Félévi jelentés: Toyota Gazoo Racing

A WRC szezon elérkezett idei félidejéhez, így érdemes sorra venni, hogyan is szerepeltek eddig a csapatok és versenyzőik. A Toyota címvédő ellenére a második helyen áll a gyártók között, azonban Ott Tanak vezeti a pilóták bajnokságát.

Ott Tanak első félévi bizonyítványa igen jól sikerült. Négy pont előnnyel vezeti a pilóták bajnokságát Sébastien Ogier előtt, míg Thierry Neuvillet 7 ponttal előzi meg.
Az észt versenyző több szakaszon át vezetett (68), mint az őt követő Sébastien Ogier (27), Thierry Neuville (17), Dani Sordo (9) és Elfyn Evans (8) összesen. Tanak kétszer annyi szakaszt (45) nyert meg, mint az e tekintetben második Thierry Neuville (22),
Tanak nyolc versenyből hármat nyert (Svédország, Chile, Portugália), miközben Sébastien Ogier és Thierry Neuville is 2-2 sikernél tart. A három győzelem mellett Tanak a Montén és  Mexikóban is dobogóra állt.

A toyotás versenyző még több sikert érhetett volna el, ha nincs defekt, elektromos probléma, vagy éppen Szardínián a kormányzási probléma

Riválisainak nehéz lesz megállítani Tanakot, hiszen tavaly megnyerte a finn, a német és a török versenyt is, és éppen ezekkel a versenyekkel folytatódik majd a szezon július végétől.

A második legjobb toyotás eddig Kris Meeke volt, aki év elején csatlakozott a japán gyártóhoz, de már a Montén vezetni tudott és megnyerte a Power Stage-t. Az észak-ír pilóta új navigátorral is szerepel idén, Sebastian Marshallal, akivel egyelőre még várat az első dobogós eredmény, ugyanakkor csupán Portugáliában nem tudtak csak célba érni. Meeke nyolc futam után a hatodik helyen áll a pilóták között.

Jari-Matti Latvala szezonja idén sem úgy alakul, ahogy tervezte, hiszen bár minden versenyt be tudott fejezni, hétszer pontszerzőként, azonban csak a 10 helyen áll a pilóták között. Legjobb eredménye eddig az 5. hely volt, amit a Montén és Argentínában tudott elérni.

A Toyota zászlóvivője tehát idén is főként Ott Tanak, akivel a gyártók között a japán csapat a második helyen áll 44 pontos hátránnyal a Hyundai mögött és 28 ponttal megelőzve a Citroent.

Közelgő események

 • vas
  28
  Júl
  2019

  F1: Németország

 • csü
  01
  aug
  2019

  WRC: Finn Rali

 • vas
  04
  aug
  2019

  WRX: Kanada