WRC

Elhunyt Andrew Cowan, a Mitsubishi korábbi főnöke

82 éves korában elhunyt Andrew Cowan, a Mitsubishi Motorsport korábbi csapatvezetője, akivel Tommi Makinen négy, a japán gyártó pedig egy vb címet szerzett.

 
Andrew Cowan a 90-es évektől irányította a Mitsubishi WRC csapatát egészen a gyártó 2005-ös kilépéséig. Irányítása alatt Tommi Makinen 1996-99 között négy egyéni világbajnoki címet szerzett, míg a Mitsubishi 1998-ban lett világbajnok.
 
Cowan azonban maga is nagyszerű versenyző volt. Skóciában született egy gazdálkodással foglalkozó családban, mezőkön tanult meg vezetni is.
A Berwick and District Motor Club tagjaként kezdett versenyezni hosszútávú rallykon, 1962-63-ban több sprint jellegű versenyt is nyert Sunbeam Rappierrel. 1964-ben megnyerte a Tour de France-t egy Ford Mustanggal. 1968-ban Hillmann Hunterrel, míjd 1977-ben Mercedes 280E-vel nyerte meg a London-Sydney versenyt.
 
Ugyanakkor Andrew Cowan szívesen segített több riválisának is. 1972-ben Cowan segítségével nyert a RAC Rallyn Roger Clark, amikor saját autójának kerékcsapágyát adta Clarknak.
 
Cowan azonban bizonyította, hogy kis költségvetésből is lehet sikereket elérni, tette ezt a Mitsubishi vezetésével.
 
Andrew Cowan 82 éves korában, kedden hunyt el.
 
Nyugodjon békében!

Érdemes elolvasni

Makinen optimista

Hund Gábor

Sofőrt keres a Hyundai Motorosport

mihalyi.csaba

Törölték a Dirtfish Rallyt

Hund Gábor