WRC

Itt Oliver Solberg nyert!

Szokásához híven a Dirtfish újságírója, Colin Clark értékelte az Arctic Rallyn nyújtott teljesítményeket a WRC-vel indulók esetében.

 
1. Oliver Solberg (abszolút 7.) 10/10 pont
Colin Clark szerint fantasztikusra sikerült Oliver Solberg bemutatkozása egy WRC volánja mögött. Petter Solberg fiának Power Stage szakaszon nyújtott teljesítménye zseniális volt, hiszen tizedekre autózott a végső győztes Kalle Rovanperától. Ezt a teljesítményt még az sem túlságosan lerontani, hogy végül megforgott és emiatt egy helyet összetettben is vesztett. Oliver Solberg negyedik és harmadik időket is autózott az első három szakaszon és nagyszerű csatát vívott Sébastien Ogier-val. Colin Clark szerint Kalle Rovanpera tavaly a Montén szintén jól mutatkozott be, de Oliver Solberg bemutatkozása még jobbra sikerült.
 
2. Janne Tuohino (kiesett) 10/10 pont
Colin Clark először akkor találkozott Janne Tuohinoval, amikor főnökének gyárában padlót mosott, hogy kitudja fizetni a számláit. 20 évvel később Tuohino már maga is sikeres üzletember, aki megengedheti magának, hogy költsön szeretett hobbijára. A 10-es, vagy a tökéletes értékelést azonban azért kapta a 46 éves finn pilóta, mert egyszer sem lehetett rajta szomorúságot látni, valamint mert folyamatosan igyekezett harcolni. Összességében a teljesítménye, és kiesésének oka miatt nem érdemelne tökéletes minősítést.
 
3. Ott Tanak (abszolút 1) 9/10 pont
Ott Tanak visszatért! Katasztrofális Monte kezdése után ezúttal az Arctic Rallyt a rajttól a célig vezetve tekintélyt parancsoló dominanciával nyerte. Tanak megmutatta, hogy miként kell erősen kezdeni, majd a megszerzett előnyt hogyan kell beosztani. A 2019-es világbajnoka most mutatott teljesítményével a Hyundai is teljesen elégedett lehet, és erre a teljesítményre lehet a későbbiekben is építeni. Colin Clark csak azért nem adott 10-est az észt pilótának, mert képes Tanak ennél is jobban teljesíteni.
 
4. Kalle Rovanpera (abszolút 2.) 9/10 pont
Az Arctic Rally nem is annyira titkos esélyese szombaton nem találta meg Tanak teljesítményének ellenszerét és talán először mutatott szomorúságot a nap végén a 20 éves pilóta. Az autó nem tökéletes beállítása, mely a nem jól megválasztott verseny előtti teszt helyszínnek köszönhető, elvette esélyét Rovanpera győzelmének. A győzelmet várta el a fiatal toyotástól a közvélemény, azonban úgy kellett befejeznie a versenyt, hogy “csak” a WRC történelmének legfiatalabb éllovasa.
 
5. Thierry Neuville (abszolút 3.) 8/10 pont
A hirtelen navigátor váltást követően vélhetően Thierry Neuville örömmel fogadta volna el az első két verseny harmadik helyét. A dolgok Thierry és navigátora, Martijn Wydaeghe között még nbem tökéletes és ennek hangot is adott a pilóta a kommunikációs problémákról beszélve. Ugyanakkor Neuville így is tökéletesen igyekezett vezetni, melynek csúcspontja a szombati utolsó szakaszon volt, a belga kettős és a Hyundai számára pedig csak jó hír, hogy innen csak javulni fog az összhang.
 
6. Craig Breen (abszolút 4.) 8/10 pont
Az ír pilóta nem ijedt meg attól, hogy fél év szünet után beülve a Hyundai WRC-be egy gyors versenyen kell helytállnia. Érthetően a szombati teljesítményével és a vasárnapi első szakasszal nem volt egészen elégedett, de a pénteken és a Power Stage-n megmutatta igazi tempóját. Colin Clark már csak arra lenne kíváncsi, hogy milyen teljesítményre lenne képes Breen, ha folyamatosan versenyezhetne a WRC-vel.
 
