ORB ORC Rally 2

Miért fordult fel az ORB naptár?

A Miskolc Rally a WTCR miatt került egy héttel korábbra, a Veszprém és a Székesfehérvár Rally helyet és nevet cseréltek, Zalaegerszeg pedig megkapta a zöld jelet. Napokon belül hivatalos lesz az Országos Rally Bajnokság és a Rally 2 versenynaptára, amely hat aszfalt és két murvás futamot tartalmaz.

A szabályok szerint az MNASZ elnökségének január 31-ig kell jóváhagyni a versenynaptárat, amelynek tervezetei korábban már napvilágot láttak, most pedig úgy tűnik, megvan a végleges, bár 31-éig még nem hivatalos naptár.

Ami maradt, az a március végi kezdés az Eger Rallyval, amit a tervezett négy helyett három hét múlva követ a Miskolc Rally.

„A négyhetes szünet szerencsésebb lett volna a versenyzők miatt – mondta Berényi Ákos a Rally Sport Bizottság (RSB) vezetője. – Az az időpont azonban egybeesett a WTCR és a kamion-Eb magyarországi futamával. A szurkolók, a média és a sportbírók szempontjából sem akartuk ezt az egyezést, ezért került egy héttel korábbra a Miskolc Rally.“

A harmadik verseny az Ózd–Salgó Rally lesz májusban, majd júniusban a Mecsek Rally következik, ami évtizedek óta az őszi szezonzáró, vagy utolsó előtti verseny.

„Mindenképpen szerettük volna megtartani a historic Eb-t. A mezőny több tagja is panaszkodott az őszi időjárásra és miután az utolsó futam volt a Mecsek Rally, ezért ahol eldőlt a bajnokság, abban a kategóriában kevesebb nevezőnk volt. Bízunk benne, hogy a júniusi időponttal még több külföldi historic versenyzőt tudunk Pécsre csábítani és a szurkolók számára is izgalmas mezőny gyűl össze.“

A négy aszfaltos verseny után két murva következik. Júliusban a Székesfehérvár–Veszprém Rally, amely várhatóan a veszprémi pályákon zajlik majd.

Ezt követi augusztus elején a Zalaegerszeg Rally, ami egy új murvás futamot jelent. „Ez valóban új verseny, amely először feltételesen szerepelt a naptárban, helyet is kellett neki találni, illetve a rendezőktől több információra, garanciára volt szükségünk. Ezt a rendező megtette, úgyhogy örömmel vettünk fel még egy murvás versenyt a naptárba.“

Szeptemberben szokásos módon szünet lesz a bajnokságban. Ennek oka a szarvasbőgés, ami első hallásra akár még érthetetlen is lehet, de ne felejtsük el, hogy a rally sajátossága, hogy a természetben zajlik – pont ezért szeretjük – és az erdőt, illetve az ott lakókat illik tiszteletben tartanunk.

Szóval a bajnokság októberben folytatódik az aszfaltos Vértes Rallyval, ami tulajdonképpen a Székesfehérvár Rally helyét veszi át. Novemberben pedig jöhet a Rally Hungary, a rally-Eb és az Országos Rally Bajnokság záró futama, remélhetőleg a tavalyi izgalmak megismétlésével.

A Rally 2 versenynaptára megegyezik a Rally 1-ével. A Rally 3-ról egyelőre annyi tudható, hogy marad a két régió és összesen 12 verseny lesz.

Országos Rally Bajnokság 2020-as versenynaptára
  • 03. 27–29. Eger Rally (aszfalt) R1/R2/HIST/CEZ HIST/R3
  • 04. 17–18. Miskolc Rally (aszfalt) CEZ/R1/R2/HIST
  • 05. 22–24. Ózd–Salgó Rally (aszfalt) CEZ/R1/R2/HIST/R3
  • 06. 19–21. Mecsek Rally (aszfalt) HIST EB/R1/R2/HIST/MITR
  • 07. 11–12. Székesfehérvár–Veszprém Rally (murva) R1/R2
  • 08. 07–09. Zalaegerszeg Rally (murva) R1/R2
  • 10. 10–11. Vértes Rally (aszfalt) R1/R2/HIST
  • 11. 06–08. Rally Hungary (aszfalt) Eb/R1/R2/HIST

Érdemes elolvasni

Mi várható nálad? 54. rész – Kronome Ákos

Hund Gábor

16 rally lehet 2020-ban – Versenynaptár tervezet

Hund Gábor

Mégsem lesznek zárt kapus versenyek

Hund Gábor