Dudás Gergő: Nem terveztük ilyen jóra a szezont

Dudás Gergő tavaly BMW-vel kezdte versenyzői karrierjét a Rallye2-ben, majd Citroënre váltott, idén pedig szintén a Rallye2-ben szerette volna tovább gyarapítani tapasztalatait, valamint szerette volna jobban kiismerni a C2 R2-t.

„Mivel sok tapasztalattal nem rendelkeztem az autóversenyzés világában, ezért a 2018-as évet szerettem volna arra szánni, hogy minél több tapasztalatot, minél több versenykilométert tudjunk szerezni, és nem utolsó sorban meg tudjunk barátkozni a Citroënnel! Nem olyan jóra képzeltük el az idei évünket, ahogy alakult, ezt teljes mértékben kijelenthetem! Rettentő pozitívum fog el, ha visszagondolok az idei szezonomra, amit igazából az első teljes szezonomnak tekintek!” – kezdte Dudás Gergő.

A fiatal pilóta év elején Molnár Zsolttal kezdte a szezont.

„Zsoltival hamar megtaláltuk az összhangot! Már mielőtt összeültünk és kitaláltuk, hogy navigálni fog nekem, már megvolt az összhang! Rettenetes módon sikerült neki az autót helyrerakni, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok neki! Az első 2-3 versenyen sok problémánk volt az autóval, de időről időre sikerült minden egyes kis apró és nem apró hibáját megtalálnunk és elhárítanunk! Rengeteget dolgoztunk az autón és ennek a rengeteg munkának végül meglett az eredménye, mert egy ütőképes kis méregzsákot tudtunk belőle előhozni!” – idézte vissza a közös munkát Zsolttal Gergő.

Az augusztusi Baranya Kupán és Salgótarjánban is már Szabó Bence navigált Gergőnek.

A Rallye2-ben eltöltött hét verseny eredménye az év végi 2. helyhez volt elegendő a 6-os kategóriában a Citroën C2 R2-vel.

„Természetesen rengeteget ér ez az eredmény számomra! Így, hogy Egerben és Komlón is nulláztunk, az utolsó Nyíregyházit pedig már az ORB-ben teljesítettük, jónak számít az eredmény. Kicsi félsz volt bennem, hogy elbukhatjuk a 2. helyet, de végül megszereztük! Ha nincsenek problémáink, mint a Baranya Kupán, akkor nagy eséllyel meg tudtuk volna szerezni a bajnoki címet is… Sajnos a mai napig nem értjük és a mai napig nehezen tudjuk feldolgozni, hogy mi történt Komlón. Végül jó évet zártunk a Rallye2-ben, örülünk a második helyünknek is, nagyon!” – értékelt Gergő, akinek a Salgó Rali tetszett leginkább a Rallye2-ben.

Mint később kiderült ezek voltak az utolsó versenyei a Rallye2-ben, hiszen októberre változások történtek.

„A Salgó után gondoltunk egy merészet és egyedi engedéllyel elindultunk a pécsi Mecsek Ralin egy Mitsubishivel, mely az első összkerekes autóm. A navigátori székben is újabb változás történt, Szabó Krisztiánnal folytattam. Ezzel a járművel teljesen más! Nagyon jól érezzük Tiánnal magunkat benne! Rengeteget kell tapasztalnunk és rengeteget kell tanulnunk még! Bízom benne, hogy hamar jó barátságot tudunk kötni vele is!” – mondta Gergő.

A pécsi ORB-s debütálás nagyon jól sikerült Gergőéknek, hiszen a 3-as kategória második helyét szerezték meg a későbbi bajnok Nagy Mátyás mögött. A szezonzáró Nyíregyháza Rali azonban már sok problémát tartogatott.

„A Mecsek Rallyeval teljes mértékben elégedett vagyok! Élveztük, mentünk és csináltuk! Látszott rajtam, rajtunk, hogy végre élvezetből megyünk, és élvezzük amit csináltunk! Nem stresszeltünk! Nyíregyházán, sajnos nem úgy jött ki a lépés, ahogy szerettem volna. Azonban célba értünk és a 2. helyen abszolváltuk a futamot, ez is volt a tervünk, mivel rengeteg kilométert gyűjtöttünk és rengeteg olyan szituációba kavarodtunk, ami mindenféleképp pozitív hatással látott el minket!” – idézte vissza a két ORB futamot Gergő.

A Dudás-Szabó kettős szezonja azonban még nem ért véget.

„Elindulunk a Mikulás Rallyen is, hogy a Mitsubishit tanuljuk a murván is, idegen lesz nekem, ezért fő cél a tanulás! Jövőre szeretnénk az ORB 3-as kategóriájában indulni, ezért fontos a tapasztalat aszfalton és murván is, mert szeretnénk minél jobb eredményt elérni! – zárta Dudás Gergő a Rally Café számára adott interjút.

 

Készítette: Hund Gábor

Közelgő események

 • vas
  24
  Már
  2019

  Rallye3: Lyukóbánya-Parasznya

 • csü
  28
  Már
  2019

  WRC: Korzika Rali

 • vas
  31
  Már
  2019

  F1: Bahrein