Loeb kilencedszer nyert Spanyolországban, Ogier vezeti a VB-t, Kopecky a WRC2-es bajnok

Drámai végjáték után Sébastien Loeb nyerte a Spanyol Ralit, így megszerezve a verseny történelmében 9. sikerét! Sébastien Ogier a 2. lett, miközben Jari-Matti Latvala és Thierry Neuville is defektet szedett össze!

Az utolsó két szakaszra Sébastien Loeb mehetett a Spanyol Rali élén állva, mögötte Jari-Matti Latvala 7.1, Sébastien Ogier 10.8, Thierry Neuville 14.6 másodperces hátránnyal követték.

Az utolsó előtti szakaszon aztán elkezdődtek a drámai fordulatok! Sébastien Ogier volt a leggyorsabb, Elfyn Evanst megelőzve. Jari-Matti Latvala hibázott, egy kanyarlevágásnál túl közel ment a szalagkorláthoz és defektet szedett össze. A finn toyotás 48 másodpercet vesztve hatodik helyre esett vissza, éppen Ott Tanak és Esapekka Lappi elé.

Nem sikerült jól a szakasz Sébastien Loebnek sem, egyszer megforgott, ennek ellenére megtartotta vezető helyét 3.6 másodperc előnnyel Ogier előtt.
A harmadik helyre Thierry Neuville lépett, azonban hátránya már 10.5 másodperc volt Ogier mögött, míg a negyedik helyre lépő Elfyn Evanst 2, az ötödik helyen álló Dani Sordot 2.6 másodperccel előzte meg.

Az utolsó szakasz előtt több kérdés is nyitott volt: ki fogja nyerni a versenyt és a Power Staget, Evans megtudja e előzni Neuvillet és Latvala előre engedi e Ott Tanakot.

A szakaszt végül Ott Tanak kiváló vezetéssel megnyerte, így megszerezve mind az 5 bónuszpontot.

Sébastien Ogier 2.1 másodperc hátránnyal a második eredményt érte el, azonban Sébastien Loeb csupán 7 tizeddel volt lassabb, így 2.9 másodperc előnnyel megszerezte a verseny történelmében kilencedik sikerét. A francia versenyző sikerével a Citroen egy év múltán tudott ismét nyerni, így pedig mind a négy gyártó szerzett legalább egy sikert idén.

A harmadik helyet egy újabb defekt döntötte el, amit ezúttal Thierry Neuville kapott egy kanyarlevágásnál a cél előtt nem sokkal. A belga 5.7 másodperccel bizonyult lassabbnak Tanaknál, így a hatodik időt érte el, míg Elfyn Evans 2.5 másodperccel volt gyorsabb, így a walesi végzett a harmadik helyen.

Dani Sordo 1.6 másodperces hátránnyal az ötödik helyet szerezte meg Neuville mögött.

Jari-Matti Latvala nem sietett az utolsó szakaszon, maga elé engedve Ott Tanakot és Esapekka Lappit is, így végül a győzelem helyett a nyolcadik pozíciót szerezte meg.

A világbajnokság állása is átrendeződött, Sébastien Ogier 3 pontos előnnyel mehet az évzáró Ausztrál Ralira Thierry Neuville előtt, így azonban az első napon takarítania kell a pályákat.
A harmadik helyen Ott Tanak 23 pontos hátránnyal áll, így szinte csoda kell, ahhoz, hogy az észt szerezze meg a világbajnoki címet.

A gyártók világbajnoksága is három esélyes, a Toyota 12 ponttal előzi meg a Hyundait, míg az M-Sport 25 pontos hátránnyal áll. Itt 43 pont a maximálisan szerezhető pontszám.

A WRC2-ben Kalle Rovanpera szerezte meg a győzelmet Jan Kopecky előtt, míg a harmadik helyen Petter Solberg hozta be az új VW Polo GTI R5-öt.
Jan Kopecky második helyével megszerezte első WRC2-es bajnoki címét.

A verseny nem hivatalos végeredménye
1 Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói) Citroen C3 WRC 3:12:08.0
2 Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia) Ford Fiesta WRC +2.9
3 Elfyn Evans, Daniel Barritt (brit) Ford Fiesta WRC +16.5
4 Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +17.0
5 Dani Sordo, Carlos Del Barrio (spanyol) Hyundai i20 Coupe WRC +18.6
6 Ott Tanak, Martin Jarveoja (észt) Toyota Yaris WRC +1:03.9
7 Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Toyota Yaris WRC +1:16.6
8 Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (finn) Toyota Yaris WRC +1:26.4
9 Craig Breen, Scott Martin (ír, brit) Citroen C3 WRC +2:07.0
10 Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger (norvég) Hyundai i20 Coupe WRC +2:48.2
11 Teemu Suninen, Mikko Markkula (finn) Ford Fiesta WRC +3:52.0
12 Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen (finn) Skoda Fabia R5 (WRC2) +8:39.6
13 Jan Kopecky, Pavel Dresler (cseh) Skoda Fabia R5 (WRC2) +8:48.1
14 Petter Solberg, Veronica Engan (norvég) VW Polo GTI R5 (WRC2) +10:16.2
15 Kajetan Kajetanowicz, Maciej Szczepaniak (lengyel) Ford Fiesta R5 (WRC2) +10:39.2

 

Fotó: Red Bull

Közelgő események

 • pén
  19
  Júl
  2019

  ERC: Róma Rali

 • vas
  28
  Júl
  2019

  F1: Németország

 • csü
  01
  aug
  2019

  WRC: Finn Rali