Rally

Ez történt januárban

2020 januárjában is a Dakar, illetve a Monte-Carlo Rally volt a legjelentősebb bajnoki verseny, azonban ezeken kívül is sok országban megkezdődött az idei pontvadászat.

 
A Szaúd-Arábiában először megrendezett Dakarról két héten át már beszámoltunk,

írtunk a finn Lappföld Rallyról is,

illetve a Monte-Carlo Rallyval is folyamatosan foglalkoztunk, foglalkozunk, ezért most ezekről ebben a cikkben nem írunk.

A 2020-as esztendőben is Ausztriában kezdődött a leghamarabb a nemzeti rally bajnokság január 3 és 5 között, a híres, havas Janner Rallyn idén viszont csak kevés havat lehetett felfedezni.

A Janner első hat szakaszán Julian Wagner és Jürgen Heigl vezetett, majd az első nap utolsó előtti szakaszán kicsúsztak a Skoda Fabia R5-tel és 12 perc elvesztése után a napot csak a 32. helyen fejezték be.
 
Julian hibája után Simon Wagner és Gerald Winter nyerték az első napot Skoda Fabia R5 Evo-val, 1:46.3 perc előnnyel Hermann Neubauer és Bernhard Ettel (Ford Fiesta R5) előtt. A harmadik helyen Martin Fischerlehner és Catharina Schmidt álltak Mitsubishi Lancer Evo 6,5-el a nyolc szakaszt követően.
 
A második napon az első szakaszt még sikerült az élen befejeznie Simon Wagnernek, azonban a másodikra rossz gumit tettek a Skodára és 55 másodperces előnyükből 6.9 másodperc hátrány lett azonnal Hermann Neubauer mögött.
Fotó: Hermann Neubauer Racing
Ezt követően a bajnoki címvédő Hermann Neubauer köszönte szépen a lehetőséget és kihasználva nagyobb gyorsaságát megnyerte az osztrák szezonnyitót. Simon Wagner végül 50 másodperc hátránnyal lett második, míg a harmadik helyet Michael Lengauer és Andreas Thauerböck szerezték meg Subaru Impreza WRX STi-vel 1:58.9 perc hátránnyal.
A verseny elején még vezető Julian Wagner végül az abszolút 15. helyen érkezett Skodájával célba.
Fotó: Mads Östberg Facebook oldala
A Lappföld Rallyval egy időben, január 18-án rendezték a Norvég Rally Bajnokság idei szezonnyitóját, a Sigdalsrally-t, melyen Mads Östberg és Torstein Eriksen győzelemmel készült a Montéra. A norvég páros Citroen C3 R5-ös autójával mind a nyolc szakaszt megnyerte és végül 1:27.9 perc előnnyel zárt a verseny élén a legújabb fejlesztésű Forddal induló Anders Gröndal és Marius Fuglerud előtt.

A verseny harmadik helyét a svéd Thomas Thunström és Tom Törngren szerezték meg Skoda Fabia R5 Evo-val, 2:18 perc hátránnyal.
Fotó: Henry Roeters Photo
Elindult januárban az amerikai rally bajnokság (ARA) is, mégpedig a hagyományosan szezonnyitó Sno*Drift Rallyval, ahol kizárólag szög nélküli gumikkal kell versenyezni hóban. A január 24-25 között rendezett versenyen az ír Barry McKenna és James Fulton szerezte meg a győzelmet Ford Fiesta R5-tel, 5:42.7 perccel megelőzve a lengyel Piotr Fetela-Kamil Heller-Ford Fiesta Proto triót.

A harmadik helyre érkezett a legjobb amerikai versenyző, Zachary Jacques és Ronald Jacques 16:10 perc hátránnyal zártak Subaru WRX STi autójukkal.
Fotó: Jānis Určs
Január 25-ln rendezték az orosz bajnokság első 2020-as futamát, a havas Karelia Rallyt, melyet Vasiliy Gryazin és Dmitriy Lebedik nyertek Skoda Fabia R5-tel. A versenyről sajnos több információt nem tudtunk szerezni.

Nyitó kép: Hermann Neubauer Racing

Érdemes elolvasni

Azok a fránya lassítók…

Vörös Gergely

Vissza a jövőbe!

Vörös Gergely

Kellenek még a versenykilométerek

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!