytatva még az első szakaszgyőzelem, vagy dobogó is meg lehet az év második felében.

6. Ott Tanak
Dobogó: 2
Győzelem: 1
Szakaszgyőzelem: 24
Pont: 69.
Bajnoki helyezés: 4.
Csúcs: Rajt-cél győzelem az Arctic Rallyn
Mélypont: Kiesés a Monte 10. szakasza után kettős defekt miatt
 
Ott Tanak már négy győzelemnél tarthatna és komoly csatát vívhatna Sébastien Ogier-val… A balszerencse és a technikai problémák miatt azonban nagyon elmarad a várakozásoktól. Győztes tempót mutatott murván, azonban Horvátországban nem volt versenyképes a teljesítménye. Az észt versenyző az év hátralévő részében igyekszik majd visszatérni a bajnoki csatába. Colin Clark szerint az egyetlen versenyző, aki képes mind a hat versenyt megnyerni az év második felében, az a 2019-es világbajnok Ott Tanak.
 
5. Thierry Neuville
Dobogó: 4
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 15
Pont: 77
Bajnoki helyezés: 3.
Csúcs: Az első három versenyen három harmadik hely.
Mélypont: A Szafari Rally győzelmének elmulasztása a 14. szakasz után
 
Thierry Neuville-nek vegyes érzései lehetnek a szezon felénél. Amikor a Monte előtt pár nappal szakított addigi navigátorával, Nicolas Gilsoullal, úgy tűnt, nagyon nehéz szezonja lehet. Azonban a Martijn Wydaeghe-vel fennálló nyelvi problémák ellenére is három harmadik helyezéssel kezdte a szezont. Azóta is jó tempót mutatott, azonban Portugáliában és Kenyában is elmaradt a jó eredmény. A belga versenyző megmutatta, hogy jó a tampója minden felületen, és jó tempóra, valamint hatalmas szerencsére is szüksége lesz a szezon második felében, hogy szorosabbá tegye a bajnoki állást.
 
4. Elfyn Evans
Dobogó: 4
Győzelem: 1
Szakaszgyőzelem: 17
Pont: 99
Bajnoki helyezés: 2.
Csúcs: A horvát utolsó szakaszos vereség után meggyőző siker Portugáliában
Mélypont: Kiesés a kenyai 3. szakaszon
 
Elfyn Evans a szezon első felében mindent megtett, hogy az egyik esélyese legyen az idei évnek. A Kenyában történt hiba pedig azt mutatja, mindenki képes legalább egyszer hibázni egy szezonban, azonban a folytatásban ennek már nem lesz helye. Portugáliában ugyan nyert, de tempóját megítélve nem úgy tűnt, hogy az lett volna a maximum. Kiegyensúlyozott teljesítményével a második helyen áll a bajnokságban, azonban ha sikerül elérnie a maximum teljesítményt, akkor közelebb kerülhet Sébastien Ogier-hoz. A hétszeres világbajnok egyetlen komoly riválisa idén Evans lehet.
 
3. Adrien Fourmaux
Dobogó: 0
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 1
Pont: 30
Bajnoki helyezés: 9.
Csúcs: Szakaszgyőzelem Kenyában, ahol csupán harmadik WRC-s versenyén indult.
Mélypont: Kiesés a Szardínia Rally 2. szakaszán a Rally2-es autóval
 
Adrien Fourmaux mondhatni a szezon eddigi legnagyobb meglepetése. A fiatal francia már korábban elért kisebb sikereket a WRC betét bajnokságaiban, azonban a Rally2-es autóról a WRC-re váltás sokaknál komoly probléma volt. Adrien Fourmaux azonban olyan magabiztossággal vezette már első alkalommal is a Ford Fiesta WRC-t, mintha mindig azt vezette volna. Adrien Fourmaux esetében jelen teljesítményét látva a határ a csillagos ég és még több versenyt érdemel WRC-vel.
 
