Ajánlott F1 Forma–1 Videó

Ma ünnepelné a születésnapját Niki Lauda

Az osztrákok háromszoros Formula 1-es világbajnoka 72 esztendős lenne a mai nap, mi pedig az alábbi videóval emlékezünk a piros sapkás zsenire.

Egyébként Lauda úr az összekötő kapocs a 60-as évek garázsmester F1-e és a 80-as évtized – mai mércével mérve is – professzionális száguldó cirkusza között. Persze vele kapcsolatban mindenkinek az 1976-os nürburgringi baleset jut eszébe, valamint a párviadala James Hunttal, de arról már kevesebb szó esik, hogy ő volt az első pilóta, akit a számítógép becenévvel illettek, mert mindig pontosan kiszámolta, hogy mire van szükség egy futam, vagy egy bajnokság megnyerése érdekében. Nem véletlen, hogy Alain Prost is a vele eltöltött 2 McLaren-es szezon után nyert zsinórban 2 vb-t és kapta meg a Professzor becenevet.

Az osztrák maestro egyébiránt 10 szűk esztendő után juttatta fel ismét az F1 csúcsára a Ferrarit 1975-ben és a technikai zsenialitásáról, valamint a ravaszságáról mindent elmond, hogy 1982-ben azért írt alá a Ron Dennis vezette McLarenhez, mert az MP4/1-modell már szénszálas karosszériával épült. Ami akkor úttörőnek számított, az ma az alapot jelenti  az együléses versenyautó tervezésben.

És igen ő volt az, aki meggyőzte Lewis Hamiltont, hogy hagyja hátra nevelőegyesületét, a McLarent, a Mercedes kedvéért. A többit már tudjuk, az időközben lovaggá ütött brit kiválóság beállította Michael Schumacher megdönthetetlennek hit 7 világbajnoki címes rekordját.

Isten éltessen Niki Lauda!

 

 

Érdemes elolvasni

Hamiltoné a pole, Pérez Verstappen előtt!

Hund Gábor

Legendák nyomában – Matics Mihály

Vörös Gergely

Orfű Rally 2021 mozi

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Kosár
  • Nincs termék a kosárban.