Magazin

KURTOS RÓBERT: EGY OLD SCHOOL RALLYS, AKI EXTRÉM HELYZETBEN SEM VESZI EL A GÁZT

Kurtos Robi egy igazi régi vágású pali, aki a pályán keresztbe-hosszába megy, nem foglalkozik az időeredménnyel. Nála nincs sínautózás, mikor ő érkezik egy kanyarba, előre lehet tudni, hogy látványosan fog fordulni.

Részlet a Rally Café 2020. márciusi számában megjelent cikkből.

Szöveg: Vörös Gergely 

„47 leszek idén és elég későn kerítettem annyi pénzt, hogy ezt a sportot tudjam csinálni – magyarázza Kurtos. – A 70-es évek végén, a 80-as évek elején 6-7 évesen fertőződtem meg. Annak idején, Ferjáncz Attiláék és a többiek délután, éjszaka, sötétben járták a Nyírség Rally pályáit.

Én Telkibányán nőttem fel, 1980-ig ott laktunk. Egy este az unokabátyámmal és a haverokkal kimentünk, talán Gönc– Telkibányára. Nem emlékeszem pontosan, de ez egy 20 km feletti murvás gyors volt akkor. Szóval elmentünk a szakasz végére és vártuk a rallysokat. 

Pont Ferjáncz érkezett. Megfordult a Renault 5-össel, ami akkor a ’70-es évek végén nem volt egy egyszerű dolog, leengedte az ablakot. Olyan kicsi voltam, hogy pont odakerültem az ajtóhoz. Akkoriban az volt a divat, hogy a kis srácokat vitték a pályabejáráson, akik nagyon lelkesek voltak. Attila megkérdezte tőlem, hogy eljössz velünk? Én annyira gyerek voltam még, hogy nem tudtam mit mondani. Oldalra fordultam, az unokabátyám pedig válaszolt, hogy persze! Erre Attila: haboztál, így nem téged viszlek.”

Így más került a Renault 5-be a bukócsövek közé, de Robi ott és akkor végérvényesen szerelembe esett a rallyval. „Azóta én nem azért próbálok autóversenyezni, hogy Facebook sztár legyek, hanem azért mert szeretem csinálni!

Szeretem azt, amikor a nézők örülnek annak, ahogy megyünk. Ha mi érkezünk, akkor keresztbe csússzunk meg, mondják azt, hogy ez igen, ne az legyen, hogy a Kurtos csak úgy elment. Fontos az eredmény, de a látvány nagyon lényeges! Én maradok ez a régi vágású fickó, akinek többet jelent az, ha szeretik a nézők, mert látványosan fordulta el az adott kanyart, mintha megnyert volna egy versenyt.

Mert mondjuk ki, a nézők azért jönnek, hogy legyen valami látvány. Ők adják a savát-borsát az autóversenyeknek, akik képesek ott állni a hóban, fagyban, a sárban, vagy akár a kánikulában, porban. Ott állnak és várnak minket. Kellenek hozzá és ha nem adunk nekik valamit, akkor el fognak menni.”

“Ezért kell szépen, látványosa autózni, mert ez nekik szól.”

A teljes cikket a Rally Café 2020. márciusi számában találod, amit azonnal elolvashatsz itt, a Digitális Rally Caféban.

A Rally Café 2020. márciusi számát keresd az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és Lukoil benzinkutakon.

Érdemes elolvasni

Hevesi: Olajfesték a gátlóba és hadd szóljon

mihalyi.csaba

Amikor Varga „Cigány“ Wartburggal versenyzett.

mihalyi.csaba

UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG NEM CSAK FIATALOKKAL

mihalyi.csaba