Magazin

Happy Birthday Duen Pont Hu!

Szeptemberben ünnepli huszadik születésnapját Magyarország legrégebbi autósport hírportálja a duen.hu. A születésnapi ajándékot előrehozva, kivételesen teljes terjedelemben közöljük a Rally Café 2018. júliusi számában DuEnnel készült interjút. Boldog születésnapot!

Két évtizede a magyar online rallys élet egyik meghatározó alakja Dudás Endre, közismertebb nevén DuEn, illetve az általa működtetett weboldal(ak). Pedig az egész egy kompakt fényképezőgéppel indult, lassan pedig már az Evo V-nél tartunk.

Bár a rally világába és az online médiába csak harminc éves korában vetette bele magát, az autósporttal már egész fiatalon megismerkedett. „Gyöngyösi vagyok, ezért természetes volt, hogy jártunk a parádi hegyiversenyre – meséli DuEn. – Apámnak volt egy autószerelő műhelye, ami most vicces módon (a magyar bajnok navigátor) Tóth Imié. Oda jártak be versenyzők, őket néztük meg, de hogy pontosan milyen versenyen voltunk, nem tudom. Akkoriban ez nem is volt fontos, csak hogy versenyautókat lássunk. Aztán volt egy nagy szünet, főiskola, munka, család és csak harminc éves koromban mentem ki az Esztergom Rallyra prológjára.“

Ez az 1999-es verseny azonban fordulópont volt DuEn életében, amelyben óriási segítségére volt egy digitális kompakt fényképezőgép, egy olyan szerkezet, amit ma már megmosolygunk, de akkor nagyon különleges darab volt. „A munkámhoz kellett ez a gép és elvittem magammal a versenyre is. Abszolút automata volt, semmit nem lehetett állítani rajta, 800-szor 600-as képeket készített, összesen 30 darab fért a memóriájába, amit nem lehetett kivenni, csak USB-n letölteni a képeket.

Készítettem pár képet és feltettem egy ingyenes tárhelyre.

Én is meglepődtem rajta, milyen sok embernek tetszett.“

Ez meg is pecsételte a sorsát és bár eleinte az akkori egyetlen ralis weboldalnak számító rally.hu-n szerezte az ismerősöket, hamarosan saját oldallal jelentkezett. A duen.hu mára egy nagyon jó brandé nőtte ki magát és akár marketing iskolákban is lehetne tanítani a névválasztást, de akkor ez még nem volt tudatos, egyszerűen a saját becenevét használta.

„Sokan a mai napig nem tudják, hogy a DuEn név mögött egy ember áll.”

“A cégnél, ahol dolgoztam sok Feri volt, ezért elkezdtük őket a nevük első két betűje alapján szólítani. Ez annyira elterjedt, hogy a többieket is így neveztük. Én a Dudás Endre első két-két betűje alapján lettem DuEn. Elsőre egyébként nem hangzott olyan jól.“

Később aztán igen. Megint csak jó marketingfogásként sok duen.hu matricát gyártatott, ami mellesleg az egyik legelterjedtebb betűtípusból van, azonban a rövid név könnyen felismerhető volt, hamarosan pedig ha valakinek az utcai autóján rajta volt a duen.hu matrica, az egyet jelentett a rallyrajongással.

„Nem volt tudatos a névválasztás, 2004–2005 között gondolkoztam is rajta, hogy nem nagyképű dolog saját magamról elnevezni az oldalt. Több domain nevem is van és akkor gondolkoztam rajta, hogy a rallyongo.hu-ra (rajongó) változtatom, de addigra már annyira bejáratott név lett a Duen, hogy ezt elvetettem.

Egyébként be kell ismernem, jó választás volt a név, jobb mint bármilyen rallyra utaló szó. Nem rég Görögországban nem akartak felengedni egy pályára, kérdezték honnan jövök, mondtam, Magyarországról.

A srác mondta, hogy szokott magyar videókat nézni. Mondtam, hogy én is készítek ilyet, én vagyok a DuEn. Azt mondta, ja, ha én vagyok az akkor felmehetek.“

Ahogyan az is örök vita, hogy a Porsche vagy a Ferrari jobb-e, úgy a weboldalak is örök versenyben vannak az olvasókért, valaki ezt szereti, valaki azt. DuEn szerint nem lehet csak egyet olvasni.

„Sokáig rajta volt az autómon a rally.hu matrica, de például a toljadneki.hu-n nagyon jó interjúk jelentek meg, vagy a rallysport.hu-n sok nemzetközi hír van, amiknek a felkutatására nekem nincs energiám.”

„Szerintem érdemes több oldalt is olvasni.“

Az elmúlt húsz évben a médiapiac alaposan átrendeződött. Amikor DuEnnel először találkoztam – egy Esztergom Rallyn –, akkor tudtam, hogy ő weboldalt szerkeszt, de őszintén szólva nem nagyon tudtam, mi az a weboldal. Aztán az internet átvette a nyomtatott sajtótól a vezető szerepet, a weboldalakat pedig lassan a közösségi média tarolja le.

„Sokat változott a média az elmúlt húsz évben, de ha belegondolsz a rally is. Képzeld el, most a Salgó Rallyn Zagyvaróna–Cereden előző este láttam sátorozókat. Másnap visszamentem és egy család volt az. Minden tiszteletem az övék. Húsz éve még mi is aludtunk autóban, de mára ellustultunk, megváltozott a világ és azt kell mondanom, hogy a rally mellett is egy kicsit elment az élet.

