ERC Mihályi Csaba blogja Rally

Akit a Barumon le kell győznöd

Nem lesz könnyű helyzetben a mezőny a rally-Európa-bajnokság hatodik futamán, a Barum Rallyn, hiszen aki győzelemre akar törni, annak bizony magát a cseh királyt, Jan Kopeckyt kell megvernie.

Kopecky mellett szól, hogy nyolc alkalommal nyerte meg a Barumot – a második legeredményesebb versenyző háromszor – és az elmúlt négy évben rendre ő diadalmaskodott. Aligha van tehát még egy versenyző, aki annyira ismerné a pályákat, mint ő.

Ráadásul a Skoda gyári pilótája, akinek az idén egyetlen feladatot kapott: szerezze meg hazája bajnoki címét. Ezt tavaly a Barum előtt már megtette, az idén azonban még szükség lesz az itteni pontokra, ráadásul a verseny másfeles szorzóval szerepel a cseh bajnokságban.

Ez éppenséggel okozhat neki hátrányt is, hiszen a bajnoki pontok fontosabbak lehetnek, mint a győzelem.

Kopecky természetesen a Skoda Fabia Evoval áll rajthoz, amely az R5-ös mezőny egyik legjobb autója és amelynek a fejlesztését és tesztjét, nagyrészt ő végezte, vagyis aligha van még egy olyan versenyző a mezőnyben, aki annyit ült volna rallyautóban, mint ő és annyira ismerné saját kocsiját.

Nem túl jó kilátások, de akkor – ahogy Andrea Adamo, a Hyundai csapatvezetője mondaná – a többiek menjenek haza?

Semmiképpen! El tudjátok képzelni, egy Alexey Lukyanukról, hogy ilyen néhány apróság, amivel Kopecky előnyben van vele szemben, eltántorítja a attól, hogy versenybe szálljon a győzelemért?

Vagy ott van az Eb fiatal cseh sztárja Filip Mares. Hol máshol akarná megmutatni, hogy mit tud, ha nem a hazai versenyén és ki mást akarna legyőzni, mint a cseh királyt? Hasonlóra készülhet a többi cseh versenyző, élükön Jan Cernyvel és Vaclav Pech juniorral is.

És azt se felejtsük el, hogy a Barum után már csak két futam marad az Eb-ből – a Ciprus és a Nyíregyháza Rally –, aki tehát a bajnokságban jól akar szerepelni, annak oda kell tennie magát, így Lukasz Habajnak, Chris Ingramnak és bizony Herczig Norbinak is kapkodnia kell a lábát.

Minden adva van tehát, hogy a hétvégén egy igazán jó versenyt láthassunk. Addig is itt egy kis kedvcsináló videó: 

 

 

Érdemes elolvasni

Nézd élőben a Casentino Rallyt!

Hund Gábor

Törölték a Dirtfish Rallyt

Hund Gábor

Kajto üzent a sportújságíróknak

Hund Gábor