Raikkönen: Az utolsó pillanatig nyitott volt a verseny

Kimi Raikkönen 5 és fél év után tudott ismét nyerni az F1-ben, miután az első helyen fejezte be az Amerikai Nagydíjat. Az eredménnyel minden idők legsikeresebb finn versenyzője lett a sorozatnak a győzelmek terén. A futam utáni sajtótájékoztatón boldogan válaszolt az újságírók kérdéseire.

– Kimi, mennyire volt nehéz kiegyensúlyozottan vezetni, hogy a kerékcseréd után ismét az élre állj, helyedet megtartsd és az utolsó 10 körben visszaverd a riválisok támadásait:
– A gumik óvása mindig nagyon fontos, de akárhogy is próbálod óvni őket, elfognak használódni. Nagyon jó csata alakult ki a mai versenyen, próbáltam olyan gyors lenni, amennyire csak tudok. Amikor az utolsó kerékcserém meg volt, és visszaálltam az élre igyekeztem tartani az előnyöm. Mindvégig szemelőtt kellett tartanom a gumik óvását, mert a verseny végén az állapotuk döntő jelentőségű volt. Azt, hogy a gumik mennyire lesznek jó állapotban sohasem tudod, különösen egy olyan pénteki nap után, mint amilyen a miénk volt. A verseny első szakasza után bíztam benne, hogy bírni fogják a gumik, de így is nagyon nehéz volt az utolsó 10 kör.

– A győzelem megszerzése után valószínűleg elhhalgatnak a kritikusok és nem fogják ismét kérdezni, hogy mikor nyersz már újra.
– Pedig akár már a következő hétvégén is nyerhetek megint! 🙂 Természetesen örülök, hogy nyerni tudtam, örülök, mert ez a csapatnak is jó. Nyilvánvaló, hogy sem a csapatnak, sem pedig nekem nem volt jó az utóbbi időszak, ezért bizonyítanunk kellett. Lehet, hogy folyamatosan idősebb leszek, de az nem jelenti azt is, hogy egyre rosszabb is. Talán még néhány évig elég jó lehetek. Élvezem a győzelem pillanatát most, mert azért vagyok a csapatban, hogy én is nyerjek. A győzelmet azonban nem könnyű megszerezni. Ezen a hétvégén, száraz körülmények között nagyon jól tudtam menni az autóval, de meglátjuk, mi lesz Mexikóban. Ma este bulizunk, majd már a következő versenyre készülünk.

– Az utolsó győzelmed idején, 2013-ban még nem volt családod. Mennyire különleges ez a győzelem, amit már megoszthatsz a csalaáddal is?
– Most valóban van egy gyönyörű feleségem és gyerekem, biztos vagyok benne, hogy ők is nagyon boldogak most. A gyerek valószínűleg elaludt verseny közben, de a feleségem biztosan végig nézte. Amikor hazamegyek majd átbeszéljük ezt a hétvégét.

– Amikor Lewis Hamilton ellen védekeztél, azt mondtad a rádióban, hogy csak ne csináljatok butaságot.
– Igen, mert éreztem, hogy ma jó eredményt érhetek el. Próbáltam én sem hibázni és erre kértem a csapatot is. Igyekeztem tiszta körülmények között nyerni, az pedig, hogy ez hatással volt a bajnoki cím nem eldőlésére is, már másodlagos volt. Lewis és én is azon voltunk, amikor csatáztunk, hogy ne csináljunk hülyeséget.

– Mit gondoltál és mit éreztél a finn himnusz alatt?
– Nagyon szerettem volna ma nyerni, de egészen a végéig nem lehettem biztos benne, mert Max Verstappen és Lewis Hamilton is közel volt. Nagyon nehéz volt az utolsó öt kör, mert bár tudtam, hogy a gumik jó állapotban vannak, a többiek közel voltak és nem hibázhattam. A finn himnuszt mindig nagyon jó hallani, de különösem igaz ez, amikor nyersz. Egyértelműen azért vagyunk ebben a sorozatban, hogy nyerjünk. Az, hogy ezt sikerült elérnem, nagyon jó érzés és jó volt hallgatni a himnuszt, de ettől az élet még megy tovább.

– Ez az eredményt azt mutatja, hogy még egy évig kellett volna maradnod a Ferrarinál?
– Nem feltétlenül. Nagyon örülök, hogy a Sauberrel folytatom. A Ferrarinál elég időt voltam, meg tudtam velük nyerni a bajnokságot is. Sok sikert értünk el együtt. Mint pilóta, mindig a kihívásokat keresem, ezért is örülök, hogy csapatot váltok. A Sauber központja talán 40 percre van az otthonomtól, így többet lehet a családommal is, nem bámtam meg, hogy a váltás mellett döntöttem. Izgatottan várom a jövő évet.

– Most harmadik helyen vagy a bajnokságban és a Ferrari is közelebb került a Mercedeshez. Számodra az egyéni helyezés a fontosabb vagy a konstruktőri bajnokság? Vagy csak azzal tőrödsz, hogy ismét nyerni tudjál még idén?
– Mindig csak a legjobb tudásomat igyekszem nyújtani. Ma ezt sikerült végrehajtanom és örülök, hogy ez a győzelemre volt elég. A következő versenyeken is erre törekszem és meglátjuk, hogy miként alakul az egyéni és a csapat világbajnokság. Az utolsó pillanatig harcolok, harcolunk.

 

Az Amerikai Nagydíjon a 18. helyről induló Max Verstappen lett a második, Lewis Hamilton a harmadik, míg Sebastian Vettel a negyedik, így Hamilton előnye 70 pontra nőtt a bajnokságban Vettel előtt.

Közelgő események

 • pén
  19
  Júl
  2019

  ERC: Róma Rali

 • vas
  28
  Júl
  2019

  F1: Németország

 • csü
  01
  aug
  2019

  WRC: Finn Rali