WRC

Arctic Rally 2021 – Videós pályabemutató 1.

A Svéd Rally törlése után a WRC naptárba került Arctic Rally sokak számára még ismeretlen a WRC mezőnyből, ezért a rallit.fi oldal vállalkozott a pályák bemutatására. A finn oldal bemutatóját több részletben közöljük.

 

2021. február 26. péntek

07:31 Shakedown – Vennivaara (5.69 km)
14:08 SS1 Sarriojärvi 1 (31.05 km)
17:38 SS2 Sarriojärvi 2 (31.05 km)
 
A péntek reggel rendezendő shakedown szakasz gyakorlatilag kicsiben mutatja be a verseny összes szakaszának jellemzőit. Ez egy keskeny úton futó pálya, mely gyakorlatilag kanyarokból áll csak össze. A kezdeti rész gyors, míg a közepén egy dombon található egy lassú kanyar, amit a szakasz legtempósabb része követ.
 
Kalle Rovanpera tavaly a Lappföld Rallyn már vezetett ezen a szakaszon.

 
A tényleges verseny rajtja péntek délután lesz, amikor a 31.05 km-es Sarriojärvi szakaszt kell a mezőnynek kétszer teljesíteni, másodszor teljesen sötétben.
 
Az elmúlt 10 év WRC futamain kevésszer indult a verseny 30 km-nél hosszabb pályával leszámítva a Korzika Rallyt. 2013-ban a szardíniai Monte Lerno, 2015-ben a walesi Hafren és 2016-ban a Myherin, míg 2018-ban a Monte-Carloi Sisteron szakasz volt ilyen.
Az alábbi, 2019-es videó ezt a szakaszt mutatja be, bár a WRC-szakasz 2.13 km-rel előbb zárul, mint két éve.
Ez a szakasz szerepelt a januári Lappföld Rally programjában is, azonban akkor fordított irányba kellett teljesíteni és hossza 1.43 km-rel több volt. A WRC-ben teljesítendő szakaszt utoljára 2019-ben a rendezték meg a Lappföld Rallyn. A szakasz hullámvasút-szerű, ezért kissé hasonlít a Finn Rally pályáira. A szakasz eleje keskeny és dobálós. 10.6 km után egy lejtős rész következik szélesebb úttal és egy hosszú egyenessel. A folytatásban két kereszteződés is található, majd újra keskeny rész következik. 17.7 km után egy újabb tempós rész jön ugratókkal. 20.2 km-nél kanyargóbb, technikásabb rész következik. Egy keskeny hídon való áthaladás után egy nagy kihívást tartogató részt jön sok bukkanóval.
 
A pályabemutató hamarosan a szombati pályákkal folytatódik!
 

Érdemes elolvasni

Tuohino balesetet szenvedett egy csúszós szakaszon, de nem a versenypályán

Hund Gábor

“Szükség van a 19-20 éves fegyverekre”

Hund Gábor

Andrea Adamo szerint ez kellett a Hyundai visszatéréséhez

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató