WRC

Östberg: A Citroen vissza fog térni a WRC-be

Mads Östberg kijelentette, hogy úgy érzi, a tavaly kivonult Citroen vissza fog térni a WRC legfelsőbb kategóriájába. A norvég pilóta a Citroen támogatásával versenyez idén a WRC2-ben, most pedig a lett Liepaja Rallyra készül.

A Citroen 2003-tól 2012-ig uralta a WRC-t gyártói vb címeinek és Sébastien Loeb révén egyéni címeinek köszönhetően, ám a C3 WRC-vel három év alatt csak hatszor tudott versenyt nyerni Kris Meeke, Sébastien Loeb és Sébastien Ogier révén, majd Ogier Toyotához igazolása után kiszállt a WRC-ből tavaly év végén.
 
A WRC2-ben a francia gyártó továbbra is támogatja Mads Östberget és továbbra is gyártja és fejleszti a C3 R5-ös autókat a norvég pilóta segítségével.
 
Östberg, aki a járvány után a lett Liepaja Rallyn tér vissza a versenyzéshez, elárulta a Citroen továbbra is érdeklődik a WRC legfelsőbb kategóriája iránt és akár 2022-ben már vissza is térhet.
 
“Amikor csak beszélek a gyári csapattal, mindig elmondom, hogy szeretnék részt venni a WRC-be való visszatérésük programjában. – mondta Mads Östberg. Ez persze függ a 2022-től életbe lépő új szabályoktól, azonban remélem, hogy a koronavírus-járvány miatt még több módosítás lesz a szabályokban, amik lehetővé teszik, hogy új gyártók szálljanak be a sorozatba. Ha szerencsénk lesz és a világhelyzet is rendeződik, akkor talán épp a Citroen lesz az egyik visszatérő. Nyilván nem tudom, hogy milyen a Citroen motivációja a rally iránt, de azt gondolom, idővel szeretnének visszatérni a WRC-be.”
 
Östberg arról is beszélt, hogy a Citroen idén szeretett volna három autót indítani a WRC-ben, ahol Sébastien Ogier és Esapekka Lappi mellett ő lett volna a harmadik pilóta.
 
“Néhány hónapon át beszéltünk erről, azonban amíg én 100%-ban el tudtam volna vállalni, addig a Citroen nem volt teljesen biztos a harmadik autó indításában. Mire neki álltunk volna beszélni az idei programról, már eldőlt, hogy kiszállnak a WRC-ből. A kiszállás után Párizsba repültem tárgyalni Pierre Budarral és Didier Clementtel, ahol tárgyaltunk arról, hogy miként maradhatnék a Citroen versenyzője. Ezután készült el a WRC2-es program az idei szezonra.”
 
Östberg továbbá elmondta, amit már Esapekka Lappi is mondott korábban, az új aerodinamikai csomaggal a Citroen C3 WRC komoly riválisa lehetett volna a Hyundainak, a Toyotának és az M-Sportnak is.
 
“Hatalmas lépés volt a fejlesztési csomag előre. Magabiztosan állíthatom, hogy az új fejlesztésekkel a C3 WRC nagyon versenyképes lett volna.”

Érdemes elolvasni

Neuville az élen, Hyundai 1-2

Hund Gábor

Ismét Neuville vezet, három defekttel indult a délután

Hund Gábor

Tanak: Ehhez nincs mit hozzátenni

Hund Gábor

A oldalunk fenntartásához hirdetéseket jelenítünk meg, kérünk támogass minket annyival, hogy letiltod oldalunkon a hirdetésblokkoló bővítményt!

Köszönjük!