Az FIA nem ellenzi a hosszú szakaszokat

Jean Todt kijelentette, hogy a szövetség nem ellenzi a WRC eseményeken a hosszú szakaszokat. Az FIA elnöke szerint inkább a hosszabb szakaszokon kellene eldőlnie a világbajnoki címnek, mint a sprint jellegű pályákon.

Az utóbbi években a WRC futamok szervezői a rövidebb szakaszokat helyezték előtérbe, amit a gyári csapatok egy része is támogat.

“A szakaszok hosszával kapcsolatban vegyesek a vélemények. Néhány csapat egyértelműen inkább a rövidebb szakaszokat támogatja és ennek hangot is adtak tavaly Párizsban és Genfben.” – mondta a brit Autosportnak egy verseny szervező.

Jean Todt, az FIA elnöke szintén a hosszabb szakaszok megrendezését támogatja.

“Számomra nem az a győztes, aki egy sprint jellegű szakaszokból álló versenyen nyer, hanem az, aki a hosszabb szakaszokon tud jól teljesíteni. Személy szerint én támogatnék éjszakai szakaszokat is, hogy kiderüljön, a szurkolók éjjel is hajlandóak e a pálya szélére kimenni. Egyben szeretnék több szervizparkot is a programban látni. Azonban megértem azt is, hogy ez a múlt és a jövőben nem ez a győztes út. Nagyon örültem, hogy a Korzika Rali egy 50 km-es szakasszal kezdődött, így még mindenkinek sietnie kellett és, aki igazán jól teljesített, az előnybe is tudott kerülni.” – mondta az FIA elnöke.

Április 13-tól keressétek magazinunk áprilisi számát a Lapker és Immedio üzleteiben!

Jean Todt hozzá tette, hogy a hosszabb szakaszokkal nőne a versenyek kiszámíthatatlansága is.

“A mai versenyeken leginkább az nem tetszik, hogy az autók nagyon megbízhatóak. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a versenyek kiszámíthatatlanabbak lennének.” – tette hozzá Todt.

Az elnök szerint olcsóbbá kellene tenni a WRC-t.

“Lehet, hogy egy szezon alatt csökkenteni kellene a rendelkezésre álló motorok, sebességváltók számát. Ez csökkentené a költségeket. Yves Mattonnak, az FIA rali igazgatójának a dolga, hogy erről tárgyaljon a csapatokkal.” – zárta Jean Todt.

Közelgő események

 • csü
  25
  ápr
  2019

  WRC: Argentin Rali

 • pén
  26
  ápr
  2019
  vas
  28
  ápr
  2019

  Rallye1: Miskolc Rali 2019

 • vas
  28
  ápr
  2019

  WRX/S1600 RX: Spanyolország