WRC

Hármas holtverseny a Szafari Rallyn

A Szafari Rallyn nyújtott teljesítményeket is értékelte Colin Clark, a Dirtfish újságírója, ami alapján hármas holtverseny alakult ki, a versenyzők között csak a valós eredmény döntött.

 
1. Sébastien Ogier (Abszolút 1.) 9/10 pont

A Szafari Rally győztese mindig az tudott lenni, akinek kiváló stratégiája és intelligens megközelítése volt a versenyhez, Azt követően sem esett kétségbe, hogy már a nyitó nap reggelén megsérült a Toyota felfüggesztése és emiatt 2 percnél is nagyobb hátrányba került. Később pedig óvatosan, de gyorsan teljesítette a szakaszokat és használta ki riválisai hibáit, problémáit. Az SS13-ra megérkező esőben is kiválóan vezetett, később pedig Thierry Neuville kiesésével alkalma nyílt a győzelemért csatáznia Takamoto Katsutával. Sébastien Ogier most olyat tett, amit honfitársa, Sébastien Loeb sohasem tudott: megnyerte a legendás Szafari Rallyt.
 
2. Takamoto Katsuta (Abszolút 2.) 9/10

Takamoto Katsuta szinte hibátlanul vezetett egész hétvégén és megérdemelten szerezte meg első dobogós eredményét. Ogier-hoz hasonlóan a japánnak is volt taktikája, amihez foggal-körömmel ragaszkodott. Taka kiváló szezonja aggodalomra adhat okot Esapekka Lappinál, és azoknál, akik a Toyota harmadik autójába szeretnének 2022-ben ülni, mert Katsuta egyelőre csak a Toyota által támogatott versenyző és nem teljes értékű gyári versenyző.
 
3. Thierry Neuville (Kiesett) 9/10

Thierry Neuville-nek nem volt igazán szerencséje Afrikában. Nagyszerű tempót mutatott, de amikor csaknem egy perces előnnyel kezdhette a vasárnapot, sokkal óvatosabban kellett volna mennie. Talán nem is vezetett határon, de ez is elég volt, hogy az a bizonyos jobb hátsó felfüggesztés ismét bajba sodorja őt és a Hyundait.
 
4. Gus Greensmith (Abszolút 4.) 8/10

Az angol versenyző ezúttal is bűszke lehet teljesítményére, jó taktikával, jó eredményt ért el. Colin Clark szerint Greensmith építeni fog erre a kiegyensúlyozott teljesítményre és Észtországban is erős eredményt fog elérni.
 
5. Adrien Fourmaux (Abszolút 5.) 8/10

A WRC-tapasztalat hiányát megcáfolva, figyelemre méltó teljesítményt nyújtott ismét a fiatal francia versenyző. Megszerezte első szakaszgyőzelmét és a negyedik helyet csak egy időbüntetés miatt vesztette el csapattársával szemben 1 tizeddel. Malcolm Wilson még tervezi jövő évi csapatát, de Fourmaux joggal reménykedhet egy teljes WRC szezonban.
 
6. Kalle Rovanpera (Abszolút 6.) 7/10
Kalle nincs jó szériában, sorozatban negyedik versenyén, Horvátország, Portugália, Szardínia és Kenya, került bajba. Az SS7-ig jól haladt, ott aztán egyszerűen elakadt az afrikai pályák jellegzetes fesh-feshjében. Ez talán a tapasztalat hiányának volt betudható, talán azért, mert alacsonyabb autóval versenyzett, mint riválisai. A hibát némileg csökkenti, hogy még szuperrallyval is a hatodik tudott lenni és, hogy a Power Stage-n második lett. Talán így jóval magabiztosabban mehet egyik kedvenc versenyére, az Észt Rallyra, ahol az egyik legnagyobb esélyes lehet.
 
7. Ott Tanak (Abszolút 3.) 6/10

Tanak nyomasztó hétvégéjét a Power Stage győzelem és az Arctic rally után megszerzett dobogó teszi elfogadhatóvá. Idén már nem először nem tudott igazán a győzelemért harcolni, amit nehezített, hogy a szombati utolsó szakaszon bepárásodott autójának szélvédője a szakadó esőben és meg kellett állnia. Most hazai futama következik, ahol muszáj végre ismét nyernie.
 
8. Dani Sordo (Abszolút 12.) 5/10

Dani Sordo versenyen érdemben a harmadik szakaszig tartott, ahol aztán kicsúszott, hogy ez az ő hibája volt-e, vagy esetleg autója sérülhetett meg és az okozta-e, nincs kiderítve. Később visszatért a spanyol versenyző és teljesíteni is tudott minden szakaszt.
 
9. Elfyn Evans (Abszolút 10.) 4/10
A rallysport aranyszabálya, hogy ha nem tudjuk mi rejlik az út közvetlen szélén, akkor nem tesszük be oda az autó kerekeit. Elfyn Ezt nem tartotta be és a 3. szakaszon eltalált egy hatalmas sziklát, ami kitörte autójának kerekét és szerte foszlatta a walesi versenyző reményeit, hogy hátrányát csökkentse a bajnokságban Ogier mögött. Elfyn ebből tanul és jövőre már nem hibázik ekkorát.
 
10. Oliver Solberg (Kiesett) 1/10

1 szakasz, ennyit tudott normálisan teljesíteni Oliver Solberg Kenyában. A svéd versenyző a shakedown hibázott, majd a harmadik szakaszon egy sziklával találkozott. Jövőre már biztos, hogy okosabban fog vezetni Kenyában.
 
Állás a versenyzői teljesítmények alapján a 6. verseny után
1. Sébastien Ogier 10+5+9+7.5+10+9=50.5
2. Takamoto Katsuta 6+8+10+8+8+9=49
3. Thierry Neuville 8+8+9+5+8+9=47
4. Elfyn Evans 8+7+9+9+8+4=45
5. Ott Tanak 4+9+6+8+8+6=41
6. Gus Greensmith 2+7+7+8+7+8=39
7. Kalle Rovanpera 8+9+1+5+6+7=36
8. Adrien Fourmaux 0+0+10+8+8=26
9. Dani Sordo 7+0+0+8+6+5=26
10. Pierre-Louis Loubet 3+6+3+1+2+0=15
11. Craig Breen 0+8+4+0+0+0=12
12. Oliver Solberg 0+10+0+0+1=11
13. Teemu Suninen 1+5+0+0+4+0=10

Érdemes elolvasni

Elképesztő ez a belső Juha Kankkunentől!

Hund Gábor

Kettős győzelmet aratott a Hyundai Spanyolországban ezen a téren

Hund Gábor

Loeb egy Pumával barátkozott

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.