WRC

Még Dani Sordo sem nyújtott tökéletes teljesítményt

A Szardínia Rallyt sorozatban másodszor megnyerő Dani Sordo sem kapott maximális pontszámot a Dirtfish versenyző értékelése során, míg Takamoto Katsuta egyenesen csapnivalóan teljesített.

 
1. hely: Dani Sordo (Hyundai, abszolút 1. helyezett) 9 pont/10 pont
Dani Sordo tavaly Szardínián szerezte karrierje második győzelmét, ám akkor még az ölébe hullott az első hely az utolsó szakasz után, Ott Tanak kormányzási problémája miatt. Idén azonban csak magának köszönheti győzelmét. Pénteken nagyszerűen használta ki jó rajthelyét, majd a kiépített előnyéből tudott is gazdálkodni szombaton és vasárnap is. Dani Sordo végleg bebizonyította, hogy nemcsak aszfalton tud elég gyors lenni és idén bár ősszel került sor a versenyre, megérdemelten fürdőzött a versenyt követően a tengerben.
2. hely: Thierry Neuville (Hyundai, abszolút 2. helyezett) 8/10 pont
Sordóhoz hasonlóan Thierry Neuville is elmondhatja magáról, hogy jó a szardíniai tempója, hiszen korábban kétszer is nyerni tudott. Ahogy pár éve a győzelemért, úgy most alakult ki hatalmas csata közte és Sébastien Ogier között, de most a második helyért. A csata végül csak az utolsó szakaszon dőlt el a belga versenyző javára, így ha csalódott is, hogy nem nyert, harci szellemére és küzdeni tudására büszke lehet.
3. hely: Sébastien Ogier (Toyota, abszolút 3. hely) 8/10 pont
Pénteken eldőlt már, hogy Sébastien Ogier nem tud harcolni a győzelemért a pályák takarítása miatt másodikként indulva. A hatszoros világbajnok korábban már nagy tapasztalatot szerzett az utak takarítása terén, de Szardínián még egyszer sem tudott nyerni. Így elégedett lehet harmadik helyével, és hogy 14 pontra csökkentette hátrányát a bajnokságban csapattársa, Elfyn Evans mögött.
4. hely: Elfyn Evans (Toyota, abszolút 4. hely) 7/10 pont
Elfyn Evans először takarított a bajnokság élén állva elsőként indulva, és ez Szardínián mindig sokba kerül. A verseny előtt bár esett az eső, még így sem volt túl nagy esélye harcolni a többiek eredményével. Szombaton és vasárnap már csak negyedik helyét igyekezett tartani, és figyelte mikor hibázik esetleg előtte Thierry Neuville vagy Sébastien Ogier. A hibázás elmaradt, azonban Elfyn Evans még így is elégedett lehet a negyedik helyezéssel, hiszen még mindig magabiztosan vezeti a bajnokságot.
5. hely: Teemu Suninen (M-Sport, abszolút 5. helyezett) 7/10 pont
Richard Millener, az M-Sport csapatfőnöke a verseny előtt alaposan hátulsón billentette versenyzőit a médiának adott nyilatkozatában, de valószínűleg versenyzőivel is elbeszélgetett. Talán ennek hatására is, de kiválóan kezdett Szardínián Teemu Suninen, aki péntek első felében vezette a versenyt. Nagy meglepetés volt, hogy az első szakaszon Suninen nyert, míg csapattársa Esapekka Lappi volt a második. Később Suninen több problémával is küzdött, szombat délelőtt kézifék hibával küzdött és több hajtűben is elakadt emiatt, így péntek esti második helyét nem tudta megtartani. Tavaly második lett, idén ötödik, de mostani teljesítményének örülhet.
6. hely: Ott Tanak (Hyundai, abszolút 6. hely) 5/10 pont
Tanak Törökország után Szardínián sem járt sok sikerrel a Hyundai i20 Coupe WRC műszaki hibája miatt. A vb címvédő bár még némi esélyt hagyott magának a címvédésre, de nagyon nehéz helyzetbe került. Tanak Szardínián leginkább csak a Power Stage győzelemnek örülhetett, valamint, hogy 28 pontra csökkentette hátrányát a bajnokságban.
7. hely: Pierre-Louis Loubet (Hyundai, abszolút 7. hely) 5/10 pont
Úton tudta tartani autóját és megóvta a sérülésektől a fiatal francia versenyző, és bár tempójával nem nagyon tudott harcolni a többiekkel, erőfeszítéseit meg kell dicsérni. Három versenye közül most teljesített a legjobban a WRC2 tavalyi világbajnoka, ám még sokat kell tanulnia.
8. hely: Gus Greensmith (M-Sport, abszolút 25. helyezett) 4/10 pont
A brit versenyző pénteken biztatóan teljesített, ám szombaton műszaki hiba miatt egy etapon félre kellett állnia. Vasárnap a pályákat tanulta, de pénteki teljesítményével megmutatta, hogy Törökországhoz hasonlóan tud ő még az első ötben zárni.
9. hely: Esapekka Lappi (M-Sport, kiesett) 3/10 pont
Esapekka Lappinak is jót tettek csapatfőnöke, Rich Millener kemény szavai a versenyt megelőzően, és, hogy megértette a mondani valót jól mutatta második ideje a verseny első szakaszán. A hétvége azonban nem sokáig tartott számára, a második szakaszon motorhiba miatt ki kellett állnia.
10. hely: Kalle Rovanpera (Toyota, kiesett) 2/10 pont
Szardínia nem Rovanpera versenye volt. A 20 éves finn pilóta megmutatta a szezon korábbi részében, hogy számolni kell vele a dobogóért vívott csatában, most azonban erről szó sem volt és hibát hibára halmozott. Kalle még tavaly a Skodával szenvedett Szardínián, most ugyanezt tette a Toyotával. Már a shakedown szakasz első teljesítésénél árokba borította a Yaris WRC-t, majd pénteken műszaki problémák hátráltatták, szombaton pedig egy fának csapta autóját, amivel véget ért számára a verseny.
11. hely: Takamoto Katsuta (Toyota, kiesett) 1/10 pont
Ha valaki szeretne gyorsulni, akkor az könnyen hibázhat is. Katsuta próbált gyors lenni, de pénteken lecsúszott az útról a fák közé, majd vasárnap hatalmasat esve fejezte be a versenyt. Két baleset egy hétvégén bizony sok, még ha valaki tanul is.
 
Állás a teljesítmény pontok alapján 3 verseny után
1. Elfyn Evans 7+10+7=24 pont
2. Thierry Neuville 4+8+8=20
3. Ott Tanak 10+4+5=19
4. Sébastien Ogier 7+4+8=19
5. Kalle Rovanpera 8+7+2=17
6. Teemu Suninen 6+3+7=16
7. Gus Greensmith 4+7+4=15
8. Esapekka Lappi 6+5+3=14
9. Pierre-Louis Loubet 4+4+5=13
10. Craig Breen 10+0+0=10
11. Dani Sordo 0+0+9=9
12. Sébastien Loeb 0+9+0=9
13. Takamoto Katsuta 8+0+1=9

Érdemes elolvasni

Millener: Ez a hála a kemény munkáért…

Hund Gábor

Tanak hibátlan az első nap után

Hund Gábor

Suninen már az első szakaszon eldobta (videó)

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató