WRC

Latvala megmondja: Miért nem jó a szöges gumi murván?

Sokunkban felmerült a kérdés, hogy miért nem lehet megrendezni a Svéd Rallyt, ha nincs hó? A pályák látszólag jó kis murvás szakaszok, amik persze százszor jobbak, ha havasak, de murvának sem utolsók.

“Ez nem ilyen egyszerű kérdés – mondta Jari-Matti Latvala a Rally Café helyszínen tartózkodó tudósítójának. – A Svéd Rally hivatalosan havas verseny, amire havas gumikat kapunk. Ezek sokkal vékonyabbak, mint a murvás gumik – hogy a hóban jobban nyomot tudjanak vágni –, és alapvetően úgy vannak tervezve, hogy a szögek a hóban vagy a jégben meg tudjanak kapaszkodni.

Ha már van egy pár centi jég, akkor jól működnek, a rendezők ezért próbálták locsolni a szakaszokat. Ha viszont murván használod őket, egyrészt a szögek gyorsabban kopnak és szakadnak, másrészről az erősebb súrlódástól a gumi felmelegszik, kitágul és kipotyognak belőle a szögek. A guminak önállóan pedig gyakorlatilag nulla a tapadása.”

Érdemes elolvasni

Rovanpera: Ez most nem tetszett

Hund Gábor

Makinen javaslatot tett utódjára

Hund Gábor

Makinen: Tanak teljesen hülye és sportszerűtlen volt

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!