Monteiro: Még idén visszatérek!

Tiago Monteiro tavaly Barcelonában szenvedett súlyos teszt balesetet WTCC-s Hondájával. Az idei WTCR szezonkezdet előtt bár úgy tűnt, már az első hétvégén újra autóba ülhet, eddig még ezt nem tudta megtenni. Portugáliában azonban jó hírrel szolgált a sorozat hivatalos honlapjának adott interjúban.

– Tiago, úgy tudom, jó híreid vannak számunkra!
– Igen, a jó hír, hogy idén valóban vissza tudok térni a pályára. Ez egy nagyszerű alkalom egy második esélyre, ezért a lehető legtöbbet szeretném kihozni belőle. Számtalan vizsgálaton estem át, sokszor beszéltem az FIA orvosaival, elemeztük az összes előnyt és hátrányt, és most hosszú távra tervezünk. Még mindig fiatal vagyok, sok éven át szeretnék még versenyezni. Sok dolgom van még az autósportban.

– Hogy érzed magad?
– Amint az látható, a szemem már jól van. Egy csodával ér fel, hogy meggyógyult a szemem. Még nem 100%-os, de a mindennapi teendőket nem befolyásolja. Jól van már a nyakam és a vállam is, minden 100%-os. A fej traumám azonban sokkal nagyobb volt, mint amire eleinte gondoltam. Egy ilyen trauma után mindenkinek 11-12 hónapot ki kell hagynia, így mi sem kockáztatunk a korai visszatéréssel.

– Mikor térhetsz vissza?
– Már majdnem ott tartunk, hogy visszatérhetek. Biztos, hogy a szezon végén ismét rajthoz állhatok, de elsősorban 2019-re készülök. Nagyon nagy örömet jelent és egyben megkönnyebbülés is. Egy hét múlva 10 hónapja lesz, hogy megtörtént a baleset, tehát még 1-2 hónap pihenés vár rám. A tesztek jól sikerültek, így nincs semmi akadálya, hogy visszatérjek.

– Szerettél volna előbb is versenyezni már? Különösen a balesetet követő hónapokban?
– A visszatérés esélye eddig nagyon kicsi volt. Először a legfontosabb az volt, hogy ismét normális életet élhessek, amit sikerült elérni és ezért nagyon hálás vagyok. Második lépésben pedig szeretném az álmomat is valóra váltani.

– Teszten már tudtál vezetni. Hogy sikerült?
– Eddig 5-6 napot teszteltem. Két napon át egyedül voltam a pályán, míg 2-3 napig másokkal együtt teszteltem. Amint felveszed a bukósisakot, minden mást elfelejtesz. Fontos volt, hogy másokkal együtt is vezethessek, mert egyedül tesztelve nem tudsz összehasonlítást tenni másokkal szemben.

– Azonnal visszatértek az érzéseid, amikor autóba ültél?
– Igen. Azonnal visszatértek, pedig 7-8 hónap telt már el addigra a baleset óta. 20 éves karrierem során egyszer sem hagytam ki ilyen hosszú időszakot, ezért furcsa volt újra versenyautóba ülni. Fél nap tesztelés után már úgy éreztem, mintha előtte nap vezettem volna utoljára.

– Megosztanál velünk több információt a sérüléseidről, illetve a gyógyulásról?
– A baleset után két hétig Barcelonában voltam kórházba, majd utána átvittek Portugáliába. Négy héten át voltam az intenzíven, nagyon nehéz időszak volt. Aggasztó volt, hogy a nyakam hátsó része dagadt, az orvosok azon gondolkoztak, hogy kell e műtét vagy sem. Az első négy hét tehát nagyon aggasztó volt.
Aztán kikerültem az intenzívről, de még két hétig abban a kórházban voltam. Ezt követően mehettem haza, de még nem tudtam mozogni. Olyan voltam, mint egy szellem, nagy fájdalmaim voltak, nagyon fájt a fejem is. A szemeim sérülése miatt nem láttam normálisan, nem tudtam TV-t nézni, újságot olvasni, nem tehettem semmit. Unatkoztam. Most nevetségesnek tűnik. de bíztam benne, hogy még a tavalyi szezon vége előtt újra versenyezhetek.
Miután lehetséges volt, hogy kijöjjek a házból, újra mozoghattam, elkezdtem a kezeléseket. Hiperbárkamrában kellett 60 órát töltenem, és napi 2 órán át lélegeztem tiszta oxigént, hogy regenerálódjanak a sejtjeim. Oxigénterápián, ózonterápián voltam, ami során vért vettek tőlem, összekeverték ózonnal, majd újra a szervezetembe juttatták. Sok osteopatiásnál, csontkovácsnál, fizikoterapeutásnál jártam, de az elején még nehezen tudtam mozogni. Amikor már többet tudtam mozogni, meg kezdődött a fizikoterapeutás kezelés vízben is, úszómedencében speciális eszközökkel és edzőszerszámokkal.
Ezt követően botox injekciós kezelést kaptam a szemembe, mert a hatodik idegem, a külső ideg, ami a szemet nyitja nyomás alatt volt. A botox kezelés csökkenti a nyomást és segíti a szem idegeinek működését. Ezt a kezelést négyszer kaptam meg. Nem volt jó, de muszáj volt.
Ezt követően az Egyesült Államokban folytatódott a kezelésem. Egy San Diegoi szakorvosnál voltam, ahol sok vitaminos, aminósavas és más dolgok keverékéből álló természetes szereket kaptam, ami nagyon jó a súlyos fejsérülésekre és egyébb sérülésekre. Minden természetes anyag volt. Amerikában ezeket a szereket az IndyCar versenyzőinél, síelőknél, snowboardosoknál, extrém sportolóknál motokrosszosoknál használják. Ez a szakember korábban Max Papist, Travis Pastranát sok IndyCar és motokrossz versenyzőt kezelt súlyos sérüléssel és mindegyikőjük visszatudott később térni!
Ezt sok szemészeti kezelés követte.. Számos kezelés lézeres eszközzel történt. Hónapokig reggel 6-kor vagy 7-kor elmentem otthonról és este 7-kor értem csak haza a kezelésekről. Miután különböző helyeken folytak a kezelések, sok helyen jártam. Nagyon intenzív, kemény időszak volt, de csak hasznát vettem. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy vissza akarok térni a következő versenyen.

– A helyedet Benjamin Lessennes tölti jelenleg be a Boutsen Ginion Racing Hondájában. Mit gondolsz a szerepléséről?
– Fantasztikusan csinálja a dolgát. Számomra azonban ez nem meglepetés, mert korábban Belgiumban láttam versenyezni, két éve pedig egymással is összemértük tudásunkat. 16 éves volt akkor és bár nyertem a versenyeket, nem volt messze tőlem. Tetszik a hozzáállása. Azóta követem a pályafutását és sokszor jó eredményekkel zár.. Amikor elkezdtem vele dolgozni, lenyűgözött, hogy nagyon hallgat rám és bármit meg tud tenni, amit mondok neki. Még mindig csak 19 éves, ezért még nincs elég tapasztalata, de nagyon gyors és okos pilóta. Nagyon jól megy most is, büszke vagyok, hogy ő vezeti az autómat. A megállapodás értelmében, amikor újra autóba ülök, neki kell kiszállnia. Azonban már most azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk és tudja azt követően is folytatni a versenyzést.

Közelgő események

 • csü
  25
  ápr
  2019

  WRC: Argentin Rali

 • pén
  26
  ápr
  2019
  vas
  28
  ápr
  2019

  Rallye1: Miskolc Rali 2019

 • vas
  28
  ápr
  2019

  WRX/S1600 RX: Spanyolország