Az FIA felülvizsgálja a mesterséges ugratókat

Az FIA ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja a mesterséges ugratókat a WRC versenyeken, miután a Mexikó Rali nyitó szakaszán veszélyessé vált egy ilyen elem.

Yves Matton, az FIA raliigazgatója elárulta, hogy az FIA lépéseket tesz a WRC futamok mesterséges ugratóival kapcsolatban, miután Mexikóban veszélyessé vált egy ilyen ugrató.

“A biztonság kialakításánál az ugratók vizsgálatát tesszük vezető helyre, mert az megengedhetetlen, ami a mexikói nyitó szakaszon történt. Az érvényben lévő biztonsági intézkedések nem kötelezőek, de minden esetben megnézzük majd a mesterséges ugratók állapotát és kialakítását a jövőben.” – mondta Yves Matton.

Patrick Suberville, a Mexikó Rali versenyigazgatója elárulta, hogy mi okozta az ugrató sérülését.

“Ugyanazt az ugratót használtuk a Mexikóvárosi és a Leóni szakaszon is. Azonban szállítás közben szét szereltük és összeszereléskor a szokásosnál vékonyabb lemezt használtunk. Ez a lemez az autók elhaladásával elhajlottak. így az autók szokatlan ívben és irányban szálltak.” – árulta el Suberville.

Michele Mouton, az FIA biztonsági delegáltja szerint az FIA biztonsági szabályai csak ajánlások és nem kötelező érvényűek.

A gyári pilóták különösen kritizálták az ugratókat.

“A sátor alakú ugratók nem normálisak, különösen, ha ötödik fokozatban egy hosszú egyenesben vannak elhelyezve. Ez túl veszélyes, remélem, hogy változások lesznek.” – mondta Sébastien Ogier.

“Harmadik fokozatban ugrattunk el sokszor, ami túl baleset veszélyes és ha baj történik, akkor akár a nézők közé is repülhet egy autó. A mesterséges ugratóknak nem sok értelmét látom.” – mondta Kris Meeke.

Yves Matton szerint nem kell ezeket az ugratókat betiltani.

“Felesleges betiltani ezeket, szerencsére nem a versenyzők döntenek a szabályokról. Ha ezek megfelelően vannak elhelyezve és jól vannak kivitelezve, akkor komoly show elemek.” – mondta Matton.

Közelgő események

 • vas
  28
  Júl
  2019

  F1: Németország

 • csü
  01
  aug
  2019

  WRC: Finn Rali

 • vas
  04
  aug
  2019

  WRX: Kanada