WRC

Meglepő teljesítmény értékelés a szezonzáró után

Meglepő eredményt hozott Colin Clark teljesítmény értékelése a Monza Rally után. Ogier és Evans is maximális pontot kapott a Dirtfish újságírójától.

 
1. hely: Sébastien Ogier (Toyota, 1. helyezett) 10/10 pont
Sébastien Ogier a Monza Rally első pénteki szakaszán bár neki csúszott egy szalmabálának, a folytatásban azonban szinte tökéletes teljesítményt nyújtva nyerte a szezonzárót, ami végül hetedik vb címéhez vezetett. A francia toyotás különösen a verseny szombati, hegyi szakaszain nyújtott kimagaslót és megérdemelten nyert.
2. hely: Elfyn Evans (Toyota, 29. helyezett) 10/10 pont
Egészen a 11. szakaszig irányította a vb címért folytatott csatát Elfyn Evans. A walesi pilóta azonban azon az ominózus hegyi, havas szakaszon elvesztette uralmát Toyotája felett és lecsúszott az útról és egyúttal kiengedve szinte már meglévő vb címét a kezéből. Colin Clark, a Dirtfish újságírója azért adta a maximális pontot Evansnek, mert egy nagyon nehéz szezon során is határozottan és kimagaslón tudott vezetni.
 
3. hely: Dani Sordo (Hyundai, 3. helyezett) 9/10 pont
A spanyol pilóta nagyszerű csapatmunkájáról tett tanúbizonyságot a Monza Rallyn, és idei versenyein nagy szerepet játszott a Hyundai vb címvédésében. Korábbi tapasztalatait a Monza Rally Shown kiválóan kamatoztatta pénteken, majd szombaton is jól vezetett az inkább montés szakaszokon. Amennyiben nem lettek volna fontosabbak a gyártói pontok, még talán a győzelmet is megszerezhette volna a szezonzárón, így azonban be kellett érnie a 3. helyezéssel.
4. hely: Ott Tanak (Hyundai, 2. helyezett) 8/10 pont
A Hyundaijal való tapasztalatot figyelembe véve nagyszerűen teljesített a 2019-es világbajnok, aki az év végi eredménynél a legjobb Hyundai pilóta lett. Monzában sokkal fontosabb volt a dél-koreai gyártónak, hogy célba érjen egy dobogós eredménnyel, mintsem a győzelmet szerezze meg. Éppen ezt tett Ott Tanak. Ugyanakkor az Észt Rallyn kívül keveset mutatott igazi tempójából, melyet tavaly már megmutatott.
5. hely: Kalle Rovanpera (Toyota, 5. helyezett) 8/10 pont
Top kategóriás tapasztalat hiányának tudható talán be, hogy a 20 éves pilóta ezúttal kevésbé tudott gyors lenni a nagyon nehéz versenyen. A szombati megforgást leszámítva kiválóan teljesített, hiba nélkül és zárt a versenyen, valamint a szezonban is az 5. helyen. Jövőre talán még közelebb kerül a WRC élmezőnyhöz.
6. hely: Takamoto Katsuta (Toyota, 20. helyezett) 8/10 pont
Katsuta megérdemelné a 10 pontot is hiszen a verseny nagy részében nagyon okosan és szívósan versenyzett, főként az észt és Szardíniai balesetek után. Azonban korábban nem látott hibát mutatott be a Monza Rally nyitó szakaszán, és már a rajt után kiesett. A hiba után olykor nagyszerű szakaszidőket elérve folytatta a versenyt, mígnem megnyerte a Power Stage-t! Jövőre kevesebb hibát elkövetve komoly meglepetéseket tartogathat a japán toyotás.
7. hely: Esapekka Lappi (M-Sport, 4. helyezett) 7/10 pont
A finn fordos a pénteki szakaszokon megmutatta, hogy képes a WRC mezőny elejével harcolni. Szombat délután azonban alaposan elrontotta gumiválasztását, amikor a leghavasabb szakaszon két hógumival a csomagtartóban hajtott végig. Már sohasem tudjuk meg, mi lett volna, ha a hógumik az autóján és nem az autójában vannak. A fiatal versenyző jövőre pedig elképzelhető, hogy egyáltalán nem lesz a WRC mezőnyében.
8. hely: Gus Greensmith (M-Sport, kiesett) 5/10 pont
Gus Greensmith pénteken és szombaton is baleset miatt esett ki. A brit versenyző szombati esése ráadásul sokkal rosszabbul is zárulhatott volna, ha a szervezők nem helyeznek akkora hangsúlyt a biztonságra és a szalagkorlátok biztonságos kialakítására.
9. hely: Ole Christian Veiby (Hyundai, kiesett) 4/10 pont
Ole Christian Veiby először vezethetett WRC-t, amit egészen jól csinált a szombati szakaszig, melyen előbb Greensmith, majd veiby is kiesett. Sokkal kell még tanulnia.
10. hely: Teemu Suninen (M-Sport, kiesett) 4/10 pont
Suninen akár 10 pontot is érdemelhetett volna, ha a Ford Fiesta WRC motorja nem hagyja cserben. A pénteki első szakasz első felében kiváló volt a tempója, azonban később a motor cserbenhagyta. Nehéz megmondani, hogy jövőre lesz-e lehetősége WRC-vel versenyezni.
11. hely: Thierry Neuville (Hyundai, kiesett) 3/10 pont
Neuville ezúttal nem tudta feladatát elkészíteni. A belga pilóta korán bekövetkezett hibája után nagy teher hárult Tanakra és Sordora, hogy a Hyundait címvédéshez segítsék. Az egész 2020-as szezonja a Monte első győzelmét követően kiábrándító volt. 2021-ben, ha vb címért szeretne harcolni, sokkal jobb teljesítményre van szüksége.
 
Végeredmény a teljesítmény pontok alapján 4 verseny után
1. Elfyn Evans 7+10+7+10=34 pont
2. Sébastien Ogier 7+4+8+10=29
3. Ott Tanak 10+4+5+8=27
4. Kalle Rovanpera 8+7+2+8=25
5. Thierry Neuville 4+8+8+3=23
6. Esapekka Lappi 6+5+3+7=21
7. Gus Greensmith 4+7+4+5=20
8. Teemu Suninen 6+3+7+4=20
9. Dani Sordo 0+0+9+9=18
10. Takamoto Katsuta 8+0+1+8=17
11. Pierre-Louis Loubet 4+4+5=13
12. Craig Breen 10+0+0=10
13. Sébastien Loeb 0+9+0=9
14. Ole Christian Veiby 0+0+0+4=4
 

Érdemes elolvasni

Wydaeghe beszélni tanul

Hund Gábor

Oliver Solberg a bemutatkozásról, őszintén

Hund Gábor

Lappi évek óta nem volt ennyire felszabadult

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató