Tereprally

Három magyar szakaszgyőzelem a Tunézia Desert Challenge-en

Három szakaszt is megnyert Fazekas Károly, Baráth Ferenc és Fábián András Scania P 4×4-gyel a Tunézia Desert Challenge kamionos értékelésében. A versenyt egészen a hetedik szakaszig vezették, amelynek a rajtja és a célja is a Csillagok háborúja forgatási helyszíne mellett volt. Itt azonban egy árokban meghibásodott a Scania kormányműve, ami miatt be kellett szállítani a szervizbe. Ez 40 óra büntetéssel járt, amellyel a negyedik helyen végeztek. 

Nem volt könnyű feladat a verseny a magyar csapat számára, hiszen a rutinos, többszörös magyar tereprali bajnok sofőr, Fazekas Károly mellett új navigátor, Baráth Ferenc, és új versenyszerelő, Fábián András, foglalt helyet. 

Az első napi prológ okozott is egy kisebb fejtörést a csapatnak, többször is eltévedtek, így az ötödik helyen kezdték a versenyt. A második szakaszon azonban már kezdtek összerázódni, második időt futottak, majd két szakaszt is megnyertek. 

Az ötödik nap volt az egyik legnehezebb, amikor a nagyon aprószemű, szinte hintőpor finomságú homokban többször is elakadtak. A hatodik szakaszt megnyerve azonban 15 perc előnnyel vezették a versenyt. 

A hetedik szakaszon is nagyon jól kezdtek, növelni tudták előnyüket, ám kétszer is árokba estek. Az elsőt még kibírta a Scania P 4×4, de a másodiknál megsérült a kormánymű, ami miatt tréleren kellett beszállítani az autót a szervizbe. Itt sikerült megjavítani, és az utolsó napon a leggyorsabbak voltak a szakaszon. Végül pedig a negyedik helyet szerezték meg. 

„Csalódott vagyok, mert többször is kezünkben volt az első hely – mondta Fazekas Károly. – A prológ volt az első szakasz, amit az új felállású csapatunk a sivatagban teljesített. Itt rá kell állnia a navigátornak az itiner készítő gondolkodásmódjára. Többször is eltévedtünk, de szerintem a második, harmadik napra egész jól felvettük a fonalat. Több szakaszt is nyertünk, és úgy gondolom, jól teljesítettünk. 

Nagyon jó volt a szervezés, több ralis szakasz is volt, ami feküdt nekünk. Az ötödik napon kerültek elő a nagyon finom homokos dűnék, amilyenekkel még nem találkoztunk. Itt annyira puha a homok, hogy amikor kiszálltam a kamionból, bokáig süllyedtem. A gumikat is sokkal jobban le kellett engedni, mint a korábban. A következő szakaszt azonban megint megnyertük. 

Ez után értünk be a Star Wars bivouacba. Valóban a film forgatási helyszínétől pár száz méterre voltunk. Még buckalakókkal is találkoztunk –  nevet Fazekas. 

Az utolsó előtti szakaszon jól kezdtünk, úgy számoltuk, hogy már 34 percre növeltük az előnyünket, amikor elég nagy tempóval kétszer is árokba estünk. 

Az elsőt kibírta az autó, de a másodiknál megsérült a kormánymű. 30 kilométert megpróbáltunk menni vele, de még 180 lett volna hátra, amit nem bírt volna, úgyhogy ki kellett hívni a szerviz csapatot, és tréleren beszállítottuk. Ezért kaptunk 40 óra büntetést, így a negyedik helyre estünk vissza. 

A szervizben jöttek az ellenfelek, hogy mi történ? Mondtuk, a kormánymű, de már kész az autó, és az utolsó napon mi fogunk elsőnek célba érni. Ez sikerült is. Utólag kaptunk 10 perc büntetést, amivel másodikok lettünk a szakaszon, de ennek nincs jelentőssége. 

Összességében jó, küzdelmes verseny volt, nagyon sajnálom a műszaki hibát, mert nélküle nagyon jó eredményt érhettünk volna el. Köszönöm a szervizcsapatnak a munkát, minden nap kiváló autót kaptunk tőlük, a kormányműről nem ők tehetnek.“

Fazekas Motorsport Racing

501, Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András
Scania P 4×4

Szervizautók

822, Pintér Emil–Bugóczi Zsolt
Toyota Land Cruiser

823, Csőszi Péter–Csákány Péter–Koók Szabolcs
Scania R560

Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András Scania P 4×4, szakaszeredményei

5. S1 – Djerba–Djerba prológ (40 km)
2. S2 – Djerba–Ksar Ghilane (417 km)
1. S3 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (230 km)
1. S4 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (287 km)
4. S5 – Ksar Ghilane–Douz (255 km)
1. S6 – Douz–Star Wars (380 km)
6. S7 – Star Wars–Star Wars (262 km)
2. S8 – Star Wars– Monastir (137 km + 357 km etap)

Tunézia Desert Challenge 2021. november 6–13. Kamion végeredmény

1. Timmermans–Peters–Hendriks, Mercedes, 37:55:00
2. Verheyden–Keysers–Burgelman, DAF, +2:32:23
3. Calabria–Verzeletti, Calubini, MAN, +2:50:42
4. Fazekas–Baráth–Fábián, Scania, +42:08:24
5. Giovanetti–Garnier, MAN, +60:18:08
6. Berghmans–Geuens, Van der Vecken, MAN, +76:09:14

A Fazekas Motorsport Racing együttműködő partnerei

Fazekas Insped Kft., Füredscan Kft., Opel Gaál Autóház Kft., Scanparts Kft., Happ Kft., Füred Gym

Érdemes elolvasni

Hihetetlen! MotoGP versenyző indul a Dakaron!

Hund Gábor

Loeb csapata szünetelteti a fejlesztést a súlyos baleset után

Hund Gábor

Raid of the Champions: mindenki a terepen, mindenki a nagy csatára készül

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.