Rally Café Magazin
F1 Mihályi Csaba blogja WRC

Bottas Meeke gyorsaságával vetekszik

A héten az M-Sporttal tesztelt Valtteri Bottas, a csapat Deutschland Rally előtti felkészülése során, de korábban a Toyotánál is vendégeskedett és ugyanolyan időt autózott a tesztpályán, mint Kris Meeke. Meglepő mi? Szerintem nem, egyáltalán nem az.

„Nem kellett rá engedélyt kérnem, mert korábban megkérdeztem, hogy ha ilyen lehetőségem adódik, akkor élhetek-e vele, és azt mondták igen“ – mesélte a finn, aki még a Brit és a Német Nagydíj között tesztelte a Toyota Yaris WRC-t.

Csak zárójelben jegyzem meg, le a kalappal a Mercedes filozófiája előtt, hogy engedi versenyzőit élni.

„Egyszerűen élvezetből csináltam – folytatta Valtteri. – Mindig tanulok valamit a vezetésről, minél több autót, minél több talajt próbálsz ki, annál több tapasztalatod lesz.

Korábban még soha sem vezettem murván igazi versenyautót, de el kell, hogy mondjam, super-fun volt.

A csapat is nagyon elégedett volt. A nap végére ugyanolyan időt futottam, mint Kris Meeke, ami nagyon biztató.“

Hülyeség – vágta rá egy kollégám – hogyan tudná egy Forma–1-es pilóta felvenni a versenyt egy tapasztalt rallyversenyzővel, aki a fél életét ilyen autóban tölti. Nézd meg, még a gyakorlott privát versenyzőknek is beletörik a bicskája az új WRC-kbe.

Ez igaz, azonban egy tesztpályán elért eredményt ne hasonlítsunk össze egy rallyversennyel. Annak idején Kimi Räikkönenről mesélték, hogy amint tízet ment egy tesztpályán, pont olyan időt autózott a Citroën WRC-vel, mint Loeb, sőt, volt, hogy jobbat is.

Robert Kubica a kétszeres világbajnok Marcus Grönholmot kérte meg, hogy adjon neki vezetéstechnikai tanácsot. Amikor Grönholm beült mellé és mentek egy kört a teszten, akkor elkerekedett arccal szállt ki és csak annyit mondott, hogy „nem értem, mint keresek itt? Neked kellene engem tanítani.“

„Igen – szólt Kubica válasza –, de már tízet mentem ezen a pályán. Hogyan tudom ezt két felírásból megcsinálni?“

Ehhez kell a tapasztalat.

Szóval én biztos vagyok benne, hogy Bottas képes volt a teszten olyan időt futni, mint Meeke és az is biztos, hogy éles rallyversenyen is jól szerepelne, de ott már nagyon nehéz lenne a mezőny elejével – közepével – lépést tartani.

Én mindenesetre megnézném. És szurkolnék is neki. Mint ahogyan Räikkönennek és Kubicának is szurkoltam, a legnagyobb tiszteletem az övék, hogy meg merték próbálni.

Érdemes elolvasni

Latvala: Egy versenyen biztosan indulok 2020-ban is

Hund Gábor

Így ünnepelte a Hyundai a vb címet

Hund Gábor

Adományokat osztottak a WRC versenyzői

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató