WRC

Kifizetődött Ogier kimagasló teljesítménye

Sébastien Ogier a Szardínia Rallyn nyújtott teljesítményével megnyerte Colin Clark, a Dirtfish újságírójának versenyzői értékelését is.

 
1. Sébastien Ogier (abszolút 1. hely) 10 pont / 10 pont
Sébastien Ogier – Julien Ingrassia, Toyota Yaris WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Szinte lehetetlen volt eddig elsőként indulva a nyitó napon megnyerni a Szardínia Rallyt, erre azonban most Sébastien Ogier rácáfolt. Colin Clark szerint a hétszeres világbajnok az egyik legjobb formáját nyújtotta. Csupán kis kockázatot vállalt miközben takarította az utána jövők előtt a szakaszokat pénteken, majd ezt követően maximálisan kihasználta riválisai hibáit. Ogier megmutatta ismét, hogy versenyintelligencia és tapasztalat terén nagyon magas szintet képvisel.
 
2. Elfyn Evans (abszolút 2. hely) 8/10 pont
Elfyn Evans – Scott Martin, Toyota Yaris WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Colin Clark szerint Elfyn Evans ezúttal nem vállalt maximális kockázatot, hiszen a nyitó napon a beállításokkal küzdött, majd később jobban megtalálva a tempót nagyobb magabiztosságot is mutatott. Később megszerezte a második helyet, így továbbra is közel maradt Ogier-hoz, de még egy keveset javulnia kell, ha elszeretné kapni csapattársát.
 
3. Thierry Neuville (abszolút 3. hely) 8/10 pont
Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 Coupe WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
A belga versenyző egész hétvégén küzdött az autóval, amivel csak a Power Stage-n mozgott elég biztosan, meg is nyerve a szakaszt. A Hyundai és Neuville tempója nem rossz, kérdés, hogy javul-e az autó kezelhetősége.
 
4. Takamoto Katsuta (abszolút 4. hely) 8/10 pont
Takamoto Katsuta – Daniel Barritt, Toyota Yaris WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Colin Clarkot sokakhoz hasonlóan lenyűgöz a fiatal japán versenyző, aki nagyot javult az idei esztendőre. Nyolc hónappal ezelőtt Taka-san hatalmas eséssel dobta kukába a Yaris WRC-t Szardínián és előtte sem sok sikert ért el a szigeten, ezért kezdetekben meg is látszott óvatos teljesítménye az eredményekben, végül azonban ez kifizetődött számára, hiszen karrierje során másodszor lett negyedik egy versenyen, még pedig sorozatban. Katsuta számára inkább fekszenek Finnország vagy Észtország pályái, de nagyszerűen tudott alkalmazkodni a sokkal lassabb olasz pályákhoz is.
 
5. Ott Tanak (abszolút 24. hely) 8/10 pont
Ott Tanak – Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
A 2019-es világbajnok nagyon magabiztosan vezetett, amihez nagyon erős tempó is társult. Ezt láthattuk tőle Portugáliában is, azonban szombaton mindkét versenyen a pálya szélére kényszerült törött felfüggesztés miatt. Colin Clark szerint Ott Tanak vb címe még nem veszett el, de jobban jár az a fogadó, aki nem az észt versenyző címére teszi minden pénzét.
 
6. Gus Greensmith (abszolút 26. hely) 7/10 pont
Gus Greensmith – Stuart Loudon, Ford Fiesta WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Ezúttal nem Gus Greensmith hibái okozták az angol versenyző vesztét, most a Ford Fiesta WRC nem volt partner a jó eredmény elérésében. Greensmith a verseny előtt kényszerült erre a hétvégére navigátort cserélni, ami nem vetette vissza és Stuart Loudon navigálása után Kenyában már Chris Patterson mellett igyekezhet küzdeni első szakaszgyőzelméért.
 
7. Dani Sordo (abszolút 17. hely) 6/10 pont
Dani Sordo – Borja Rozada, Hyundai i20 Coupe WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Dani Sordo sorozatban harmadszor nyerhetett volna az olasz szigeten, azonban ezúttal nem volt elég jó a tempója. Már a nyitó napon 20 másodperc volt a hátránya, majd Ott Tanak kiesése után neki kellett volna hoznia a győzelmet a Hyundainak, vagy legalábbis a második helyet megszerezni, azonban a nyomás alatt hibázott és a 15. szakaszon borult. A baleset azonban nem jellemző a spanyol versenyzőre, ha nincs elég magabiztossága, inkább óvatosabban vezet, de ezúttal azonban túl nagy teher nehezedett rá valószínűleg.
 
8. Kalle Rovanpera (abszolút 25. hely) 6/10 pont
Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen, Toyota Yaris WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Kalle Rovanpera nagyon jó tempóval kezdett Szardínián, majd jött kiesése már a negyedik szakaszon. Ezen sikertelenségek azoinban eddig minden későbbi nagy bajnok esetében előfordultak, így még nem kell a vészharangot kongatni, azonban a Szafari Rallyn már muszáj lesz legalább célba érni.
 
9. Teemu Suninen (abszolút 31. hely) 4/10 pont
Teemu Suninen – Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC, Rally Sardegna 2021 photo: MGR Images / @World / Makai Gergely
Colin Clark kissé nagylelkűnek érzi Teemu Suninen 4 pontját azt követően, ami az első szakaszon történt. A finn versenyző azok közé tartozik, akiknek már volt jó futamuk az olasz szigeten, éppen ezért meggyőzhette volna az M-Sport vezetését ezen a versenyen, hogy érdemes vele is számolni 2022-ben, ez azonban nem jött össze.
 
10. Pierre-Louis Loubet (kiesett) 2/10 pont
Pierre-Louis Loubet – Florian Haut-Labourdette, Hyundai i20 Coupe WRC, Rally Sardegna 2021 Fotó: Hyundai Motorsport
Ott volt egyáltalán a versenyen? – kérdezi Colin Clark. Ez azonban jó kérdés, hiszen Pierre-Louis Loubet-t ezúttal valóban nem lehetett észre venni Szardínián. Loubet-nak egy bölcs navigátorra lenne szüksége, aki kellően tudja hajtani és visszafogni is a fiatal versenyzőt. Így talán tudna javítani eddigi mérlegén, ami öt futamból öt kiesés és nulla pont.
 
Állás a versenyzői teljesítmények alapján a 5. verseny után
1. Sébastien Ogier 10+5+9+7.5+10=41.5
2. Elfyn Evans                 8+7+9+9+8=41
3. Takamoto Katsuta  6+8+10+8+8=40
4. Thierry Neuville         8+8+9+5+8=38
5. Ott Tanak                   4+9+6+8+8=35
6. Gus Greensmith       2+7+7+8+7=31
7. Kalle Rovanpera       8+9+1+5+6=29
8. Dani Sordo                7+0+0+8+6=21
9. Adrien Fourmaux       0+0+10+8=18
10. Pierre-Louis Loubet 3+6+3+1+2=15
11. Craig Breen                0+8+4+0=12
12. Oliver Solberg          0+10+0+0=10
13. Janne Tuohino         0+10+0+0=10
14. Teemu Suninen      1+5+0+0+4=10

Érdemes elolvasni

Brutálisan bekezdett a Toyota a Szafari Rallyn

Hund Gábor

Nézd élőben a Szafari Rally shakedown szakaszát!

Hund Gábor

91 évesen a Szafari Rallyn a háromszoros Európa-bajnok

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.