WRC

Ciesla: Megújult, kiszámíthatatlan, izgalmas szezon lesz 2020

Oliver Ciesla, a WRC promotere a Monte-Carlo Rally kezdete előtt két nappal az új szezon kapcsán adott interjút. Ciesla szerint egy kiszámíthatatlan, izgalmas szezon lesz a 2020-as.

 
– Két klasszikus verseny, Kenya és Új-Zéland visszatérése, valamint az új megjelenésű Japán futam visszatérése a legnagyobb változás 2020-ban. Miért három nem európai versenyre esett a választás?
– Szerettük volna a WRC-t tovább globalizálni a három nem európai fordulóval. A sorozat 48 éves történelme során 2020-ban lesz először mind a hat kontinensen verseny, Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában, és Óceániában. Japán visszatérése csupán az első lépés, amivel Ázsia is csatlakozik a WRC-hez. Kenya visszatérésével pedig a Föld két legnagyobb kontinense lett bevonva a sorozatba.
 
– Új-Zélanddal kapcsolatban sok pozitív visszajelzés érkezett?
– Igen. Új-Zélandot nem kell bemutatni, mert hosszú és sikeres múltja van a WRC-ben. Biztos vagyok benne, hogy az év egyik legfontosabb versenye lesz 2020-ban.
 
– Az idei szezon előtt sok pilóta váltott csapatot. Mit jelenthet ez a bajnokság szempontjából?
– A legaktívabb pilóta piac zárult 2020 előtt. A legnagyobb meglepetés Ott Tanak Toyotától való távozása volt és persze fontos az új szezon szempontjából, hogy helyére Sébastien Ogier érkezett. Nem szabad elfelejteni, hogy Elfyn Evans az M-sporttól szerződött a Toyotához, míg aaz ő helyére Esapekka Lappi érkezett. Ezek a változások kiszámíthatatlan és izgalmas szezont vetítenek előre.
 
– Miért indíthatnak a gyártók még egy kis csapatot a nagy mellett?
– A gyártók saját kérésére egy egy autós csapatot indíthatnak a versenyeken. Így egy negyedik autó is részt vehet a versenyeken. Taktikai szempontból ez azt jelenti, hogy pontot szerezhetnek saját kis csapataik a riválisaiktól. Ezáltal a versenyeken még több WRC áll rajthoz.
 
– Milyen változások történtek a betét bajnokságokban?
– A WRC2 idén a fő betét bajnokság, melynek segítségével gyári támogatással lehet versenyezni és belépő bajnokság lehet a WRC-be. A bajnokság célja, hogy növekedjen a gyártók által támogatott párosok száma és még több R5-ös autó álljon rajthoz. A WRC3-ban hasonlóak a célok, de csak privát versenyzők indulhatnak itt R5-ös autókkal. A Junior WRC-ben pedig a jövő nagy csillagai fejlődhetnek versenyről versenyre. Idén a betét bajnokságokról is több média anyag fog megjelenni, hogy ezen sorozatok népszerűsége is nőjön.
 
– A médiakörnyezet növekedésének időszakában a TV-csatornák érdeklődése is nő a WRC iránt?
– Igen. A WRC globális TV közönsége továbbra is erős, 2019-ben ismét elérte a 800 milliót. Nagyszerű ingyenes TV partnereink vannak és lesznek idén. Az Egyesült Királyságban új, többéves szerződést kötöttünk az ITV4.gyel, valamint kibővítettük a finn YLE társasággal a szerződésünket. Hosszabbítottunk továbbá a spanyol TVE-vel is. Továbbra is együtt dolgozunk a fizetős Canal+ társasággal Franciaországban, valamint a DAZN-nel Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban és Olaszországban.
 
– Nagy változások történtek a WRC digitális megjelenésében is.
– A WRC hivatalos oldala, a wrc.com megújult. A sorozat új színe a narancssárga lesz, ez pedig megjelenik a honlapon is. A Monte-Carlo Rally előtt elindított új oldal funkciói fejlesztve lettek, minden fontos információt tartalmaz. Itt elérhető a versenyszakaszok élő eredményei, videók, hírek. Frissül a versenyek élő szöveges közvetítése is, valamint a webshop is. Tavaly 2.3 milliárd találatot szereztünk a WRC hivatalos közösségi oldalain, a csapatok és pilóták oldalain több mint 300 milliós megtekintés volt. Biztos vagyok benne, hogy ezek a számok tovább fognak nőni. 2019-ben a WRC gyártóit 40%-kal gyakrabban említették online módon, mint 2018-ban.
 
– A WRC+ továbbra is fontos szerepet játszik a sorozat digitális megjelenésében.
– Igen, a WRC+ All Live szolgáltatás is folyamatosan fejlődik. Az All Live platform szintén új elrendezéssel, kialakítással jelenik meg, hogy illeszkedjen az új weboldalhoz. Az All Live szolgáltatás során továbbra is élőben lesz látható minden szakasz, mellette pedig sok interjú, szolgáltatás és szakértői elemzés lesz a szervizparkokból. Az érdeklődők több mint 25 órányi élő adást láthatnak majd minden versenyről. Ezek megnézhetőek élőben, vagy később felvételről is.
Infó: A WRC+ All Live havonta 8.99 euróba (kb 2820 Ft), míg éves szinten 89.99 euróba (kb 28224 Ft) kerül.

Érdemes elolvasni

Itt Oliver Solberg nyert!

Hund Gábor

Breen a stílusa miatt vesztett időt

Hund Gábor

Tuohino balesetet szenvedett egy csúszós szakaszon, de nem a versenypályán

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató