WRC

Négy WRC-t indít minden gyári csapat

A költségcsökkentés jótékony hatása lehet, hogy a 2022-től több WRC-t láthatunk a világbajnokságon. Az FIA elképzelései szerint, gyártónkként néggyel számolhatunk.

Gőzerővel dolgozik az FIA a 2022-es hibrid WRC-k műszaki szabályzatán, amelynek a hibridhajtás megteremtése mellett a költségcsökkentés is fontos feladata.

„A (2022-es) WRC-k tervezett ára 500 000 euró. 40%-os költségcsökkentést tűztünk ki, de úgy tűnik, hogy 35%-ot sikerül elérni – mondta Yves Matton, az FIA raliszekciójának vezetője.

Csökkentenünk kell az autók költségeit, hogy megtartsuk a jelenlegi gyártókat és újakat is bevonzzunk a sorozatba. Erős üzleti példát kell mutatnunk azoknak a csapatoknak, akik ügyfélautókat szeretnének eladni. Meg kell tennünk tehát az üzleti terveket és fenntarthatóvá kell tenni a bajnokságot.“

A 35%-os költségcsökkentés azt jelenti, hogy a jelenlegi háromautós gyári csapatok azonos költségvetés mellett akár négy autót is ki tudnak állítani.

„Ez a terv. Azt szeretnénk, hogy minden gyártó 4 autót indítson.“

A vb-n jelenleg szereplő mind a három gyártó, a Toyota, a Hyundai és az M-Sport (Ford) jelezte, a hibrid éra bevezetése után is szeretne a rally-világbajnokságon maradni.

Az FIA tervei szerint tehát ha csak a jelenlegi három gyártóval számolunk, akkor is 12 gyári WRC versenyezhet 2022-ben.

Érdemes elolvasni

Ilyenek lesznek a WRC motorok 2022-től

Hund Gábor

A Hyundai “Maradj otthon, gondolj a motorsportra!” címmel indít programot

Hund Gábor

Latvala egyszerre három autót épít

Hund Gábor