Ma már nem járnak ki az emberek táborozni egy versenyre és sokkal több impulzus kell annál, mintsem megnézd a mezőnyt, aztán várj három órát a következő körre. Az online média is így alakult át. Amikor elkezdtem még többnyire egy elit, kvalifikált réteg használta az internetet, többnyire azért, mert a munkahelyén volt. Emlékszem, hogy ’99-ben még betárcsázós modemem volt és a telefonvonalon jött az internet.

Az első videó, amit feltöltöttem, 320-szor 240-es volt, öt másodperc hosszan és sokan írták, hogy nem tudják letölteni.

Aztán egyre jobban elterjedt az internet, lett otthon is, a fiatalokhoz is eljutott. Mostanra pedig a Facebookon dől rád az információ és nagyon nehéz olyan anyagot készíteni, amivel meg tudsz szólítani egy olvasót.

Hiába dolgozol egy fél napot egy interjúval, hiába írsz benne érdekes dolgokat, nem tudsz konkurálni egy olyan videóval, amin csak két láb látszik, ahogy fut egy csikorgó autó után. De nem akarok panaszkodni, szerintem ez a trend is le fog csengeni, nem biztos, hogy a fiatalok azt az oldalt akarják használni, amit a nagymamájuk is. Az online világ gyorsan változik, de szeretném, ha a duen.hu még sokáig megmaradna és érték lenne.“

Manapság egy Facebook profilt létrehozni nem nagy ördöngösség, de egy blog elindítása is meg van fél óra alatt és akkor a néven meg a színeken is gondolkoztunk már egy kicsit. Sőt, vannak letölthető sablonok is. DuEn azonban az egyedi webdizájn híve.

„Jövőre lesz húsz éves az oldal, ez a mostani a negyedik Evo változat. Majdnem egy évig programoztuk, nagyon alapos munkát végeztünk, de megérte a belefektetett energiát, mert nyolcadik éve működik. Folyamatosan foltozgatjuk, de már látom, hogy egy-két éven belül szükség lesz egy Evo V-re is.

A világ nagyon gyorsan változik. Tíz éve még azt sem tudtuk, hogy mi az a felhő és lehet, hogy tíz év múlva teljesen el is fog tűnni. Ezeket a trendeket kell követni a programozással. Ami az oldal hardver részét illeti egy saját szerverem van, amit úgy képzelj el, mint egy számítógépet, amit sohasem kapcsolsz ki.

Ezért sokkal tartósabbra tervezik. Volt például egy olyan alkatrésze, ami négy évig működött megállás nélkül. Lassan ezt is cserélni kell, mert bármelyikünk telefonja fejlettebb nála. Egy erre a célra kialakított szerverteremben van, ami klimatizált és pormentesen le van zárva.“

Azonban nem elég egy jól működő weboldal, azt tartalommal is el kell látni és ebben talán még nagyobb a verseny.

„Ezen a téren is sokat változott a világ. Ma már egy A4-es nyomtatott oldalnál hosszabb interjút nem érdemes készíteni, mert ez az a határ, amit a felgyorsult világban még befogad az ember.

Sokat dolgozom rajta, hogy minél több versenyről legyen információ az oldalon.

A naptárban most 3200 lefutott versenyről van információ. A korábbi munkám során nagyon sok digitális térképet készítettem és most is szeretek térképeket rajzolni, amiket nézői szemmel is látok. Talán ezért is olyan népszerűek az ingyen letölthető online műsorfüzeteim.

A Szombathely Rallynak van a legkisebb látogatottsága, azt 3000-en töltik le, az Eger vagy a Miskolc Ralit 10 ezren, a többi versenyt a kettő között. Jó érzés látni a pálya szélén, amikor olvassák. Vicces, mert néha még a hirdetési oldalt is kinyomtatják színesben.“

Az elmúlt húsz év mellett a jövőről is beszélgettünk DuEnnel. Ő nem látja olyan sötéten a rally jelenét és jövőjét, de arról is van elképzelése, mit kellene tenni azért, hogy javuljon a helyzet.

„Szerintem van utánpótlás, akár a versenyzőket, akár a szurkolókat nézed, ha nem is olyan sok. Ha előveszel egy tíz évvel ezelőtti nevezési listát és mellé teszed a mait, akkor azért a háromnegyede ugyanaz.

Az amatőr raliban viszont van utánpótlás, megdöbbentően sok a Lada. Nagyon jónak találtam a rallykrosszban a junior kupát, vagy most a Mazda kupát, ahol olcsó, egyforma autókkal lehet versenyezni. Szerintem az amatőr rally kellene egy kicsit segíteni. Az is fontos lenne, hogy legyenek arcai a rallynak.

Ebben a médiának is nagy szerepe van. Egy Vincze Ferit csak akkor fognak megismerni, ha írnak róla és egy nagy interjút a Facebook biztosan nem fog megoldani vele. A rally pedig el kell vinni a közönséghez. Az látszik, hogy a városi prológokra olyanok is kimennek, akik az erdőbe már nem akarnak két kilométer gyalogolni egy kanyarig.

A stadionsportok, mint a rallykrossz és a drift éppen ezért vannak feljövőben. Ott most egy kicsit olyan a hangulat, mint húsz éve a raliban volt, mindenki segít a másiknak, a rallykrosszban pedig ott vannak a családok. Én látom a jövőt az autósportban és szeretném, ha ennek a duen.hu is sokáig a része lenne.“

Úgy legyen. Még mondjuk párszor húsz évig!

Érdemes elolvasni

Rally Café Magazin azonnal, csak 295 Ft-ért

mihalyi.csaba

Miért nem lett Alain Prost kilencszeres világbajnok?

mihalyi.csaba

Nagy Attila: Az év navigátora

mihalyi.csaba