7. Takamoto Katsuta (abszolút 6.) 8/10 pont
Sorozatban másodszor zárt a Top7-ben Taka. A japán pilóta néha megmutatta, hogy szeret és tud is hóban vezetni, ám tapasztalat hiánya miatt néha lassabban kellett mennie. Tavaly többször volt a Yaris WRC-je tetőn, mint talpon a célban, így ez idei két versenyével bizonyította, hogy helye van a WRC top kategóriájában.
 
8. Elfyn Evans (abszolút 5.) 7/10 pont
Elfyn Evans tavaly megnyerte a Svéd Rallyt, azonban idén csak szakaszgyőzelemre futotta tőle hóban. A walesi pilóta a Monte második helyének köszönheti, hogy pénteken takarítva sok időt vesztett és így nem tudott igazán komoly eredményért harcolni.
 
9. Gus Greensmith (abszolút 9.) 7/10 pont
Gus Greensmith Montén mutatott teljesítménye után félő volt, hogy hasonló lesz a helyzet az Arctic Rallyn is, főként az első szakasz után. Később azonban az angol pilóta magára talált és csapattáráshoz, Teemu Suninenhez képest egész jó eredményeket ért el. Ahhoz, hogy még jobb teljesítményre legyen képes még több versenykilométerre van szüksége, de a dolgok jó úton haladnak.
 
10. Pierre-Louis Loubet (abszolút 39.) 6/10 pont
A korábbi WRC2-es világbajnok nagyszerűen vezetett a hóban, annak ellenére, hogy már a verseny elején defektet szedett össze, majd motorhiba miatt kiállni kényszerült. Loubet nem sokkal maradt el Oliver Solberg teljesítményétől néhány szakaszon. Colin Clark szerint a horvát aszfalton pedig minden kritikusát el fogja hallgattatni.
 
11. Teemu Suninen (abszolút 8.) 5/10 pont
Azt követően, hogy a Montén egyetlen szakaszt sem tudott befejezni, most bizonyítania kellett egy olyan versenyen, melyen igazán otthon mozoghat. Suninen számára minden adott volt, hogy kritikusainak bizonyítson. Ám ez nem történt meg. Átlagos, néha gyenge teljesítményt nyújtott, ezt pedig sem a finn versenyző, sem az M-Sport nem szerette volna. Suninen célba ért, de Colin Clark szerint 1 millió mérföldnyire van attól a versenyzőtől, aki 2017-ben dobogós eredményért küzdött a Finn Rallyn.
 
12. Sébastien Ogier (abszolút 20.) 5/10 pont
Sébastien Ogier-nak gyorsan el kell felejtenie ezt a versenyt! Seb már a verseny elején tudta, hogy a vártnál magasabb hőmérséklet miatt romlanak esélyei pénteken elsőként rajtolva. Fellépett a hatodik helyre a szombati utolsó szakasz utolsó kanyarjában azonban mindent eldobott. A hétszeres világbajnok örülhet, hogy csak 8 pontos hátrányban várhatja a Horvát Rallyt.
 
Állás a versenyzői teljesítmények alapján a 2. verseny után
1. Kalle Rovanpera 8+9=17
2. Thierry Neuville 8+8=16
3. Sébastien Ogier 10+5=15
4. Elfyn Evans 8+7=15
5. Takamoto Katsuta 6+8=14
6. Ott Tanak 4+9=13
7. Oliver Solberg 0+10=10
8. Janne Tuohino 0+10=10
9. Pierre-Louis Loubet 3+6=9
10. Gus Greensmith 2+7=9
11. Craig Breen 0+8=8
12. Dani Sordo 7+0=7
13. Teemu Suninen 1+5=6
 
A gyártók pontjai az 2. verseny után
1. Hyundai Motorsport 63/90 (70%)
2. Toyota Gazoo Racing 61/80 (76.25%)
3. M-Sport 25/50 (50%)
 

Érdemes elolvasni

Szeptemberre tolódhat a Finn Rally

Hund Gábor

Ezek a helyek a WRC jövőbeni céljai

Hund Gábor

Loeb kész az M-Sporttal visszatérni a WRC-be

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Kosár
  • Nincs termék a kosárban.