Rally

Oliver Solberg győzelemmel zárta a szezont

Harmadik győzelmét szerezte Oliver Solberg az amerikai rally-bajnokságban a Lake Superior Performance Rallyn, amellyel az év végi dobogót is bebiztosította a tengeren túli bajnokságban.

Bár vb-premierje a Wales Rallyn nem sikerült valami fényesen, hiszen több probléma után végül baleset következtében esett ki, de ezt leszámítva nem panaszkodhat Oliver Solberg pályafutása első négykerék-hajtású szezonjára.

A norvég versenyző Volkswagen Polo R5-tel már korábban megnyerte a lett bajnokságot valamint az észt bajnokság R5-ös kategóriáját, megszerezte első Eb-futamgyőzelmét a Liepaja Rallyn, az amerikai bajnokságban pedig egy Subaru volánja mögött három győzelmet aratva a harmadik helyen végzett.

Az amerikai bajnokság kilenc futamából csak haton állt rajthoz – a mínuszolás miatt egyébként csak ennyit értékelnek –, de mivel volt három kevésbé jól sikerült versenye, így a bajnoki címért nem tudott harcba szállni, azt David Higgins már korábban megszerezte.

A második–negyedik hely sorsa azonban még nyitott volt. Solberg az utolsó futam előtt a negyediken állt a lengyel Piotr Fetela és az ír Barry McKenna mögött, akik közül előbbit sikerült megelőznie az éves összesítésben.

A szezon legtöbb győzelmét Higgins és Solberg holtversenyben szerezték, hármat–hármat, és az is beszédes, hogy a norvég versenyző az általa teljesített 75 gyorsasági szakaszból 49-et megnyert.

Az alábbi videó ugyan norvég nyelvű, de érdemes végignézni Oliver mozdulatait, ahogyan édesapjának magyarázza a pályát. Úgy tűnik, sokat nem ment rajta egyenese.

 

 

 

 

Érdemes elolvasni

Nézd élőben a Casentino Rallyt!

Hund Gábor

Törölték a Dirtfish Rallyt

Hund Gábor

Kajto üzent a sportújságíróknak

Hund Gábor