2. Sébastien Ogier
Dobogó: 5
Győzelem: 4
Szakaszgyőzelem: 30
Pont: 133
Bajnoki helyezés: 1.
Csúcs: Az addig lehetetlennek tűnő Szardíniai Győzelem elérése
Mélypont: Kiábrándító szereplés az Arctic Rallyn
 
Az év első felében úgy tűnt, Sébastien Ogier idén olyan domináns lesz, mint néhány éve a Volkswagen versenyzőjeként. Hat futam, négy győzelem, ez is uralmát tükrözi, persze ha megnézzük, hogy ezek a győzelmek miként születtek, már más képet mutat. A hétszeres világbajnok jó teljesítményében szerepet játszik, hogy nagyon jól érzi magát a Toyotánál. Képes szinte már elvesztett versenyen is higgadt maradni, ahogy tette azt a Szafari Rallyn. A 34 pontos bajnoki előny pedig azt mutatja, idén nehéz lesz megállítani nyolcadik címe felé vezető úton.
 
1. Takamoto Katsuta

Dobogó: 1
Győzelem: 0
Szakaszgyőzelem: 3
Pont: 66
Bajnoki helyezés: 5.
Csúcs: Dobogó a Szafari Rallyn
Mélypont: még nem volt ilyen
 
Takamoto Katsuta kétségtelenül a legjobb teljesítményt nyújtotta eddig a fejlődés terén. Mondhatni, sokakat meglepett teljesítményével. A szezon második felében pedig még vissza van két kedvenc futama, az Észt Rally és a Finn Rally, ahol még inkább megerősítheti jó teljesítményét.
 
A WRC2 sztárja – Esapekka Lappi
Csak két WRC2-es futamon indult, azonban mindkettőt rendkívül magabiztosan nyerte. Andreas Mikkelsen az év elején kijelentette, hogy uralni szeretné a WRC2-t, és annak ellenére, hogy vezeti a bajnokságot,. az igazán domináns versenyző Esapekka Lappi, aki képes volt ismét felfedezni azt a magabiztosságot, amit fiatalabb korában mutatott. Az idő eldönti, hogy ez a két verseny teljesítménye elég lesz-e egy 2022-es gyári szerződéshez, ha pedig további WRC2-es versenyeken indul idén, akkor egészen biztosan bajnok is lesz.
 
A WRC3 sztárja – Yohan Rossel
Nagyon jól kezdte a szezont a fiatal francia, négy versenyen két győzelem, négy dobogó. Rossel eddig jó úton halad a vb cím felé, azonban Kajetan Kajetanowicz rutinos versenyzőként kész ezt megakadályozni, ha Rossel hibázik.
 
Junior WRC sztárja – Martins Sesks
Bár csak két JWRC futam volt eddig, az kitűnt, hogy Martins Sesks kimagaslóan teljesít. A Baltikumban nagy fellendülésen esik át a rallysport és Sesks jól mutatja, nem csak Észtországban lehet jövő sztárjaira bukkanni. A lett versenyzőnek azonban az első és második hely után a szezon további három versenyén is jól kell teljesíteni, ha hazája első világbajnoka szeretne lenni.
 
A szezon első felének csalódása

Kétségen kizáróan állítható, hogy hatalmas csalódást jelent a Hyundai jobb hátsó felfüggesztése. Andrea Adamo csapatvezető szerint a specifikáció tavalyi, azonban valami mégis változott. Az autó gyors és versenyképes, de ez a felfüggesztés megbízhatóságára megy. Három már-már nyert versenyt bukott a Hyundai sorozatban, azonban ha sikerült megoldást találni a problémára, akkor az év második felében verhetetlen lesz a csapat és újra csatába száll a gyártói vb címért.

Érdemes elolvasni

Elképesztő ez a belső Juha Kankkunentől!

Hund Gábor

Kettős győzelmet aratott a Hyundai Spanyolországban ezen a téren

Hund Gábor

Loeb egy Pumával barátkozott

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.