Jövőre még nem tér vissza a Szafari Rali

Jean Todt személyesen járt Kenyában, hogy biztosítsa a Szafari Rali rendezőit arról, hogy hamarosan újra lehet esélyük WRC futamot rendezni. Az FIA elnöke most elárulta, 2019-ben még biztosan nem kerül Kenya a Rali Világbajnokság naptárába.

Jean Todt ellátogatott a múlt havi Szafari ralira, mely a Kenyai Rali Bajnokság mellett az Afrikai Rali Bajnokság mezőnyének is helyt adott és támogatását adta a verseny szervezőinek, hogy van esély a verseny újbóli vissza kerülésére a WRC naptárába.

„Támogatom, hogy a Szafari Rali ismét legyen WRC futam. Nagyon örülnék neki, ha Afrika ismét világbajnoki versenyt rendezhetne. Az FIA globálisan gondolkodik, ahogy a WRC is, ezért nem szabad teljesen elfelejteni Afrikát sem. Ahhoz, hogy bekerülhess a WRC naptárába egy folyamaton kell átesned. A Szafari Rali idején találkoztam a kenyai elnökkel, Uhuru Kenyatta úrral is, valamint a motorsport szövetség vezetőségével. Jó volt látni, hogy nagyon lelkesen teszik dolgukat. Ahhoz, hogy a Szafari Rali ismét a Rali Világbajnokság naptárába kerüljön még sok a teendő, ez biztosan nem fog jövőre még megtörténni.” – mondta Jean Todt, az FIA elnöke.

A Szafari Rali jelenlegi szakaszait Todt szerint felül kell vizsgálni, mert bár örül annak, hogy még mindig hosszú szakaszok szerepelnek a programban, a WRC inkább már a rövidebb szakaszokban látja a jövőt.

„Ha elvisszük a WRC mezőnyét Afrikába, akkor minden biztonsági intézkedést meg kell tennünk. Ami 30 éve még elfogadható volt, az ma már nem az. Korzikán is láthattuk, hogy nem feltétlenül jó, ha egy hosszú szakasz közúton, vagy településen át megy. Az idő változik, ez olykor jó, máskor nem a szurkolóknak.” – tette hozzá az FIA elnöke.

Néhányan a Szafari Ralit a Korzika Rali vetélytársának is gondolhatnák, hiszen a francia szigeten viszonylag kevés néző van, emellett pedig nehéz a szigetre jutás és a logisztika megoldása is.

„Nagyon szeretem Korzikát és azt gondolom, hogy nagyon jó helyszín egy WRC futamnak. Az utak egyedülállóak. Az idei verseny hatodik szakaszát helikopterből néztem meg és sok nézőt láttam, akinek biztonságáért sokat tett a szervező. Nagyon jónak gondolom a francia szervezők munkáját, szerintem Korzika tökéletes helyszín a WRC naptárában.

Közelgő események

 • csü
  25
  ápr
  2019

  WRC: Argentin Rali

 • pén
  26
  ápr
  2019
  vas
  28
  ápr
  2019

  Rallye1: Miskolc Rali 2019

 • vas
  28
  ápr
  2019

  WRX/S1600 RX: Spanyolország