Forma–1 Magazin

Miért nem lett Alain Prost kilencszeres világbajnok?

Laudától tanulta meg hogyan kell világbajnokságot nyerni, párharca Ayrton Sennával legendás volt, bár állítása szerint sokan még most sem értik egykori csapattársát. Alain Prost mesélt, miért nem lett kilencszeres világbajnok és hogy pontosan hogyan is kapta a Professzor becenevet.

Részlet a Rally Café 2020. februári számában megjelent cikkből.

1993-as visszavonulásakor a Forma–1 minden idők egyik legsikeresebb versenyzője volt Alain Prost. Négy világbajnoki címet nyert, amelynél többre akkor csak Juan-Manuel Fangio volt képes, megdöntötte Jackie Stewart 27 futamból álló rekordját, amelyet közel a duplájára, 51-re tornázott fel.

Bár azóta több rekordja megdőlt, Fangio után Schumacher és Hamilton is több világbajnoki címet nyert és Vettel is utolérte őt, de ezzel együtt is még mindig az öt legsikeresebb F1-es versenyző között van. A futamgyőzelmek terén pedig Schumacher, Hamilton és Vettel mögött a negyedik legeredményesebb.

Miért nem lett Alain Prost kilencszeres világbajnok?
Alain Prost és Ayrton Senna, az 1989-es Japán Nagydíjon

(…)

Ayrton egy nagyon különleges személyiség volt. Mindegyik versenyzőtársam sajátos egyéniség volt, de Ayrton volt a legkülönlegesebb.

Nehéz megérteni Senna karakterét és a cselekedeteit anélkül, hogy ismernéd, mi történt az után, hogy visszavonultam.

Egyszer például, még együtt versenyeztünk és meghívtam őt a házamba, amikor a Genfi Autószalonon voltunk. Egyetlen szót sem szólt. Ebéd után lefeküdt a kanapéra és aludt. Később mondták a Honda srácok, hogy ez azért volt, mert versenyezni akart ellenem és nem akarta, hogy a barátja legyek, ő csak az ellenfelet látta bennem. Utólag könnyebb megérteni a helyzetet. Nagyon különböztünk egymástól, más kultúrából jöttünk, más stílusban vezettünk, más beállítást használtunk, nagyon mások voltunk, de ez mind része volt a sikereinknek.

Miután visszavonultam, egészen más lett a helyzet, hiszen elkezdett velem beszélni. Hetente legalább kétszer felhívott és mindig hosszasan beszéltünk. Azt akarta, hogy térjek vissza és újra egymás ellen versenyezzünk.

Nehéz azt mondani, hogy barátok lettünk de… Az utolsó versenyem után, amikor álltunk Adelaide-ben a dobogón, elkezdett velem beszélni, van is egy híres kép, amikor megyünk a sajtótájékoztatóra. Pár nappal utána felhívott és onnantól kezdve gyakorlatilag egyfolytában beszéltünk. Ha valakivel a munkádról, a magánéletedről beszélsz, olyan titkokat oszt meg veled, amiket még a családtagjaidnak sem mondasz el, akkor azt hiszem,

mondhatjuk azt, hogy igen, Ayrtonnal barátok lettünk.“

Miért nem lett Alain Prost kilencszeres világbajnok?
Ezzel az ütközéssel ért véget az 1989-es világbajnokság, amit Alain Prost nyert meg Ayrton Senna előtt

(…)

Alain Prost tehát összesen négy Forma–1-es világbajnoki címmel vonult vissza. Sokan azonban úgy tartják, hogy akár kilencszeres világbajnok is lehetett volna.

„Egyet értek. ’82-ben és ’83-ban csak a technikán múlott, ’84-ben Niki a rutinjával vert meg. ’88-ban közel voltam a bajnoki címhez és ’90-ben is. Persze ez csak spekuláció, ha másik oldalról nézed, ’86-ban Nigel (Mansell) az utolsó versenyen kapott defektet, azzal bukta el a világbajnokságot, én pedig szerencsésen nyertem meg. Szóval ezen kár vitatkozni, én nagyon elégedett vagyok a négy vb-címemmel és hogy ilyen csapatokban, ilyen versenyzők ellen harcolhattam.“

A teljes cikket elolvashatod a Rally Café 2020. februári számában, amit keress az újságárusoknál valamint a MOL, az OMV és Lukoil benzinkutakon.
Ha nem akarsz várni, azonnal elolvashatod a digitális Rally Caféban, amit itt találsz: http://www.dimag.hu/magazin/RallyCafe

Érdemes elolvasni

Hevesi: Olajfesték a gátlóba és hadd szóljon

mihalyi.csaba

Amikor Varga „Cigány“ Wartburggal versenyzett.

mihalyi.csaba

UTÁNPÓTLÁS BAJNOKSÁG NEM CSAK FIATALOKKAL

mihalyi.csaba