Rally

Amikor a sofőr meg tudná fojtani a navigátorát

Az abszolút nyolcadik helyen végzett Matics Mihály és Maricsek Miklós a Nova Gorica Rallyn, az R4-et pedig megnyerték a Mitsubishi Lancer Evo IX-cel, ám ezúttal nem is az eredmény volt a fontos, hanem a navigátor pályafutásának első hibája. Olyan szituáció volt ez, amikor az ember legszívesebben elsüllyedne, beszántaná maga fölött a földet, sóval hintené be és megfogadja, hogy soha többé nem vesz itinert a kezébe. De ott a következő gyorsasági. 

„Pontosan így történt – erősítette meg Maricsek Miki pár nappal a verseny után. – Sofőrként a húsz éves pályafutásom alatt sok hibát követtem el, kezdve azzal, amikor Zsigulival átugrattam a járdaszegélyen, vagy legutóbb, amikor a Peugeot-t borítottam fel. Ezekre úgy gondol az ember, hogy benne van a raliban, utólag meg jókat röhögünk rajta. Na de ekkor a sofőr hibázik, nem a navigátor. 

Matics Mihály–Maricsek Miklós, Mitsubishi Lancer Evo IX, Nova Gorica Rally 2021

A Nova Gorica Rally volt az idei hatodik versenyem, ahol navigáltam. Mindig nagyon komolyan vettem. Etapon soha sem volt gondom, nagyon jól tájékozódok, és mivel én is versenyeztem, pontosan tudom, hogy mit kell visszaadni a sofőrnek. 

Azt azért hozzá kell tennem, hogy a Nova Gorica Rally volt az eddigi legnehezebb verseny, ahol navigáltam. Prológ plusz hat gyorsaságig pénteken, hat szombaton, 65 gyorsasági kilométer – könnyűnek látszik, de nem az! 

Matics Mihály–Maricsek Miklós, Mitsubishi Lancer Evo IX, Nova Gorica Rally 2021

Az első nap jól mentünk, de Misuval mindig a második napunk szokott az igazán jó lenni. Szombat reggel nagyon jól is kezdtünk, éreztem a rezgésén, hogy elkapta a fonalat és tolja neki, mint az állat. Erre mi történik? Kettőt lapoztam az itinerben és soha többet nem találtam vissza. Mindig vannak támpontok, az ilyen esetekre, de most az sem segített. Misu kiabált, hogy ne azt mondd, hogy nem találod, hanem, hogy mi jön. Elég ideges volt, szerintem abban a pillanatban meg tudott volna ölni. 

Fú, senkinek sem kívánom ezt az érzést. Soha rally pályafutásom alatt nem éreztem ilyen rosszul magam. Mondtam is a célban, hogy én többet nem navigálok.

(Notheisz) Ivi, a párom próbált nyugtatni. Kocsis Gyuri (Gyarmati Ariel navigátora) onnantól kezdve minden gyors előtt faarccal megjegyezte, hogy navigátor szempontból ez nagyon nehéz verseny. Nagyon kedvesek voltak, hogy így ápolták a lelkemet.

Matics Mihály–Maricsek Miklós, Mitsubishi Lancer Evo IX, Nova Gorica Rally 2021

A végére egy kicsit én is összeszedtem magam, de még így pár nap elteltével is borzasztó érzés. Eddig is nagyon becsültem a navigátorok munkáját, de ez után az élmény után még jobban fogom. 

Az vigasztal, hogy Misu így is nagyon jó időt jött, igazán az eredményünkön nem is látszik, hogy a navigátor eltévedt. Remélem, ez volt az utolsó ilyen eset.“

Érdemes elolvasni

Rally Café Podcast – Kazincbarcika Rally & Rally Hungary

Vörös Gergő

Maricsek beállt utolsó mohikánnak és * * * * *

mihalyi.csaba

Ne beszéljünk mellé!

mihalyi.csaba

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.