Videó WRC

Arctic Rally 2021 – Videós pályabemutató 2.

A Svéd Rally törlése után a WRC naptárba került Arctic Rally sokak számára még ismeretlen a WRC mezőnyből, ezért a rallit.fi oldal vállalkozott a pályák bemutatására. A finn oldal bemutatóját a szombati pályákkal folytatjuk.

 

2021. február 27. szombat

08:08 SS3 Mustalampi 1 (24.43 km)
09:38 SS4 Kaihuavaara 1 (19.91 km)
11:08 SS5 Siikakämä 1 (27.68 km)
14:38 SS6 Mustalampi 2 (24.43 km)
16:08 SS7 Kaihuavaara 2 (19.91 km)
17:38 SS8 Siikakämä 2 (27.68 km)
 
A Lappföld Rally sokszor vezet olyan szakaszokon, ahol nyáron lehetetlen lenne közlekedni, például mocsarakon vagy tavakon. Télen azonban erre is nyílik lehetőség és a szombati első szakasz, a Mustalampi pont ilyen. A szakasz tele van ingoványos részekkel. Egyértelműen ez a verseny leglassabb szakasza.
A szakasz eleje keskeny és és dobálós, 5 kilométer után már simábbá válik a talaj, de van néhány becsapós kanyar.
 
2019-ben szerepelt ez a szakasz a Lappföld Rallyn, az alábbi videó 6:22 és 11:23 perc közötti része lesz ez a rész.

 
Ezt követően erdei út következik, mely szélesebb, technikás. 10 km-nél halad át az út a mocsaras részen, majd egy másik erdei rész jön két kereszteződéssel. A második erdei szakasz keskeny, de kevésbé technikás, mint az első. 12.2 km-nél egy gyorsabb rész következik, majd újabb 2.5 km-re ismét keskeny. Eleinte hosszú kanyarok lesznek, majd lefelé haladva már közelebb kell menni a fákhoz is.
Ez a rész az alábbi videóban is megfigyelhető 10:33 percig, azonban a WRC szakaszon fordított lesz az irány.
 
A pálya végén egy nagyon tempós rész következik, majd a mezőny a SnowRallyRings autóútra tér, mely 3 km-es, eleinte széles, majd kanyargós, keskenyebb úttal rendelkezik.
 
A szombati második szakasz a Kaihuavaara, mely 2019-ben a WRC futamhoz hasonló irányba lett megrendezve. Ezen a szakaszon van a legnagyobb különbség a lassú és a gyors részek között. Ez az Arctic Rally legrövidebb szakasza.
A szakasz egy keskeny résszel kezdődik, majd egy rövid, gyorsabb út következik, amit újra egy lassabb vált, melyen eljutunk a Kaihuavaara körgyűrűhöz, mely rendkívül gyors, és meredek dombos résszel rendelkezik. 13.8 km-nél egy kis erdei út következik, amit 16.3 km-nél egy szélesebb, simább rész követ. A célba egy padlógázos szakaszt követően érnek a versenyzők.
 
Az alábbi videóban 10:28 perc környékén lesz a WRC szakasz célja.

 
A harmadik szombati szakasz, a Siikakämä, a Lappföld Rally klasszikus pályája, mely sokszor 40 km hosszú. A WRC rendezvényen azonban a pálya rendkívül gyors része kimarad biztonsági okokból, de az így is majdnem 30 km-es erdei út magas átlagsebességet fog eredményezni. A szakasz a tavalyi Lappföld Rallyn került megrendezésre a WRC futaméval megegyező irányban.
A szakasz elején félelmetes a sebesség, sok száz méter hosszú egyenes és hosszú, gyors kanyarok jellemzik. Néhány kisebb dobbantón könnyen eltudnak repülni az autók.
 
Az alábbi videóban a WRC szakasz 8:29 percnél kezdődik.

A pályabemutatót hamarosan a vasárnapi szakasszal folytatjuk.

Érdemes elolvasni

Breen a stílusa miatt vesztett időt

Hund Gábor

Tuohino balesetet szenvedett egy csúszós szakaszon, de nem a versenypályán

Hund Gábor

“Szükség van a 19-20 éves fegyverekre”

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató