Magazin ORB Rally

Minden, amit Herczig Norbertről eddig nem tudtál

A magyar rallysport egyik legsikeresebb versenyzője Herczig Norbert, aki négy magyar bajnoki cím után az idén az Európa-bajnokságon is bizonyított, ideje volt tehát, hogy meghívjuk a Rally Café kávézójába egy kis beszélgetésre.

A Rally Café 2018/11. számában megjelent cikk

Hány éves korodban voltál először raliversenyen?

1993-ban, 18 évesen voltam először a Salgó Rallyn. Tóth Giliék akkor a Porsche Hungária színeiben versenyeztek, őket mentem ki megnézni.

Először a kisterenyei körgyorsaságin voltam, aztán Szuhán, de szerintem már az első pályán megpecsételődött a sorsom.

Minden tetszett, a színes autók, a hangok, a rengeteg ember, az a kultusz, ami Ferjánczot, Rangát, ifj. Tóthot övezte. Nagyon nagy élmény volt.

Hogyan lett belőled versenyző?

Az első munkahelyem a Porsche Hungária volt, itt botlottam bele először az autósportba. A mi családunkból senki nem versenyzett de még versenyre sem járt, korábban én is inkább fociztam. Viszont Gili – aki akkor a Porsche Hungária versenyzője volt –, annyira megfertőzött, hogy versenyautóba akartam ülni.

22 évesen minden spórolt pénzemet összeraktam, még egy pici kölcsönt is kértem hozzá és Mlada Boleslavban vettem egy gyári 1,3-as A-s Skoda Favoritot.

Az abban az időben, abban a kategóriában nagyon jó autó volt. Zárójelben megjegyezném, hogy ezt a mai fejemmel biztosan nem csinálnám meg. Szlovák licenccel indultam a nemzetközi magyar futamokon, célba viszont nem nagyon értem.

Melyik sportolót tiszteled a legjobban?

Nagy sportrajongó vagyok, nem csak az autósportot kísérem figyelemmel. Kedvelem a  vízilabdát, a kajakot, a kézilabdát, a focit és még sorolhatnám. A sportban is a munkát, a küzdelmet tudom a legjobban elismerni. Nehéz lenne egy sportolót kiemelni, de ha a saját szakágunkat nézzük, akkor Loeb és Ogier hozzáállása is tiszteletre méltó. Sok sportoló életrajzát olvastam, én is folyamatosan tanulok belőle.

Milyen könyvet olvastál utoljára?

Jenson Button életrajzi könyvét, amit öt nap alatt olvastam ki de Kimi Räikkönenét is megrendeltem már. Sokat olvasok nem csak könyvet, gazdasági lapokat és a hírportálokat is. Nagyon szeretem a magyar történelemről, főleg 1956-ról szóló könyveket.

Melyik a kedvenc filmed?

Nehéz választani, az Üveg Tigris 1-2-nek nagy bolondja voltam, de a Macskajaj is az egyik kedvencem. Nem vagyok nagy filmnéző, de havonta–kéthavonta egyszer a gyerekekkel vagy a feleségemmel elmegyünk moziba, az őszi-tavaszi idényben pedig színházba, azt is nagyon szeretem. Csak azt ne kérdezd, hogy mit láttam legutóbb, mert borzasztó rossz vagyok címekben.

A múltkor az edzőmmel beszélgettünk egy darabról, amit látott, mondom neki, te figyelj már, én ezt láttam. Azt mondja, persze, hogy láttad, te ajánlottad nekem.

Van hobbid, gyűjtesz valamit?

Az élményeket gyűjtöm, de még csak fényképeket sem készítek róla. Pár napja jöttünk haza a Catalunya Rallyról, ami hatalmas élmény volt, de itthon jöttem rá, hogy egyetlen autót sem fényképeztem le és egy versenyzővel sem készítettem selfie-t. Az élmény érdekesebb, mint a megörökítése. A hobbim a sport, futok, úszok, Fit 4 Race edzésre járok, síelek.

Milyen gyakran használod az internetet?

Minden nap. A munkám során naponta többször is.

Viszont próbálok figyelni arra, hogy ha valahol várnom kell, akkor ne az legyen az automatikus mozdulatom, hogy előveszem a telefont és felmegyek a netre.

Ezért letöltöttem egy angol nyelvtanfolyam alkalmazást, inkább azzal gyakorlok. A közösségi média működésével tisztában vagyok, a csapatunk meg is található rajta.

Mit teszel a környezeted védelme érdekében?

Egyáltalán nem szemetelek, szelektíven gyűjtöm a hulladékot, ha kell, inkább hazaviszem a szemetet, és csak a szelektív gyűjtőbe dobom ki. Az autóban pedig a start–stop rendszert használom, még akkor is, ha arra az időre a légkondi sem olyan hatékony.

Milyen zenét hallgatsz?

Mindenevő vagyok. A funky zenét kedvelem a legjobban, találtam egy internetes rádiót, azt szoktam hallgatni.

Előadók közül Belgától Eros Ramazottiig minden jöhet, de akár Szécsi Pált és Pressert is hallgatok néha.

Meg is kapom a kislányomtól, hogy úr isten Apa, milyen retró vagy!

Milyen egy versenyzés nélküli, ideális hétvégéd?

Mindenképpen a családommal töltöm. Közös sporttal, balatoni kirándulással, egy kis hajózással, közös ebéddel, tulajdonképpen mindegy, csak együtt tudjak lenni velük. Engem ez tölt fel a legjobban.

Kit hívnál meg egy italra?

Lehet, hogy félre érthető lesz, de Orbán Viktorral szívesen beszélgetnék. Nem is annyira politikai kérdések érdekelnének, hanem hogy milyen a döntési mechanizmusa, hogyan építi fel a rendszert maga körül.

Mit tartasz életed legnagyobb eredményének?

A családomat, a gyerekeimet, a feleségemet.

Mit csinálsz, amikor nem versenyzel?

Egy kisebb szállítmányozási céget vezetek, belföldön fuvarozunk közel húsz tehergépkocsival.

Mit szeretsz a raliban a legjobban?

Amikor odaállsz a gyorsasági rajtjához, egyesbe kapcsolsz, megnyomod a rajtprogram gombját és a pedált padlóig taposod.

Meg persze azt is, ami ez után következik a gyorsasági szakaszon.

Mit szeretsz a raliban a legkevésbé?

Néha az odautazás egy kicsit fárasztó, de amikor megérkezel mondjuk az Azori-szigetekre akkor az élmény  kárpótol.

Mi alapján választottad a jelenlegi utcai autódat?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert kilenc éve szolgálati autót kapok, egy ötajtós Skoda Octavia RS-sel járok, ami hasznos nagyon jó kocsi, családi autónak is tökéletes.

Milyen versenyautót próbálnál ki a legszívesebben?

Húúú egy új WRC-t. Most, hogy a hétvégén láttam őket élőben, még jobban.

Ha egy dolgot változtathatnál magadon, mi lenne az?

Nehéz kérdés, a higgadtságot sem tudnám mondani, mert szerintem kellően lecsitultam már.

Nagyon szókimondó vagyok szinte minden helyzetben kimondom, amire gondolok, lehet, hogy ezt nem mindig kellene.

Be mernél ülni magad mellé navigálni?

Igen, azt hiszem, hogy be, még akkor is, ha az elmúlt két versenyen felborítottam szegény Ramónt. Azt viszont nem tudom, hogy milyen navigátor lennék. Hat éve ültem unokabátyám mellett, az itinerrel nem sokat foglalkoztam, csak azzal, hogy mit csinál, úgyhogy sofőrként nem biztos, hogy jól járnék magammal.

Érdemes elolvasni

Turán nyerte az Eger-Ózd Rally prológját

Hund Gábor

Eger-Ózd Rally 2021 – Szombati rajtlisták

Hund Gábor

Visszatér a régi kerékvágásba a Korda Racing

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató

Kosár
  • Nincs termék a kosárban.