Balics Ákos: A tapasztalat bajnoki címet eredményezett

Balics Ákos és Borsfai Dávid eddig csak részeredményekben tudta megmutatni gyorsaságát, ezért idén ezen szeretett volna változtatni, ami olyan jól sikerült, hogy megnyerték a Rallye2-ben a 7-es kategóriát.

„A 2016-os és 2017-es szezonban már megmutattuk, hogy számolni kell velünk. Voltak nagyon jó részeredményeink, de valahogy soha nem állt össze egy egésszé. Rengeteg technikai probléma hátráltatott minket a végső cél elérésében. Az apró sikerekre támaszkodva vágtunk neki a 2018-as szezonnak. Egyetlen célunk volt, megnyerni a bajnokságot. Csak ez lebegett a szemünk előtt.” – mondta az év eleji várakozásokról Balics Ákos a Rally Cafénak.

Ákos évek óta versenyez együtt Borsfai Dáviddal, és bár kapcsolatuk nem mindig felhőtlen, az autóban mindig sikerül összehangolni a munkát.

„A pilóta-navigátor kapcsolat nagyon hasonló egy házassághoz. Rengeteg időt töltöttünk együtt ebben az évben is. Utazás a versenyekre, tréningek, étkezések, közös szállás és még sorolhatnám. Természetesen, mint egy jó házasságban, nálunk is voltak súrlódások. Sokszor nem értettünk egyet bizonyos dolgokban. Engem sem egyszerű elviselni… Azonban minden alkalommal meg tudtuk oldani a problémákat, és ez tett minket egy igazán jó csapattá. Dávid jól végezte a dolgát, abszolút nincs okom panaszra. Ezúton is köszönöm neki az elmúlt pár évben nyújtott munkáját.” – mondta Ákos.

A csapat egész évben tökéletes autót biztosított a versenyzők részére, akiknek így csak tapasztalatukat kellett kamatoztatni a futamokon.

„Úgy gondolom, hogy erre az évre már teljesen megismertük az autónkat és sikerült minden kellemetlen gyerekbetegséget orvosolni. A Gondi fivérek kiváló munkát végeztek, így mindig egy hibátlan autóval állhattunk rajthoz, függetlenül attól, hogy mennyire sikerült leamortizálnom egy-egy verseny során.” – mondta Ákos.

A szezon során öt versenyből négyszer sikerült a Balics-Borsfai kettős számára a kategória győzelem, ami pedig az év végi 1. helyhez volt elég.

„Sokat jelent számomra ez a bajnoki cím. Több szempontból is. Nagyon jó kezű pilóták ellen kellett küzdenünk. A Szepesi-Gondos illetve a Hofbauer-Harmos duó is kiválóan versenyzett a szezon során. Sok volt a keresztbeverés, a pontrablás, ami az év végi elszámolásnál nagyon jól jött nekünk. Két futamon sem tudtunk indulni ebben az évben, de ez is mutatja, hogy végig mennyire nyílt volt a bajnoki címért folytatott küzdelem. Amire különösen büszke vagyok, hogy végre azt érzem, sikerült fejben is felnőnöm a feladathoz. Régen nagyon forrófejű voltam. Az évek során megtanultam beosztani az autót. Ahol kellett siettünk, ahol úgy kívánta a helyzet inkább visszavettünk a tempóból. Talán ezt volt a legnehezebb megtanulni.” – árulta el Ákos.

A hondás pilótának a Szombathely Rally a kedvence, idén mégis két aszfaltos versenyhez kötődnek a jó és rossz emlékek.

„A Szombathely Rally a murva miatt abszolút kedvenc. Imádom! Azonban a Salgó Rally volt az a verseny, ahol abszolút felszabadultan tudtam autózni. A Nyíregyháza Rally a szenzációs gyorsaságikkal vett le a lábamról, azonban talán ez volt a kevésbé kedvenc verseny. Nagyon nehéz volt úgy versenyezni, hogy nem hibázhatunk, hiszen ha bármi malőr történik, akkor elbukjuk a bajnoki címet. Pengeélen táncoltunk végig, de sikerült. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatta a versenyzésünket! Nélkülük ez a siker nem jöhetett volna össze.” – mondta Ákos.

A Honda Civic eredetileg idén még egyszer bevetésre került volna, mielőtt jövőre háttérbe szorul a versenyzés.

„A Mikulás Rally tervben volt még az idei évre, azonban egy szempillantás alatt elvitték az árult autónkat, így idén már sehol sem állunk rajthoz. A munkám és a magánéletem miatt most más utakat kell járnom a jövőben, amibe egyelőre nem fog beleférni a versenyzés. Ha tehetem, akkor a murvás versenyeken szeretnék majd rajthoz állni, de ez még nagyon távoli. Ami biztos, hogy nem fogok elszakadni ettől a sporttól, hiszen akit ez egyszer megfertőzött, az nem tud nélküle meglenni.” – zárta Balics Ákos.

 

Készítette: Hund Gábor

Fotó: Korda Racing

Közelgő események

 • vas
  24
  Már
  2019

  Rallye3: Lyukóbánya-Parasznya

 • csü
  28
  Már
  2019

  WRC: Korzika Rali

 • vas
  31
  Már
  2019

  F1: Bahrein