Bacsa Tamás: Felemelő valamiben a legjobbnak lenni

Bacsa Tamás idén kiszállt Kronome Ákos mellől és átült a a bal 1-be, ahol a Rallye2 12-es kategóriájának bajnoki címét szerezte meg Hanyik Gergellyel.

„Szerettem volna jól szerepelni pilótaként, ezért neki a Rallye2-es szezonnak. Én korábban nem mentem még ilyen komoly bajnokságban, szinte csak MARB és Sprint futamokon vezettem. Tavaly az ORC-ben navigáltam Kronome Ákosnak, de mindenképpen vezetőként szerettem volna megmérettetni magam, ezért barátsággal elváltunk egymástól.” – kezdte a Rally Cafénak adott interjút Bacsa Tamás.

A Ladában Hanyik Gergely foglalta el a navigátori széket, akivel Tamás már régóta baráti viszonyban van, így a versenyeken is jó volt az összhang.

„Gergely a magánéletemben is a barátom. Ugyan száz kilométerre lakunk egymástól, de ez nem akadály, hisz mindennap beszélünk. Ez az alapja a mi kapcsolatunknak, ami az autóban is megnyilvánul. Mindketten kezdők vagyunk egy ilyen szintű bajnokságban, mint a Rallye2, éppen ezért toleráltuk, ha bármelyikünk hibázott… Barátok vagyunk és barátként szeretnénk sikereket is elérni, és ez nagyon jól működik.” – mondta Tamás.

Az autó bár már nem egy új technika, nagyszerűen állta a szezon megpróbáltatásait.
„Az autóról annyit kell tudni, hogy tizenöt éve nálam van, apukámtól kaptam. És mi építettük közösen, fokozatosan versenyautóvá. Most éppen olyanná, ami a Rallye2-ben is homológ. Ő családtag, idén még új nevet is kapott a csapatvezetőnktől: Speedy Gonzales. Együtt lélegzik velünk és mi vele. Ami neki fáj, az nekünk is. Az első versenyen „szívrohamot” kapott, lehet megijedt ő is a feladattól, mint mi… Utána viszont derekasan állta a sarat, ahol tudott csak porzott…

A Bacsa-Hanyik páros idén a P12-es kategória bajnoka lett a Rallye2-ben, ami persze nagy örömmel tölti el a csapatot.

„Valamiben a legjobbnak lenni, az felemelő érzés. Akkor érzed, hogy ezért érdemes volt annyit dolgozni. Én Gergellyel így éltem meg, hogy a legjobbak lettünk a kategóriánkban. A legjobb versenyünk talán a Baranya Kupa volt. Komolyan készültünk az autóversenyzők, ladások Mekkájának számító mecseki pályákra. Alföldi srácokként szerettük volna megmutatni, hogy mi is tudunk sietni… Életünkben először állhattunk abszolútban is dobogóra, abszolút első időt is futottunk! Nyíregyházán a helyezést még fokoztuk, de ott több hibát is vétettünk, amiért meg is kaptuk a magunkét a csapatvezetőnktől, jogosan. A legrosszabb élmények egyértelműen a nyitó Eger Ralihoz kötődnek, ahol Speedy szíve megállt…” – mondta Tamás.

A Rallye2-es szezon végével a páros szezonja is véget ért és már a jövő éven dolgozik.

„Speedy Gonzales úgy néz ki, idén már pihenni fog. Lefürdetve itt áll a garázsban. Nem valószínű, hogy bármelyik buliversenyen indulni fogunk. Szeretnénk kicsit feljebb kerülni 2019-ben, egy osztállyal. Hogy ez ORB, vagy ORC, a tanulás szempontjából mindegy. Folynak az egyeztetések, azt már a csapat eldöntötte, hogy mi lenne számunkra a legjobb választás. Most a megvalósításán dolgozunk.” – zárta Tamás.

Közelgő események

 • csü
  21
  Már
  2019

  ERC: Azori-szigetek Rali

 • vas
  24
  Már
  2019

  Rallye3: Lyukóbánya-Parasznya

 • csü
  28
  Már
  2019

  WRC: Korzika Rali