Dakar

Magyar csapat a Star Wars forgatási helyszínén

Többek között a Star Wars filmek legendás forgatási helyszínét is érinti az idei Tunézia Desert Challenge, amelyen a Fazekas Motorsport Racing hármasa, Fazekas Károly, Baráth Ferenc és Fábián András is rajthoz áll a Dakar Raliról is jól ismert Scania P 4×4-essel. 

A sivatagi versenyzés szerelmeseinek ismerősen csenghet a futam neve, bár a Marokkó Desert Challenge biztosan még ismerősebb. Ezt tartják a Dakar egyik felkészülési versenyének, és aki a híres sivatagi futamon indulni szeretne, annak előbb itt kell teljesíteni. A tavalyi marokkói futam azonban a világjárvány miatt elmaradt, az időpontját többször is módosítani kellett, később pedig a helyszínt is áttették Tunéziába. 

Bár a marokkói környezet is izgalmas, Tunéziával is jól járt a mezőny. Nyolc nap alatt több mint kétezer mért kilométert kell megtenni szinte összekötő szakasz nélkül. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a napi szakaszok rajtja közvetlenül a bivouacból (éjszakai tábor) történik és itt is ér véget a verseny. 

A Tunézia Desert Challenge hagyományosan a privát versenyzők terepe, így gyári csapatokat ezúttal sem láthatunk. 

A Fazekas Motorsport Racing bár már megjárta az idei Dakart, új csapattal érkezik a sivatagba. Továbbra is a többszörös magyar tereprali bajnok Fazekas Károly vezeti a Scania P 4×4-est, de Baráth Ferenc személyében új navigátora lesz, illetve elengedhetetlen szerelőtársa, Fábián András most először nem az esti táborban várja majd a versenyautót, hanem helyet is foglalhat benne. 

„Eredetileg mi is a tavalyi Marokkó Desert Challenge-re neveztünk, már éppen indultunk volna a versenyre, amikor elmaradt – mesélte Fazekas Károly. – Tunéziában még nem versenyeztünk, de aki járt itt, mindenki azt mondja, hogy jó a szervezés és nagyon jó lesz az útvonal is. A dűnék talán nem olyan nagyok, mint az Africa Race-en, de sokkal több lesz belőlük.

Sajnos csak hét kamion indul a versenyen, aminek az az oka, hogy november 25-én kell behajózni az autókat a Dakar Ralira. A Tunézia Desert Challenge pedig idén november 13-án ér véget (máskor korábbi időpontban szokott lenni), így aki a Dakaron indul, az most ezt a versenyt nem kockáztatja meg. 

Mint mindig, most is nyerni szeretnénk, de ez függ az ellenfelektől és a sivatagtól is, hogyan enged át minket. Azt az elmúlt évek alatt már megtanultam, hogy a sivatagot meghódítani nem lehet, mi csak turisták vagyunk benne, és vagy átenged minket, vagy nem. 

A versenyautó és a két szervizautónk már úton vannak, mi csütörtökön repülünk ki, pénteken lesz a gépátvétel, szombaton pedig a prológgal veszi kezdetét a verseny.“

Fazekas Motorsport Racing

501, Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András
Scania P 4×4

Szervizautók

822, Pintér Emil–Bugóczi Zsolt
Toyota Land Cruiser

823, Csőszi Péter–Csákány Péter–Koók Szabolcs
Scania R560

Tunézia Desert Challenge 2021 programja

november 5. péntek – Djerba gépátvétel
november 6. szombat – Djerba–Djerba prológ (40 km)
november 7. vasárnap – Djerba–Ksar Ghilane (417 km)
november 8. hétfő – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (230 km)
november 9. kedd – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (287 km)
november 10. szerda – Ksar Ghilane–Douz (255 km)
november 11. csütörtök – Douz–Star Wars (380 km)
november 12. péntek – Star Wars–Star Wars (262 km)
november 13. szombat – Star Wars– Monastir (137 km + 357 km etap)

A Fazekas Motorsport Racing együttműködő partnerei

Fazekas Insped Kft., Füredscan Kft., Opel Gaál Autóház Kft., Scanparts Kft., Happ Kft., Füred Gym

Érdemes elolvasni

Dakar 2022 nevezési listák és útvonal

Hund Gábor

Hihetetlen! MotoGP versenyző indul a Dakaron!

Hund Gábor

Loeb csapata szünetelteti a fejlesztést a súlyos baleset után

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Cart
  • No products in the cart.