Autosport Gála: Ogier hatodszor az év versenyzője

Vasárnap éjjel Londonban rendezték az Autosport Gálát, melyen több kategóriában is díjazták a világ különböző motor és autóversenyzőit. Sébastien Ogier sorozatban hatodszor lett az év versenyzője, míg a legjobb rali autó az M-Sport Ford Fiesta WRC-je lett.

A díjátadó gála első ünnepeltje a F1-ben ötödik világbajnoki címét szerző Lewis Hamilton volt, aki az év nemzetközi versenyzője cím mellett az év legjobb brit versenyzője címet is megnyerte. A brit pilóta idén 21 futamból 11-et megnyert, amivel beállította a 2014-ben szerzett győzelmeinek számát.

A brit pilóta nem volt jelen a londoni Grosvenor House Hotelben tartott ünnepségen, díjait videóüzenetben köszönte meg és testvére. Nicolas vette át.

A következő jelentős díjat az M-Sport által készített Ford Fiesta WRC nyerte, mely a 2018-as év raliautója lett. Az autóval Sébastien Ogier megszerezte hatodik világbajnoki címét és a WRC szezon során négy győzelmet.

Az R5-ös raliautók között a Skoda Fabia lett az év autója, megelőzve a Ford Fiesta R5-t.

A raliautók díjai után a MotoGP világbajnokát, Marc Marquezt választották az év motorversenyzőjének.

Az újabb nyertes autót a Forma 1-es Mercedes járműve jelentette, ami az év versenyautója lett.

Az utolsó ralis díjat Sébastien Ogier kapta, aki sorozatban hatodszor lett az év rali versenyzője. A francia versenyző mellett díjat kapott a Dakart megnyerő Carlos Sainz, a Toyota rali versenyzője, Jari-Matti Latvala, valamint a WRC2 bajnoka, Jan Kopecky is.

Az év újonca a F1-es Sauber versenyzője, Charles Leclerc lett, aki jövőre már a Ferrarinál folytatja karrierjét.

A monacói pilóta díjazása után Robert Wickens videóüzenetben köszönte meg a sok biztatást, amit az IndyCar poconói futamán elszenvedett hatalmas balesete után kapott.

A díjátadó gála Toto Wolff köszöntésével folytatódott, a Mercedes F1-es csapatának vezetőjének kiemelkedő munkáját ismerték el, amivel a motorsporttechnika fejlődéséhez járult hozzá.

Az FIA az idén bevezetett “Glóriáért” kapott elismerést, a díjat Jean Todt FIA elnök vette át. A “Glória” idén több alkalommal is életet mentett az autóversenyeken.

A 2018-as életműdíjat Jacky Ickx vehette át. A legenda többek között megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt, F1-es futamokat és Dakart is.

Mika Hakkinen is díjat kapott, miután 1998-as, első F1-es világbajnoki címét éppen 20 éve nyerte.

Közelgő események

 • vas
  24
  Már
  2019

  Rallye3: Lyukóbánya-Parasznya

 • csü
  28
  Már
  2019

  WRC: Korzika Rali

 • vas
  31
  Már
  2019

  F1: Bahrein