ERC

Kopecky: A legjobb eredményre hajtok

Jan Kopecky sorozatban ötödik győzelmét célozza meg az idei Barum Rallyn, amivel már kilencedik sikerét szerezhetné a verseny történetében.
 
– Mit jelent számodra, hogy sorozatban ötödször nyerheted meg a Barum Rallyt?
– A statisztika nagyon nem érdekel, de persze szeretnék ismét nyerni. A tavalyi versenyre már cseh bajnokként érkeztem, idén azonban nem ez a helyzet, még kell néhány pont a bajnoki címhez. A cseh értékelésben a Barum másfélszeres szorzóval rendelkezik, ezért a lehető legjobb eredményre hajtok.
 
– Milyen tényezők akadályozhatják meg a győzelmed?
– Az időjárás mindenképpen ilyen tényező lehet, tavaly nagyon nehéz volt megtalálni a jó gumit. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Skoda Fabia R5 Evoval indulok, ami április óta nem kapott ki.
 
– A Barum Rallyn idén ismét szerepelni fog a Pindula szakasz. Mi a különlegessége ennek a szakasznak?
– A Pindula a Barum Rally egyik ikonikus szakasza, ahol nagyon szeretek vezetni. Nagyon változatos a gyorsasági, különböző minőségű az aszfalt, gyors és nyitott részei is vannak, ahogy a lakott területeken nagyon szúk is. A kanyarlevágások miatt sok helyen lehet nagyon kihordásos. Nagyon fontos, hogy tudd, hol lehet levágni egy kanyart. Ha ezzel nem vagy tisztában, akkor a farönkök komolyan büntethetnek.
 
– Téged szeretne mindenki megverni ezen a versenyen. Ez mekkora terhet jelent számodra?
– Ez inkább extra motíváció a számomra, mint nyomás. A múltban nagyon jókat csatáztunk már Alexey Lukyanukkal, ezt a csatát várom idén is. Ugyanakkor az ERC idei más élversenyzőire is kell figyelnem.
 
– Mares, Cais és Talas ugyancsak jól szerepelhetnek a hétvégén. Mit gondolsz ezen fiatal cseh pilótákról?
– Jó látni a cseh autósport következő generációját. Mindhárom fiatal nagy lehetőség előtt áll. Filip Mares különösen sokat fejlődött és sokat gyorsult aszfalton és murván is. Komoly eredményekre lehet büszke az ERC-ben, de a cseh bajnokságban is az egyik legnagyobb riválisom idén.

Érdemes elolvasni

Meglepetések a 2020-as ORB naptárban

Hund Gábor

Csomós Mixi: Sok szakaszt nyertünk az ERC mezőnyében

Hund Gábor

Ez a Rally

Hund Gábor