WRC

Csak Evans nyújtott tökéletes teljesítményt Törökországban

A Török Rallyt megnyerő Elfyn Evans kapott csak maximális pontot a Dirtfish versenyzői értékelése során.

 
A Török Rallyt követően a Dirtfish elkészítette versenyzői értékelését.
 
1. hely: Elfyn Evans (Toyota, abszolút 1. hely) 10 pont / 10 pont
Törökországban fejben és a tempót tekintve is ott kellett lenni. Elfyn Evans egyszer sem volt a leggyorsabb, amíg nem számított annyira a tempó. A walesi pilóta azonban egyetlen szakaszgyőzelmét éppen a Cetibeli szakasz első teljesítésénél szerezte, amikor öten is defektet szedtek össze, Pierre-Louis Loubet és Teemu Suninen pedig kiesett. Ezzel az egy szakaszgyőzelemmel gyakorlatilag meg is nyerte a versenyt Evans. Tökéletes vezetése és türelme ezúttal kifizetődött és karrierje harmadik, idei második győzelmét ünnepelhette, ami után 18 pontos előnyre tett szert csapattársa, Sébastien Ogier előtt a bajnokságban.
2. hely: Sébastien Loeb (Hyundai, abszolút 3. hely) 9/10
Csaknem 12 hónap (2019-es Spanyol Rally óta) után ült autóba murvás versenyen Sébastien Loeb, és tempója az első nap végén az abszolút első helyhez volt elég. Ezt a legtöbb versenyző nem tudta volna megcsinálni, de a kilencszeres rally világbajnok ismét bizonyított. Loeb és Daniel Elena megmutatta, hogy egy nehéz versenyen mennyit számít a tapasztalat és a jól megválasztott tempó. Elképzelhető, hogy a Török Rally volt az utolsó WRC futama a legendás párosnak, és a szakaszgyőzelem, a verseny vezetése, valamint a végső 3. hely méltó befejezése lenne a rallysport legeredményesebb karrierjének.
3. hely: Thierry Neuville (Hyundai, abszolút 2. hely) 8/10
Észtország hatalmas csalódás volt Thierry Neuville számára, ám Törökországban a hét szakasz győzelem, köztük a Power Stage megnyerésével picit jobb helyzetbe került a bajnokságban a vb címért folytatott csata során. A belga pilóta szinte a verseny teljes egészében nagyszerű és magabiztos versenyzést mutatott be, azonban a Cetibeli szakasz első teljesítésénél ő is bajba került és defektet szedett össze.
4. hely: Kalle Rovanpera (Toyota, abszolút 4. hely) 7/10
Kalle Rovanpera korábban már bizonyította, hogy tempós murván nagyon rendben van a sebessége, ám a Török Rally másról szólt nála. Szinte teljesen hibátlan teljesítményt sikerült nyújtania a nagyon nehéz körülmények között, több társához hasonlóan csak a Cetibeli szakaszon szerzett defektet.
5. hely: Gus Greensmith (M-Sport, abszolút 5. hely) 7/10
Gus Greensmith már a shakedown szakasz során lecsúszott az útról és kissé megtörte a Fordot, ám később sikerült minden szakasszal megbirkóznia, aminek karrierje legjobb eredménye lett a díja. A brit pilóta folyamatosan tudott gyorsulni a hétvége során és hibátlan teljesítményével sikerült kihasználnia riválisai problémáit és megérdemelten lett a legjobb M-Sport versenyző.
6. hely: Esapekka Lappi (M-Sport, abszolút 6. hely) 5/10
Esapekka Lappi csakúgy, mint Észtországban nem tudott kimagaslót nyújtani Törökországban sem. Lappi a verseny előtt mondta, hogy mindent megtesz a versenyképesebb teljesítményért Törökországban, de ez nem sikerült, a beállítások folyamatos variálása mellett sem tűnt egyszer sem magabiztosnak.
7. hely: Sébastien Ogier (Toyota, kiesett) 4/10
Sébastien Ogier számára nagy csalódást jelentett a Török Rally, melyet nem tudott befejezni az autó hibája miatt. Ogier tempója nem volt rossz Törökországban sem, azonban az autóval ezúttal sok probléma volt és a kiesés komoly hátrányba taszította a bajnokság pontversenyében is.
8. hely: Ott Tanak (Hyundai, abszolút 17. hely) 4/10
Ott Tanak hazai győzelme után Törökországban rossz taktikát alkalmazott, de emellett az autó kormányzási hibája pedig elvette a jó eredmény lehetőségét a vb címvédőtől. Az év végi siker ezzel a hibával messze került, így Szardínián és Belgiumban is nyerni kell az észt versenyzőnek, ami mellett riválisainak hibája is kelleni fog. Két versennyel a szezon vége előtt 27 pont hátrány nem kicsi.
9. hely: Pierre-Louis Loubet (Hyundai, kiesett) 4/10
Pierre-Louis Lobet-nak nagyon küzdős versenye volt Törökországban. A fiatal francia versenyző ezúttal nem tudott tempójával harcolni Gus Greensmith-szel, és a vasárnap reggeli motorprobléma a Cetibeli szakaszon a verseny végét jelentette számára. A kiesést leszámítva azonban biztató jeleket is mutatott Loubet a verseny során.
10. hely: Teemu Suninen (M-Sport, kiesett) 3/10
Idén nem sikerült Teemu Suninennek megismételni tavalyi teljesítményét, amivel igen versenyképes volt. Suninen jelenleg a magabiztossággal és a tempóval sem áll jól, amit persze az sem segít, hogy az M-Sport versenyzői sem Észtország, sem Törökország előtt sem tudtak tesztelni és Szardínia előtt sem tudnak. Suninen végül az autó kerekének kitörése után esett ki.
 
A teljesítmény pontok alapján való állás 2 verseny után
1. Elfyn Evans 7+10=17 pont
2. Kalle Rovanpera 8+7=15
3. Ott Tanak 10+4=14
4. Thierry Neuville 4+8=12
5. Sébastien Ogier 7+4=11
5. Gus Greensmith 4+7=11
7. Esapekka Lappi 6+5=11
8. Craig Breen 10+0=10
9. Sébastien Loeb 0+9=9
10. Teemu Suninen 6+3=9
11. Takamoto Katsuta 8+0=8
12. Pierre-Louis Loubet 4+4=8

Érdemes elolvasni

300 kilométer felett Szardínián

Hund Gábor

Latvala a Historic Eb-n indul

Hund Gábor

A Hyundai döntött a portugál felállásról

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Kosár
  • Nincs termék a kosárban.