Lukyanuk nagy csatában az élen, Herczig 6.

Alexey Lukyanuk szoros versenyt követően megnyerte a Kanári-szigetek Rali első napját a helyi José Maria López előtt. A magyar versenyzők közül Herczig Norbert szintén szoros versenyben a hatodik helyen zárt pénteken, míg ifjabb Érdi Tibor egy defekt miatt messze került a pontszerző helyektől.

A Kanári-szigetek Rali első napján három hosszabb gyorsaságit és egy rövid szuperspeciált kellett kétszer teljesíteni és a szakaszokon a várt nagy küzdelem alakult ki.

Délelőtt José Maria “Pepe” López megnyerte az első szakaszt, és bár Alexey Lukyanuk a későbbiekben átvette az irányítást, a Spanyol Citroen által támogatott versenyző később sem szakadt le az ERC tavalyi bajnokáról és márkatársáról. A nap végén mindössze 3.8 másodperc az orosz versenyző előnye López előtt, miközben ketten alaposan elléptek a mezőnytől.

A harmadik helyen a skodás brit Chris Ingram nem kevesebb, mint 40.2 másodperc hátránnyal zárt, így a fiatal versenyzőnek inkább hátrafelé kell holnap néznie, hiszen a Volkswagent Skodára váltó Marijan Griebel 3.7, a Hyundai-os spanyol Iván Ares 10.7, Herczig Norbert 11.4, míg az Azori-szigeteken meglepetés győzelmet arató Lukasz Habaj 12.3 másodperccel követi csak.

Herczig Norbert a délelőtti utolsó szakaszon szenvedett viszonylag nagyobb hátrányt, miután gumijait kevésbé tudta beosztani, míg délután már jobban vigyázott az abroncsokra, de szoros csatában így is a hatodik helyen zárta a napot. A Mol Racing Team versenyzője, így azonban megszerezte első két pontját a bajnokságban.

A nyolcadik helyen Pierre-Louis Loubet Skodával, az Osztrák Rali Bajnokság címvédője, Niki Mayr-Melnhof Fordjával a kilencedik, míg a spanyol José Antonio Suárez Hyundaijal a 10. helyről várhatja a folytatást.

Az ERC2 kétszeres bajnoka, ifjabb Érdi Tibor kevésbé zárt jó napot, mert bár a az utolsó normál gyorsasági szakaszig az abszolút 8-11. helyen küzdött, egy defekt miatt 3 percnél is többet vesztett.

Az ERC3-ban érdekelt Klausz Kristóf új navigátorával, Farnadi Ágnessel kezdte idei ERC szereplését, azonban egyelőre nem találja azt a tempót, amire korábban Csányi Botonddal volt képes, így messze van a pontszerzéstől.

Szombaton nyolc szakasz vár a mezőnyre.

A verseny állása az első nap után
1 Alexey Lukyanuk, Alexey Arnautov (orosz) Citroen C3 R5 1:02:43.6
2 Pepe López, Borja Rozada (spanyol) Citroen C3 R5 +3.8
3 Chris Ingram, Ross Whittock (brit) Skoda Fabia R5 +40.2
4 Marijan Griebel, Stefan Kopczyk (német) Skoda Fabia R5 +43.9
5 Iván Ares, David Vázquez (spanyol) Hyundai i20 R5 +50.9
6 Herczig Norbert, Ferencz Ramón VW Polo GTI R5 +51.6
7 Lukasz Habaj, Daniel Dymurski (lengyel) Skoda Fabia R5 +52.5
8 Pierre-Louis Loubet, Vincent Landais (francia) Skoda Fabia R5 +1:01.5
9 Niki Mayr-Melnhof, Leopold Welsersheimb (osztrák) Ford Fiesta R5 +1:38.9
10 José Antonio Suárez, Alberto Iglesias (spanyol) Hyundai i20 R5 +1:42.1
Ifj. Érdi Tibor, Kovács Szabolcs Skoda Fabia R5 +4:54.9

Közelgő események

 • pén
  24
  máj
  2019

  ERC: Liepaja Rali

 • vas
  26
  máj
  2019

  WRX/ERX: Nagy-Britannia

 • csü
  30
  máj
  2019

  WRC: Portugál Rali