WRC

Evans nyert és vezeti a vb-t

Elfyn Evans nyerte az idei Török Rallyt, a WRC 2020-as szezonjának ötödik versenyét Thierry Neuville és Sébastien Loeb előtt. A walesi toyotás győzelme után a pontverseny élére ugrott.

 
Elfyn Evans idei második győzelmét szerezte, miután a Svéd Rallyt követően megnyerte a Török Rallyt is. A walesi pilóta a Power Stage-n 3 pontot szerezve végül 35.2 másodperc előnnyel zárt az élen. Vajon gondolta-e Evans ma reggel, amikor 1 perces hátránnyal a negyedik helyen állt, hogy négy szakasz múlva megszerzi a győzelmet?
 
A második helyet Thierry Neuville szerezte meg, aki nem engedte, hogy csapattársa, Ott Tanak nyerje a Power Stage-t és 4 tizeddel jobb időt tudott autózni, így övé lett a maximális 5 pont. A Hyundai belga versenyzője bár még a napot az élről kezdhette, ám az első szakaszon defekt miatt le kellett mondania a győzelemről, később azonban mind a három szakaszt megnyerte.
 
Sébastien Loeb hozta be a célba a harmadik helyen a másik Hyundait 24.2 másodperccel elmaradva csapattársa mögött. A kilencszeres világbajnok, aki a Power Stage-n 5. lett, jövő évi programja még nem ismert, erről a következő két hétben fog dönteni, így ha úgy alakul, akkor dobogón fejezhetné be utolsó WRC futamát.
 
A svéd harmadik és a monte-carlói, mexikói és észt ötödik helyet követően ezúttal negyedik helyen ért célba Kalle Rovanpera, aki tizedre azonos időt autózott a Power Stage-n Evans-szel, de századmásodperc alapján a walesi volt gyorsabb, így Kalle a negyedik lett.
 
Az M-Sport versenyzői közül Gus Greensmith eddigi legjobb WRC eredményét elérve az ötödik, míg Esapekka Lappi a hatodik lett. Lappi a Power Stage-t műszaki hibával fejezte be, miután autója megsérült az előző szakaszon szerzett defekt miatt.
 
A WRC2-ben Pontus Tidemand, míg a WRC3-ban Kajetan Kajetanowicz szerezte meg a győzelmet.
 
Marco Bulacia, a Tagai Racing Citroenjével a második helyen zárt a WRC3-ban.
 
Öt versenyt követően Elfyn Evans mostani győzelme után átvette Sébastien Ogier-tól a pontverseny első helyét és 18 ponttal vezet csapattársa előtt. A harmadik helyet megtartotta Ott Tanak 27 pont hátránnyal, míg Kalle Rovanpera ugyancsak ekkora hátránnyal a negyedik. Thierry Neuville 32 pontos hátránnyal az ötödik.
 
A három hét múlva következő Szardínia Rallyt a gyártók között a Toyota várhatja az élről, a Hyundai 9 pont hátránnyal második, míg az M-Sport harmadik.
 
A verseny nem hivatalos végeredménye
1 #33 Elfyn Evans, Scott Martin (brit) Toyota Yaris WRC 2:43:02.7
2 #11 Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +35.2
3 #9 Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói) Hyundai i20 Coupe WRC +59.4
4 #69 Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen (finn) Toyota Yaris WRC +2:35.9
5 #44 Gus Greensmith, Elliott Edmondson (brit) Ford Fiesta WRC +4:08.3
6 #4 Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Ford Fiesta WRC +5:36.2
7 #26 Kajetan Kajetanowicz, Maciej Szczepaniak (lengyel) Skoda Fabia R5 Evo (WRC3) +12:35.5
8 #21 Pontus Tidemand, Patrik Barth (svéd) Skoda Fabia R5 Evo (WRC2) +12:59.7
9 #22 Adrien Fourmaux, Renaud Jamoul (francia, belga) Ford Fiesta R5 MkII (WRC2) +14:42.6 (1:00)
10 #24 Marco Bulacia Wilkinson, Marcelo Der Ohanesian (bolíviai, argentin) Citroen C3 R5 (WRC3) +14:46.4

Érdemes elolvasni

Jól kezdtek László Zoltánék a Montén

Hund Gábor

Millener: Ez a hála a kemény munkáért…

Hund Gábor

Tanak hibátlan az első nap után

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató