Forma–1 Magazin

AZ ÚJ LEWIS HAMILTON

A GP3-ban és a Forma–2-ben is tarolt, legutóbb pedig a virtuális Forma–1-ben lett bajnok George Russell. Eredményei, gyorsasága és alázata miatt is jó eséllyel lehet a Mercedes juniorjából a jövő bajnoka. Legalábbis ezt jósolja, a Rally Café állandó Forma–1-es szakértője, Kiss Norbi.

Részlet a Rally Café 2020. júliusi számában megjelent cikkből, amit keress az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és Lukoil benzinkutakon vagy vedd meg a digitális Rally Cafét itt.

Méltatlanul szorult tavaly háttérbe George Russell, aki a Forma–2 címvédőjeként, a Mercedes támogatásával érkezett a Forma–1-be. Pechére a nagy múltú Williams a mezőny messze leglassabb autója volt, így egyedül csapattársához, Robert Kubicához tudtuk őt hasonlítani.

George Russell, Williams 2019

A lengyel versenyzőt valamennyi időmérőn megverte és a futamokon is rendre jobban teljesített nála – a statisztika szerinte átlagban másfél pozícióval volt jobb. Mivel azonban esélye sem volt tudását összemérni másokkal, az eddigi Forma–1-es szerepléséből sok következtetést nem tudunk levonni.

A vírus helyzet miatti szünetben, azonban Russell a virtuális Forma–1-ben újra felhívta magára a figyelmet, ahol az utolsó négy futamon zsinórban győzött és megnyerte a bajnokságot, aktív F1-es és az F1-be tartó ellenfelek előtt.

Mondhatnánk, hogy nem nagy dolog, hiszen a fiatal generáció a szimulátoron nőtt fel. Russell esetében azonban ez nem igaz. Még csak megfelelő szettje sem volt, csak a verseny kedvéért szerezte be.

George Russell lehet a Mercedes következő világbajnoka

„Azért indultam a virtuális bajnokságban, hogy a szurkolókat szórakoztassam – mondta a 22 éves brit versenyző. – Az első futamon azonban rájöttem, hogy egyrészt nagyon erős a mezőny, másrészt nem vagyok elég felkészült, így aztán a következő versenyekre jobban rágyúrtam.“

Ennek az eredménye lett agy jó kis csata a másik virtuális ásszal, Charles Leclerckel, majd négy győzelem az utolsó négy versenyen. De valójában mennyi következtetést vonhatunk le virtuális teljesítményéből?

A három brit – Lando Norris, Alexander Albon és George Russell – közül egyelőre utóbbi a kevésbé eredményes, de ez csak a technikán múlik

„A jó pilóta ismérve, hogy gyorsan tud alkalmazkodni – állítja a Rally Café állandó Forma–1-es szakértője, Kiss Norbi, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző, aki egyébként maga is a virtuális versenyzésből érkezett. – Russell megmutatta, hogy nagyon gyorsan tud alkalmazkodni egy új kihíváshoz.

Sokkal gyorsabban tette egyébként, mint Lando Norris, aki egy másik szimulátor programmal már évek óta versenyez. Én ezt mindenképpen pozitívumnak látom Russellnél, még akkor is, ha nem húznék teljes párhuzamot a virtuális és a valós versenyzés között.

George Russell tavaly a Hungaroringen tesztelhette a Mercedest, ahol pontosan tisztában vannak a képességeivel

A valós életben nincs lehetőséged ötven órát edzeni egy versenyre, a virtuális világban viszont ez az alap, tehát nagyon sok mindent be tudsz gyakorolni. Attól mert a virtuális versenyeken jó vagy, még nem biztos, hogy a valós versenyeken is ugyanolyan jó tudsz lenni.“

A teljes interjút – amelyből kiderül, hogyan változtatta meg Russell pályafutását a Lewis Hamiltontól kapott tanács –  Rally Café 2020. júliusi számában olvashatod, amit keress az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és Lukoil benzinkutakon vagy vedd meg a digitális Rally Cafét itt.

Érdemes elolvasni

A tikos esélyes

mihalyi.csaba

Vizelli szakágat váltott

mihalyi.csaba

Rally 3 családi vállalkozásban

mihalyi.csaba