ORB Rally Sajtóanyag

Önerőből az üldözőboly elejében lenni!

2019-ben, az akkor még Székesfehérvár központú futamon egészen a verseny kétharmadáig őrizte az ötödik pozíciót az Osváth Péter – Papp Tamás kettős, majd Csákberényen defektet kaptak a fiúk, így az összetettben elveszítették a helyezésüket. Épp ezért idén egyértelmű a cél a Vértes Rally-n: megismételni az akkor mutatott formát, és hiba nélkül teljesíteni kell a bajnokság negyedik futamát.

Papp Tomi igazoltan hiányzott Egerből, mert a korábbi pilótája, Ifj. Fogarasi Attila esküvőjére volt hivatalos. A 32 esztendős pilótának már nagyon hiányzott a benzingőz, hisz éles versenykörülmények közt legutóbb a Salgón ült Osváth Péter mellett a Skoda Fabiaban. Ráadásul Tomi Fogarasi Attika miatt gyakorlatilag haza jár Mór környékére.

„Valóban, de inkább kikapcsolódni jártam ide, viszont akkor is ismerős a környezet, emiatt tényleg olyan, mintha haza jönnék. Ha a szakaszokat nézzük, akkor azt kell mondjam, hogy Nagyveleg nem egy annyira nagy sztori, de nem szabad félvállról venni, mert ott is sokat be lehet zsákolni. Oroszlány érdekes lehet a fehér aszfalttal, ha leesik az eső. Csákberényt szeretem. A pálya végén minden kanyar egyforma, mész ötödik szögön, és csak lobogsz az erdőben. Az egy szuper jó rész, én nagyon várom!”

Ráadásul nem csak Tomi, de Osváth Peti is kifejezetten szereti azt a szakaszt.

„Igen, és ha megnézzük a tavalyi eredményeinket, akkor látszik, hogy önerőből ott tudtunk lenni az ötben, egészen addig, amíg defektet nem kaptunk. A saját teljesítményünk okán voltunk az elejében, nem azért, mert csak elevickéltünk a 6.-8. helyen és vártuk, hogy a többiek kipotyogjanak előlünk. Ráadásul tudtuk, hogy hol kaptuk a defektet. Petya fogta is a fejét, hogy már nem az első alkalommal intézett el ott egy kereket. Most az ilyen helyzeteket el kell kerülni, illetve meg kell oldani.”

Konkrét helyezésről már csak babonából sem esik szó, de a Skodás duó nem séta kocsikázni megy a Vértesre.

„Nem mondanám azt, hogy ötödik, de ott kell lennünk az élmezőny utáni közvetlen bolyban. Ha mindenképp tippelnem kellene, akkor az 5-7. hely környékére tenném magunkat. Nem kell illúziót kergetni, mert az első 4 érinthetetlen, ha nem hibáznak, – már pedig nem szoktak – akkor velük nem kell foglalkozni, viszont mi is ott vagyunk a közvetlenül mögöttük, abban a csapatban, akik kergetik őket. Csákberény fekszik Petyának, Oroszlányon a szűk rész technikás, az tetszeni fog neki, a fehér aszfalton pedig le kell találni és kész. Meg Nagyvelegen is, ott a végén, a lobogóson azért lehet kapaszkodni.”

Vasárnap az évszaknak megfelelő, igazi őszi idő lesz. Az elmúlt két szezonban, ha a verseny közben eleredt az eső, az egyszer sem kedvezett a csapatnak.

„Ha változékony az idő, akkor mi mindig túlvariáljuk a dolgot. Bízom benne, hogy ezt a hétvégét még eső nélkül lehozzuk, úgy is ott lesz Nyíregyháza, ahol lehet eleget küzdeni az elemekkel. Reggel már hideg van, így az első kőr érdekes lehet a gumiválasztás miatt, de talán túl nagy kaland nem lesz.”

Készítette: Vörös Gergely
Fotó: Csatlós Norbert & Sári Péter

Érdemes elolvasni

Sztárok csatája Nyíregyházán – ERC Rally Hungary nevezési lista

Hund Gábor

Menya a mélyvízben

mihalyi.csaba

Majdnem évadzáró a Hungaroringen

Hund Gábor

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy fokozza a felhasználói élményt. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató