WRC

Gus Greensmith, a kísérleti alany

Gus Greensmith volt a Ford kísérleti alanya, amikor az amerikai gyártó az agyi tevékenység működését tanulmányozta versenyzés közben.

 
Gus Greensmith idén WRC és R5-ös Fordot is vezetett, ezúttal azonban egy kísérlet alanya volt, melyben a Ford azt tanulmányozta, hogy miként működik az agy a verseny közbeni stressznek kitéve.
 
A brit versenyzőhöz csatlakozott a kísérlet alatt Gee Atherton, brit világbajnok kerékpáros is.
 
A Ford, a londoni King’s College és a Unit9 közösen alkottak egy versenyzői sisakot, melyben EEG műszer volt építve, hogy meg tudják figyelni az agyi működést.
 
“Az EEG sisak érzékelőkkel méri az agy elektromos aktivitását, olyan funkciókkal kapcsolatban, mint a memória, a figyelem, a feldolgozás sebessége, vagy például a fáradtság. Az alfa-agyhullámot tanulmányoztuk, mert ezt már évek óta vizsgálaton át megismertük és ehhez folyamatos figyelem kell.” – mondta dr. Elias Mouchlianitis, a King’s College neurológusa.
 
Gus Greensmith előbb egy szimulátorba ült, így a kutatók megismerhették az alfa agyhullámai alapszintjét. Ezt követően került sor az autós tesztelésre egy R5-ös Forddal. Végül pedig megnézték a kapott eredményeket.
 
A legnagyobb különbség a légzési technikák között voltak, melyek csökkentették az alfa szintet, de javították a teljesítményt a szimulátorban.
 
A speciális sisak egészen addig nem kerül bevezetésre, amíg az FIA engedélyt nem ad rá.

Érdemes elolvasni

A 2021-es Toyota közel van a mostanihoz

Hund Gábor

Breen indul a Finn Rallyn

Hund Gábor

Jarveoja kotrógépes munkát vállal

Hund Gábor