Rally Sajtóanyag

Pilóta navigál pilótának a Mikulás Ralin

Jánosa Ákos már majdnem lezárta magában az idei versenyszezont, de Hibján Jocinak mégsem mondhatott nemet egy navigátori felkérésre a Mikulás Ralira.

 

Ákos, Mi ez az új navigátori szerep nálad?

– Joci szeretné jobban belakni a Peugeot 208 R2-t, és kipróbálni más beállításokat. Én pedig már mentem murván, ő még nem, ezért megkért üljek be mellé és segítsem saját tapasztalataimmal. Annak ellenére, hogy a nyíregyházi futam után azt mondtam elég volt egy időre a versenyzésből, természetesen szívesen állok Joci rendelkezésére, akkor is, ha a jelenlegi szitu most még kicsit mókás, lehet annál jobb lesz mégis minden. 

 

Oké, de mégsem egy hagyományos felállás ez számotokra.

– A murva nekem tutira tetszeni fog, még így is, hogy az anyósülésről kell sasolnom – nevet Ákos. Meglátjuk mennyire lesz saras, fagyos, csúszós az út. Én azon leszek, hogy Joci elhiggye, amit diktálok neki, lehet az elején kicsit óvatoskodni fogunk mindketten, mert nem egy vidám év áll egyikőnk mögött sem. De reméljük jó párost fogunk alkotni, és mindenképpen szeretnénk – szerintem mondhatom mindkettőnk nevében – igazán jólérezni magunkat, elvárások nélkül.

 

Ki ismeri jobban a pályákat?

– Én talán az elmúlt időben többet jártam a Mikulás Ralin, mint Joci, mert mentem Subaruval és Mitsubishivel is már, de ez semmit nem jelent, hiszen a kormány nem az én kezemben lesz. Mondjuk, ha írunk egy jó itinert, akkor így is… úgy is élvezetes lesz. Egyetlen kérdés merül fel, melyik irányból lesznek a gyorsok. Ez szombaton kiderül pályabejáráson, mert ettől függetlenül rakhatnak bele apróbb csavarokat, ami új lehet mindenki számára. Meglátjuk hogyan tudunk együtt teljesíteni. 

 

Kíváncsian várjuk majd milyen élményekkel tértek haza.

–  Mi is szerintem, mert mindenképpen érdekes ez a szituáció, mégis két pilóta ül egy autóban. Igaz én régebben azért navigáltam, azt nem tudom Joci ült már a jobbegyben vagy sem, de valahogy csak megoldjuk ketten a feladatokat. Nem újdonság ez amúgy a ralis berkekben, hogy pilóta navigál pilótának, de elsőre mindig szokatlan. Remélem segítségére lehetek Jocinak, nem hátráltatom majd, mégiscsak az a célja, hogy fejlődjön – viccelődik Ákos. 

Joci, egy félmondatból már sejteni lehetett, hogy indulni fogsz a Mikulás Ralin.

– Akkor még igazából nem volt ez eldöntve, de úgy alakult, hogy lehetőségünk van menni, nem tiltakozunk, akkor ott leszünk, kipróbálhatom végre a murvát. A nyíregyházi futamon elég extrém körülmények között autóztunk, és nagyon tetszett, ahogy viselkedett sáron és vizes, csúszós útviszonyok mellett a Peugeot.  

 

Oké, de a jobb oldalon is egy pilóta lesz?

– Igen, Ákos fogja az itinert diktálni az anyósülésről nekem, ami valóban furcsa helyzet, de előfordul ilyen is néhanapján. Ákos ment már murván a kocsival, van tapasztalata is, ezért úgy gondoltam kitől, ha nem tőle kaphatnék pár jó tanácsot, hiszen ahogy mondtam, még mindig van jócskán a 208-ba, amit én nem autóztam ki eddig. Valamint a Rábaringen ültem is mellette, szerintem jól elleszünk. 

 

Miért pont murva?

– Azért, mert tesztelni szeretném, hiszen én még most fogok itt debütálni, mivel a Peugeot Kupában nincsenek sajnos ilyen versenyek, viszont a kíváncsiság nagy úr. Nem emlékszem pontosan mikor mentem utoljára a Mikulás Ralin, de talán még Ladával. Persze veszprémi futamon jártam, de akkor mások az időjárási adottságok. Lehet pont ezért várom annyira, kicsit idegen lesz minden, mégis jó kihívásnak tűnik, főleg ahogy az időjárás előrejelzés mutatja. A hidegre felkészültünk, hiszen tél van, de a jégtől kicsit tartok. 

 

Számítani fog az eredmény?

– Dehogyis. Senki nem számítson tőlünk vérre menő csatákra. Abszolút a saját magunk és a nézők szórakoztatása a cél, természetesen a tapasztalatgyűjtés mellett. Számunkra most már tényleg ez az idei utolsó futam, semmit nem hajszolunk, kicsit kocsikázunk, ismerkedek a murvával, lezárjuk ezt a szezont. Ha szerencsénk lesz, akkor nagyon jó szájízzel fogunk távozni újdonsült navigátorommal, Ákossal.  

 

 

Reklámpartnereinknek köszönjük a segítséget!

Érdemes elolvasni

Miskolc Rally 2020 nevezési lista

Hund Gábor

Vasárnap 11:00, Salgó összefoglaló a Sport1-en!

Vörös Gergely

Felemás hétvége Horvátországban

Hund Gábor